Mergi direct la conținut »
Românii sunt printre cei mai sedentari europeni. Ei stau cel puțin două ore și jumătate pe zi la calculator sau la televizor
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Românii sunt printre cei mai sedentari europeni. Ei stau cel puțin două ore și jumătate pe zi la calculator sau la televizor

Românii sunt printre cei mai sedentari europeni. Ei stau cel puțin două ore și jumătate pe zi la calculator sau la televizor

România ocupă locul doi la nivel european în ceea ce privește sedentarismului, lipsa de mișcare fiind responsabilă de apariția bolilor cardiovasculare, diabet zaharat, suferințe neurologice, obezitate, cancer. Aproape trei sferturi dintre români petrec cel puțin două ore și jumătate pe zi stând jos, în fața calculatorului sau în fața televizorului. Datele fac parte din cel mai recent Eurobarometru întocmit de Comisia Europeană, care evidențiază relația românilor cu activitatea fizică, o relație aproape inexistentă, a declarat  Adrian Socaciu, președintele Institutului Sportiv Român.

De Elvira Gheorghiță,

De ce nu fac sport românii? Din lipsă de timp au spus aproape 50% dintre cei intervievați, alții, 18% au invocat  lipsa de motivație sau de interes. Totodată, 62% dintre intervievați au spus ca au mers pe jos cel puțin 10 minute în 4-7 zile, iar 21 % că nu au mers niciodată pe jos într-o săptămână.

Concret, 51% dintre români nu se implică niciodată în activități fizice, în timp ce 69% dintre respondenții români la Eurobarometru au spus  că nu au realizat nicio activitate fizică riguroasă în ultima săptămână, iar 63% nu au făcut nici măcar o activitate fizică moderată.

Eurobarometrul Comisiei Europene evidențiază că, la ora actuală, față de anul 2013, numărul persoanelor care se implică în activități fizice pentru a-și îmbunătăți sănătatea a scăzut cu 12%. Din punctul meu de vedere, guvernanții și politicienii vor continua să considere sportul o chestiune minoră, dacă nu vor înțelege funcțiile și importanța practicării acestuia în cadrul societății, așa cum este ea acum”, a declarat Adrian Socaciu, președintele Institutului Sportiv Român.

Cel mai grav este că, potrivit datelor Comisiei Europene, numărul românilor care nu fac sport a crescut față de anul 2013, țara noastră ocupând locul doi la nivel european din perspectiva sedentarismului, care favorizează apariția unor boli de inimă, diabet, neurologice, chiar și cancer.

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

Mai mult, inactivitatea fizică este identificată, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, ca fiind al patrulea factor de risc principal pentru mortalitatea globală.

Ceea ce lipsește este un parteneriat real între trei domenii esențiale pentru sănătatea populației: sportul, sănătatea și educația”, a mai spus, Adrian Socaciu.

Asta în contextul în care, conform Organizației Mondiale a Sănătății, copiii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani ar trebui să cumuleze zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică cu intensitate moderată

Activitatea fizică este încă o valoare subapreciată în ecosistemul de sănătate din România.

„Activitatea fizică este încă o valoare subapreciată în ecosistemul de sănătate din România. Organizația Mondială a Sănătății recunoaște beneficiile pe care mișcarea le aduce atât pentru prevenția bolilor cronice, cât și pentru managementul unor boli precum obezitatea și diabetul zaharat, bolile cardiovasculare sau unele tipuri de cancer. Până acum, din păcate, sportul și sănătatea s-au intersectat mult prea puțin, mult prea rar și fără a avea continuitate și o viziune comună de dezvoltare”, a explicat medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină care în  parteneriat cu Institutul Sportiv Român vor să dezvolte programe de prevenție bazate pe sport și mișcare.

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1
Recomandări

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1

 

 România nu stă foarte bine nici din prisma implicării în activități de voluntariat sportive

Așadar, doar 2% din respondenții la Eurobarometrul Comsiei Europene se implică în astfel de acțiuni, procentul fiind în scădere față de anul 2013, când au fost făcute studii  similare. Același Eurobarometru mai notează că doar 2% din respondenți sunt membrii unui club sportiv, 5% sunt membrii unui centru fitness, 1% sunt membrii unui club socio-cultural, 19% altul, 71% nu sunt membrii niciunui club.

Close
Închide
  Close