Canale neconvenționale și sofisticate

„Kremlinul a desfășurat campanii de dezinformare pentru a încerca să influențeze, într-un mod din ce în ce mai direct, procesele electorale din alte țări, precum Moldova, România sau Georgia, cu scopul de a le îndepărta de UE sau, „în mod ideal, de a le atrage în sfera de influență a guvernului rus”.

De asemenea, în Raportul anual privind securitatea națională din Spania se arată că Rusia „ar fi promovat campanii de dezinformare împotriva procesului electoral din 2024 din SUA”, în urma căruia a fost ales Donald Trump.

Departamentul pentru Securitate Națională avertizează că aceste campanii s-ar fi dezvoltat prin canale neconvenționale și mai sofisticate decât în trecut, când se foloseau mijloace legate de Kremlin, precum Sputnik și RT, „a căror trasabilitate până la sursă este mai dificilă”, deoarece sunt actori care operează infrastructuri multiple, sunt creați pentru ocazie și funcționează independent.

„Un salt calitativ și cantitativ”

Utilizarea inteligenței artificiale (IA) a reprezentat, de asemenea, „un salt calitativ și cantitativ în difuzarea masivă și aproape instantanee a conținutului dezinformativ”, adaugă acesta. Cel puțin 41 de cazuri de utilizare a IA pentru manipularea informațiilor au fost înregistrate de SEAE.

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

În ceea ce privește evaluarea riscurilor și amenințărilor, raportul identifică ca fiind cele mai grave vulnerabilitatea spațiului cibernetic, campaniile de dezinformare, fluxurile migratorii nereglementate, tensiunile strategice și regionale, precum și instabilitatea economică și financiară.

De asemenea, raportul prezintă dezinformarea și spațiul cibernetic ca fiind cele mai mari riscuri pe termen de cinci ani, în timp ce experții consideră că, pe termen lung, în 2035, cel mai mare pericol îl reprezintă fragmentarea și incertitudinea strategică.

Pana totală de curent din 28 aprilie

Deși documentul dedică un capitol vulnerabilității energetice din Spania, nu face nicio mențiune despre riscul unei pene totale de curent, precum cea care a avut loc pe 28 aprilie. Raportul a fost aprobat de Consiliul Național de Securitate pe 24 aprilie, cu doar patru zile înainte ca întreaga rețea electrică a peninsulei să fie complet paralizată.

Raportul mai arată faptul că Moscova a profitat de catastrofa provocată de uraganul Dana pentru a încerca să genereze neîncrederea societății spaniole în instituțiile sale democratice, să delegitimeze sprijinul Spaniei pentru Ucraina și să proiecteze o imagine internațională de haos.

Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA
Recomandări
Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA

Principalele riscuri

Este pentru prima dată când într-un document oficial se face legătura între răspândirea de fake news care a urmat catastrofei ce a devastat provincia Valencia și mai multe comunități autonome în toamna anului 2024 și campaniile de dezinformare promovate de guvernul rus.

„Cu ocazia crizei care a lovit țara noastră după trecerea uraganului Dana, pe 29 octombrie 2024, sistemul de propagandă și dezinformare pro-Kremlin, cu caracter oportunist, a amplificat și adaptat în beneficiul său narațiunile dezinformative preexistente”, explică raportul.

„Actorii proruși s-au concentrat pe promovarea neîncrederii cetățenilor în instituțiile publice, pe delegitimarea sprijinului acordat Ucrainei sub pretextul necesității reale de ajutor pentru zonele afectate de Dana și pe proiectarea unei imagini a țării aflate în haos”, adaugă raportul.

Documentul include dezinformarea ca unul dintre principalele riscuri pentru securitatea națională și reamintește că Forumul Economic Mondial plasează informațiile eronate pe termen scurt pe primul loc în topul celor 10 riscuri globale. „Evenimente precum pandemii, procese electorale sau catastrofe naturale au fost și vor continua să fie exploatate și instrumentalizate de Kremlin”, avertizează documentul.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.