Florin Gheorghiu s-a născut la Bucureşti, dar liceul l-a terminat la Ploieşti, acesta fiind și motivul pentru care prahovenii l-au considerat unul de-ai lor. L-a cunoscut pe marele poet Nichita Stănescu, iubea vioara și pianul, dar era pasionat de pictură și desen.
„Totul s-a tras din familie pentru că surorile tatălui meu, una era pictoriță și cealaltă, solistă la Operă. Dar la 14-15 ani atunci când a trebuit să-mi aleg viitorul am ales șahul, spre marea surpriză a tuturor celor din familie”, spune maestrul, ajuns acum la 77 de ani.
„Calculatoarele au făcut foarte mult rău jocului de șah”
Acesta locuiește în București, în zona Operei, iar când își spune poveștile de viață le retrăiește. Vorbește cald, liniștit și își amintește fiecare mișcare, fiecare moment. Invitat recent la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, de pe GSP.RO, Florin Gheorghiu a recunoscut că în tinerețe studia șahul până în 6 ore în fiecare zi. Și nu era deloc ușor, într-o perioadă în care nu existau calculatoare și internet.
„Studiam din cele mai bune cărți. Marele avantaj al unora, inclusiv al meu, era că în școală se studia limba rusă și puteai să studiezi din cărțile respective care erau scrise doar în rusește. Încercai din cele mai bune cărți să te inspiri și începeai să faci teoria șahului. Ceea ce acum nu se mai poate, pentru că fac totul computerele. Era cu totul deosebit modul în care trebuia să studiezi atunci, pentru că nu existau computerele. Dintr-un punct de vedere ajută foarte mult acum, dar au făcut și foarte mult rău jocului de șah”, spune acesta.
La 16 ani, Gheorghiu devine campion naţional de seniori şi Maestru al sportului, performanţă remarcabilă pentru şahul românesc, totul după victoria din meciul cu Victor Ciocâltea.
S-a întrerupt meciul și s-a jucat a doua zi dimineață. S-a terminat remiză, iar trenurile de ploieșteni care veniseră special să vadă cum copilul din Ploiești poate să iasă campion rămăseseră peste noapte în Sala Palatului. Iar în momentul când s-a auzit că am ieșit campion, în Piața Palatului s-a încins o horă. Ceea ce e o chestie incredibilă.
Florin Gheorghiu, fost șahist:
„Leul din Carpați” și victoria cu Bobby Fischer
De atunci a început ascensiunea. A jucat cu 9 campioni mondiali Mihail Botvinnik, Vasili Smîslov, Mihail Tal, Tigran Petrosian, Boris Spasski, Bobby Fischer, Anatoli Karpov, Gari Kasparov şi Vladimir Kramnik. Dar cea mai răsunătoare victorie a fost însă cea cu Bobby Fischer, în 1966, la Havana.
„Am reușit să produc cea mai mare surpriză a Olimpiadei de șah. Fischer fiind într-o formă absolut senzațională când a jucat cu mine. Atunci, Fidel Castro și tot guvernul cubanez au asistat la partida noastră. M-au numit «Leul din Carpați». După ce s-a terminat turneul m-am trezit cu un cadou foarte frumos din partea lui Fidel, personalizat, un șah de colecție”, spune acesta.
Dar n-a fost singura întâlnire cu Fischer. Cei doi s-au mai întâlnit 22 de ani mai târziu, în Iugoslavia. „Partida a durat 18 ore pe un interval de trei zile, iar la final s-a terminat remiză! După partida asta, Bobby mi-a propus să facem un meci în București, pentru că voia să mă bată! Le-am comunicat celor de la acasă ideea respectivă, dar au refuzat-o. Păcat!”, dezvăluie.
Regimul comunist și Nicolae Ceaușescu i-au confiscat premiile
Florin Gheorghiu își amintește că cel mai mare premiu pe care l-a câștigat la un turneu a fost de 20.000 de dolari. Și timp de 15-20 de ani toți banii adunați din trofee au ajuns într-un cont la bancă, „pentru că așa ne obligau, așa erau regulile de atunci”.
La un moment, ajutat de Nicu Ceaușescu a făcut un memoriu adresat dictatorului pentru a putea recupera o parte din bani. Dar, surpriză! Nicolae Ceaușescu nici n-a vrut să audă.
După vreo două, trei săptămâni, Ceaușescu a respins memoriul și banii respectivi au dispărut! Au fost luați de regim… După 1990 mi s-a dat de înțeles că președintele care venise, Iliescu, și toată conducerea de atunci aveau probleme mult mai importante decât cei 200.000 de dolari ai mei. Se putea prin justiție, tribunale, dar de la o vârstă te-apucă o lehamite și le-am pus cruce…
Florin Gheorghiu, fost șahist:
În ultimii ani, Gheorghiu a publicat cartea „Integrala de şah”, în trei volume, cuprinzând 360 de partide jucate în întreaga sa carieră, acum fiind jucător, dar și antrenor pentru un club din Elveția.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro