De Adrian Cochino,

”Cine este dușmanul nostru comun?”, a întrebat Emmanuel Macron, într-un discurs susținut alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Paris.

”Este dușmanul nostru Rusia, așa cum aud uneori? Este China? Este scopul NATO acela de a-i declara drept dușmani? Nu cred”, a subliniat președintele francez, potrivit The Times.

Dușmanul nostru comun este, se pare, terorismul, care a lovit toate țările noastre

Emmanuel Macron, președintele Franței:

Președintele francez a revenit și la deja faimoasa sa declarație în care a decretat că NATO este în moarte cerebrală. Și a subliniat că nu o regretă.

”Pacea în Europa, relația cu Rusia, chestiunea Turciei, scopul principal al NATO, aceste chestiuni nu sunt rezolvate. Așa că poate avem nevoie de un semnal de trezire. Mă bucur că a fost livrat”, a spus Macron.

Rusia, partener strategic sau problemă strategică?

Nu este prima declarație care arată deschiderea lui Macron către Rusia. În ultimele luni, președintele francez a avertizat statele partenere că izolarea Moscovei este o ”eroare strategică”, Rusia fiind o țară ”profund europeană”.

Dacă Rusia este o țară profund europeană rămâne de văzut, dar multe state din estul și centrul Europei nu sunt pregătite să vadă în Rusia un partener.

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini
Recomandări

Luiza şi Alexandra puteau fi salvate, dacă anchetatorii verificau o cameră video! Ce s-a văzut pe imagini

Războiul din Georgia, anexarea Crimeei și susținerea Moscovei pentru conflictul separatist din estul Ucrainei sunt proaspete în mințile celor care trăiesc în state din vecinătatea Rusiei.

În estul Ucrainei, la Donețk, există semne de detensionare a situației, dar conflictul cu separatiștii pro-ruși nu este rezolvat FOTO: EPA

La mijlocul lunii noiembrie, Donald Tusk, fost premier al Poloniei, aflat la finalul mandatului de președinte al Consiliului European, a sintetizat această opinie contrară cu vederile lui Macron, apreciind că Rusia este ”agresivă” și determinată să submineze Europa.

”Rusia nu este partenerul nostru strategic, ci problema noastră strategică”, a spus Tusk, într-un discurs susținut la Colegiul Europei.

”Președintele Macron spune că împărtășește aceleași vederi pe subiect cu Viktor Orban”, a adăugat Tusk, cu referire la o altă rană a Europei, cea a Ungariei.

”El speră că Orban îl va ajuta să îi convingă pe polonezi să își schimbe poziția în privința Rusiei. Poate să încerce, dar pe mine nu mă vei convinge, Emmanuel”, a concluzionat Tusk.

Șase orașe chineze au fost închise din cauza epidemiei de coronavirus. La Wuhan, autoritățile vor să ridice un spital în șase zile
Recomandări

Șase orașe chineze au fost închise din cauza epidemiei de coronavirus. La Wuhan, autoritățile vor să ridice un spital în șase zile

Cum se vindecă o moarte cerebrală?

Nemulțumirile lui Macron față de NATO vor fi cu siguranță dezbătute la summitul din 4 decembrie de la Londra, iar o soluție, sau mai degrabă un proces de găsire a unei soluții a fost propus de Germania, scrie Reuters.

Propunerea care va fi cel mai probabil adoptată la summit vizează instituirea unui grup de ”înțelepți”, format din foști șefi de state sau de guverne și figuri respectate, care va analiza viitorul NATO.

Un raport pe această temă ar urma să fie livrat la finalul lui 2021, la următorul summit al Alianței.

Citeşte şi:

Ca să dea turcilor contractul cu tramvaie de 160 de milioane de euro, Primăria București a ignorat 6 nereguli sesizate de Agenția Națională pentru Achiziții Publice!

Un angajat al companiei Nokia s-a aruncat de la etajul 5 al clădirii în care lucra de 15 ani

De ce vrea un senator PMP să interzică discuţiile despre gen din şcoli. „Aţi fi de acord să li se spună copiilor că Pământul e plat?”

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”
GSP.RO

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială
HOROSCOP

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială