Vineri, Poliția Metropolitană a anunțat că a deschis o anchetă privind o posibilă crimă în cazul lui Glushkov, a cărui trup a fost găsit în locuința sa din sudul Londrei pe 12 martie. Totuși, comandamentul de luptă împotriva terorismului va continua să se ocupe de anchetă date fiind conexiunile pe care le-a avut acesta.
BBC scrie că poliția și serviciile de securitate britanice și-au reevaluat poziția și cred că și alți cetățeni ruși care au primit azil în Marea Britanie ar putea fi în pericol.
Nikolai Glushkov este fostul director adjunct al companiei aeriene ruse Aeroflot și a fost condamnat în 1999 la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani și fraudă. După ce a primit o nouă pedeapsă în pentru fraudă în 2006, a fugit în Marea Britanie unde a cerut azil politic și a devenit un critic acerb al președintelui rus Vladimir Putin.
Glushkov a fost prieten apropiat al omului de afaceri rus Boris Berezovski, care a fugit în Marea Britanie în 1999, și a fost găsit spânzurat în baia casei sale din Berkshire în 2013
BuzzFeed News a scris că are dovezi că 14 decese produse în Marea Britanie au fost de fapt crime comandate de Moscova sau de aliații mafiei, inclusiv de cel al lui Berezovski. Dar, la niciun dintre acestea poliția britanică nu a putut dovedi că a fost vorba de o crimă.
Totuși, ministrul de Interne britanic, Amber Rudd a anunțat că unele dintre aceste decese vor fi reinvestigate de poliție și MI5.
Cazul lui Glushkov a venit la câteva zile după ce spionul rus Serghei Skripal a fost otrăvit cu un agent neurotoxic. Skripal și fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, se află în continuare în spital, în stare geravă după ce au fost expuși la un agent neurotoxic din familia agenților Novichok, dezvoltați de către armata rusă.
Încidentul a creat un conflict internațional de proporții, Marea Britanie luând decizia de a expulza 23 de diplomați ruși de pe teriroiul Regatului Unit, iar Moscova a replicat că va recurge la același gest în semn de protest.
Aliații Marii Britanii, Germania, Franța și Statele Unite, au emis un comunicat comun prin care critică Rusia pe care o consideră principalul vinovat pentru otrăvirea lui Skripal și pentru expunerea civililor la o substanță neurotoxică.
Citește și: EXCLUSIV/Visul canadian, sufocat de cererile de azil: 415 în două luni. Canada cere explicații României și ar putea reintroduce vizele