În Finlanda operează mai multe companii administrate sau deținute de ruși, care au furnizat Rusiei echipamente necesare „mașinăriei de război” din Ucraina. Clienții acestor companii au legături cu industria militară rusă sau cu agenții de informații din serviciul de securitate FSB.
Potrivit datelor vamale obținute, companiile finlandeze au exportat în Rusia produse pe care experții le-au clasificat drept „bunuri critice în război”.
În total, peste 20 de companii finlandeze de logistică și expediere au trimis astfel de echipamente în Rusia. Acestea își desfășoară activitatea în depozite și birouri mici, în special în sud-estul Finlandei, lângă granița de est, și în Vantaa, unde există un aeroport și mari centre logistice.
De la motoare diesel, pompe de combustibil la dispozitive optice, rulmenți, supape și hard disk-uri
O companie cu origini rusești care operează lângă Lappeenranta a trimis în Rusia senzori, motoare diesel, pompe de combustibil și echipamente de transmisie. Piesele au fost găsite în arme și vehicule rusești distruse în Ucraina.
De asemenea, companiile finlandeze au furnizat Rusiei dispozitive de analiză a semnalului, sintetizatoare de frecvență, accesorii pentru plăci de circuite, dispozitive optice și voltmetre. Unele dintre mărfurile exportate sunt relativ banale, cum ar fi piese de motor, rulmenți și supape.
Companiile care operează în Finlanda fie au exportat bunuri direct în Rusia, fie au acționat ca intermediar între un vânzător străin și un cumpărător rus.
O companie finlandeză a fost responsabilă pentru transporturi de peste 10 milioane de euro către un client legat de industria rusă de apărare, cu câteva săptămâni înainte de începerea războiului. Livrările au inclus camere video, hard disk-uri și alte componente electronice.
După ce Rusia a atacat Ucraina, compania a început să organizeze transporturi similare de mărfuri din Finlanda către Uzbekistan, țară prin intermediul căreia Moscova se sustrage de la sancțiuni.
Hainele și telefoanele de firmă, laptopurile și mașinile de lux nu au dispărut din Rusia, deși marile branduri au plecat din Rusia. Rușii continuă să le importe printr-un mecanism care le permite să ocolească sancțiunile occidentale.
MarianRomanul • 16.01.2024, 16:35
Asta e un bun exemplu pt cine crede ca occidentul are dreptate in toata povestea Ucrainei.Afacerile profitabile cu diamante(Olanda),cu gaze si petrol(toata UE dar prin India luate),cu banking(Austria),cu supermarketuri(Franta Auchan),cu electronice industriale(Germania Siemens) sau companiile americane agrare din Ucraina nu au fost niciodata oprite in timpul conflictului,argument care dovedeste falsitatea si participarea directa in conflict a occidentului.
Alex.59 • 16.01.2024, 10:43
Cu război sau fără el, afacerile sunt afaceri și merg înainte, nu..? 🤔