O echipă de oameni de știință din Rusia susține că a descifrat misterul acestor dispariții, care ar fi provocate de același fenomen geofizic care se află la originea giganticelor cratere apărute brusc în Siberia în perioada verii.
Experții sunt de părere că în subsolul marin din Triunghiul Bermudelor există mari pungi de gaz metan care la un moment dat se sparg violent, iar gazele degajate urcă spre suprafața oceanului și produc pierderea flotabilității ambarcațiunilor aflate în trecere prin zona respectivă. De asemenea, când ajung în atmosferă, aceste gaze pot produce pierderea portanței aeronavelor care zboară pe acolo.
Fenomenul „Triunghiul Bermudelor este un efect al reacțiilor hidraților de gaze naturale”, susține omul de știință rus Igor Ielțov. Astfel, apa oceanului ajunge să pară că fierbe, iar vapoarele se scufundă pentru că-și pierd flotabilitatea. Același fenomen duce și la suprasaturarea anumitor porțiuni atmosferice cu metan, ceea ce produce puternice turbulențe atmosferice și prăbușirea aparatelor de zbor”, a explicat el.
Hidrații de gaze naturale sunt amestecuri înghețate de apă și gaz, în special de metan (hidratul de metan). Astfel de amestecuri se găsesc în permafrostul din anumite regiuni siberiene, precum și în subsolul unor zone ale oceanului. În perioada recentă trei cratere gigantice, rezultate în urma unor fenomene de tip „pingo”, au apărut în peninsulele siberiene Iamal și Taimir, în urma degajări explozive ale unor astfel de acumulări de gaze.