Gestul rechemării ambasadorului Franței la Ankara, decis sâmbătă de Emmanuel Macron, este unul extrem de puternic și fără precedent în relațiile franco-turce. Decizia intervine după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a depășit cadrul diplomatic și a pus sub semnul întrebării “sănătatea mintală” a președintelui Franței.
Declarațiile lui Erdogan amendau o serie de afirmații făcute de președintele francez, miercuri 21 octombrie, în timpul ceremoniei de omagiere a lui Samuel Paty, profesorul decapitat de un terorist islamist pe motiv că le-a arătat elevilor caricaturi cu profetul Mahomed. “Noi nu vom renunța la caricaturi”, spunea Emmanuel Macron.
Declarația a produs un val de proteste în lumea arabă.
“Tot ce putem spune despre un șef de stat care tratează milioane de membri din comunități diferite în acest fel este: mergeți mai întâi să faceți examene de sănătate mintală”, a declarat Erdogan, sâmbătă, într-un discurs televizat.
Președintele turc a reiterat acuzațiile duminică, în cadrul unui turneu politic efectuat în centrul și estul Turciei.
Erdogan, în căutarea popularității pierdute
Presa din Hexagon pune violența declarațiilor lui Erdogan pe seama faptului că acesta ar avea mari probleme de popularitate în interiorul țării. Un sondaj al institutului Avrasya arată că, dacă alegerile prezidențiale s-ar desfășura în aceste zile, ele fiind oficial prevăzute în 2023, Erdogan ar obține doar 38,7% din voturi, în timp ce primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, principalul său contracandidat, este cotat cu 41,9%.
“Artizanul unei noi puteri otomane”
“Ce vrea președintele turc?”, se întreabă Le Monde, luni, într-un editorial intitulat “Recep Tayyip Erdogan, sultanul piroman” . “În primul rând să multiplice conflictele externe pentru a apărea astfel în fața concetățenilor drept artizanul unei noi puteri otomane, în timp ce economia merge rău, moneda turcă, lira, se prăbușește, iar proiectul său de revoluție culturală s-a blocat. Singurul nivel care nu scade deloc este cel al represiunii”, scrie editorialistul.
Acesta atrage atenția și asupra faptului că Ankara a realizat recent un test al rachetelor de apărare aeriană S-400, pe care le-a cumpărat din Rusia, violând astfel toate regulamentele NATO, organizație din care Turcia face parte.
Relațiile între Franța și Turcia s-au deteriorat în mod accelerat în ultimele luni. Mai întâi pe tema războiului din Libia, apoi pe subiectul explorărilor Turciei în Mediterana orientală și, recent, în urma susținerii oferite de Ankara Azerbaidjanului în conflictul, cu Armenia, din Nagorno-Karabah.
Lumea arabă cere boicotarea produselor din Franța
Criticile nu au venit doar din Turcia. Emmanuel Macron a trebuit să facă față în weekend unui adevărat val de indignare din lumea arabă, unde s-au organizat proteste, iar populația a fost îndemnată să boicoteze produsele din Franța.
“Nimic nu ne va face să cedăm, niciodată”, a reacționat Macron pe Twitter, adăugînd: “Vom continua. Respectăm toate diferențele într-un spirit de pace. Nu vom accepta niciodată discursurile urii și apărăm dezbaterea rezonabilă”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!