MENIU CAUTĂ

Salvaţi din iadul alb | Peste 800 de oameni, prizonieri ai zăpezii, au fost scoşi din nămeţi de pompieri, jandarmi şi poliţişti

Distribuie

Telefoanele au sunat continuu la 112, acolo unde oamenii disperaţi că-şi pierd cu zile rudele au cerut de urgenţă ajutor. Cum urgia din Buzău, Vrancea şi Brăila, judeţele cel mai grav afectate, nu dădea semne că se potoleşte, pompierii, jandarmii şi poliţiştii au pornit “călare” pe utilaje şi pe snow-mobiluri la casele îngropate în zăpadă, în care se aflau bolnavii.
Căraţi pe braţe, după ore bune de mers prin nămeţi cât casa, captivii viscolului necruţător au ajuns în cele din urmă pe mâinile medicilor care i-au îngrijit. La misiunea din iadul alb au participat peste 8.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, fiind salvate din ghearele morţii, care pândea hâdă la orice pas, peste 800 de persoane.

Bolnavii au ajuns la spital cu elicopterele «Internelor»

Mai multe elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, printre care şi aparate SMURD, au zburat, ieri, în zonele cel mai grav afectate de infernul alb.
Medicii au luat din comunele cu zăpada cât casa oameni bolnavi care erau într-o situaţie disperată şi a căror viaţă depindea de cât de repede ajungeau pe mâna medicilor.
În Vrancea au fost luate şapte persoane care aveau nevoie de dializă şi o gravidă, iar în Buzău au fost duse la spital o femeie de 54 de ani, cu hemoragie abdominală, şi una de 63 de ani, cu fractură femurală.

Un copil de nouă ani şi tatăl său, găsiţi de salvatori după ce s-au rătăcit într-o pădure din Covasna

O situaţie dramatică s-a petrecut, duminică seara, în apropierea municipiului Sfântu Gheorghe, Covasna. Un bărbat şi fiul său în vârstă de 9 ani s-au rătăcit în pădure, în plin viscol.
Cei doi porniseră din comuna Vâlcele în jurul orei 20.00 şi intenţionau să ajungă pe jos în municipiul Sfântu Gheorghe, aflat la o distanţă de circa opt kilometri.
Pentru a scurta drumul, ei au luat-o prin pădure, dar bărbatul s-a împiedicat şi şi-a fracturat piciorul. El a sunat la 112 şi a fost găsit de poliţişti şi pompieri după aproape o oră de căutare.

Bătrâni din Buzău căraţi pe braţe de pompieri

Sătenii din mai multe comune ale judeţului Buzău au trecut prin situaţii critice după ce viscolul şi zăpada i-au îngropat cu totul. Bătrânii bolnavi din aceste zone au fost salvaţi după mai multe ore în care utilajele au reuşit să-şi croiască dum prin munţii de nea.
După ceau ajuns la ei, pompierii i-au cărat în braţe pe sărmani şi i-au dus la ambulanţe, fiind preluaţi de medici care le-au acordat primul ajutor.

Uite unde s-a mai intervenit

  • Echipaje ale ISU Buzău au salvat ieri dimineaţă o gravidă din localitatea Pogoanele, cu ajutorul unei şenilate, fiind transportată la Maternitatea din Buzău.
  • O autoşenilată a ISU Vrancea a transportat doi copii bolnavi (9 luni şi 4 ani) la spital în Adjud.
  • O autospecială pentru victime multiple a ISU Buzău s-a deplasat în localitatea Dealu Viei, comuna Merei, pentru preluarea unui pacient cu afecţiuni cardiace.
  • Pompierii din Călăraşi au luat din gara din localitate 37 persoane care aşteaptau trenul şi le-au transportat cu un autocamion de intervenţie la Dragalina.
  • ISU Iaşi a intervenit în comuna Mogoşeşti, sat Nadambu, pentru acordarea de asistenţă medicală unui bărbat de 75 de ani cu hipotermie.
  • O autospecială pentru victime multiple a ISU Buzău şi un câine de serviciu au căutat o persoană dispărută în zona Odaia Banului- Frasinu.

COŞMARUL continuă! va ninge 18 ore fără întrerupere

Codul portocaliu va reintra în vigoare miercuri dimineaţă, când, spun specialiştii, va ninge 18 ore fără întrerupere.
”În cursul nopţii de marţi spre miercuri, după ora trei, va ninge în Oltenia, Banat şi nordul Moldovei. Vântul se va intensifica treptat şi va bate cu putere în rafale de peste 50-60 km/h, care vor viscoli zăpada depusă în sud-vestul ţării. Joi după-amiază vremea se va ameliora simţitor”, e prognoza meteorologilor.
În funcţie de zonă, temperaturile vor fi cuprinse între -2…-12 grade şi chiar -20 de grade. l (Cristian Burcioiu)

Se luptă de trei zile cu nămeţii, ca să-şi dezgroape casele

Situaţia în partea de sud a judeţului Buzău a devenit critică duminică, la scurt timp după ce meteorologii au emis avertizarea de cod roşu. Viscolul a pus stăpânire pe mai multe localităţi, iar vântul a bătut cu peste 100 km pe oră.
La Smeeni, comună aflată la 20 km de Buzău, nici un drum nu mai este practicabil, iar zăpada stă să acopere majoritatea caselor. Cei care locuiesc aici retrăiesc iarna de acum doi ani, când zăpada troienită le-a acoperit casele.
Urgenţele medicale sunt asigurate de Spitalul din Smeeni, cel care în această perioadă a fost loc de adăpost pentru cei prinşi în trafic pe raza localităţii de vremea rea.
În partea cealaltă a judeţului, la Vadu Paşii, printre munţii de zăpadă care străjuiesc intrarea în sat, abia se mai văd coşurile caselor. În gospodăria familiei Paraschiv, oamenii îşi împart sarcinile şi orele de dat la lopată. Casa bunicii aproape că nici nu se mai vede, iar nepoţii au sărit să îi descopere măcar geamurile.
Pe drum, troienele ajung chiar şi la 3 metri înalţime, iar pe unde a bătut viforul zăpada aproape a ajuns la streşini. l (Florin Mitu)

Au reclamat poleiul la 112!

Aflaţi sub cod portocaliu de viscol şi ninsoare încă de vineri seara, constănţenii s-au arătat şocaţi de răcirea vremii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, mai multe persoane au sunat la 112 pentru a anunţa că… pe străzi s-a format polei.

Zeci de şoferi, fără permis

Zeci de şoferi care au încălcat interdicţiile temporare de a circula pe un anumit segment de drum, zilele acestea, s-au ales cu amenzi cuprinse între 510 şi 680 de lei. În plus, potrivit Codului Rutier, acestora le-a fost reţinut şi permisul pentru 60 de zile. Nu au fost iertaţi nici conducătorii auto care s-au aventurat la drum fără cauciucuri de iarnă. În numai 24 de ore, poliţiştii au amendat peste 400 de şoferi pentru diverse abateri de la regimul circulaţiei, dintre care 28 pentru faptul că nu şi-au ”încălţat” autoturismele cu anvelope de iarnă.

Transport public gratuit la Galaţi

Pentru a uşura intervenţia utilajelor de deszăpăzire care acţionează pentru degajarea arterelor din municipiul Galaţi, primarul Marius Stan a luat decizia să asigure gratuit transportul gălăţenilor cu autobuzele şi troleibuzele Transurb. Măsura se va menţine până când problemele cauzate de ninsoare vor fi rezolvate.

Nu pot îngropa mortul

În partea de sud a judeţului Buzău, situaţia a devenit critică la scurt timp după ce meteorologii au emis duminică avertizarea de cod roşu. Din cauza nămeţilor, o familie din satul Săgeata nu poate să îngroape o rudă moartă de trei zile şi stă cu sicriul în casă.

Comentarii