Stenograma şedinţei Birourilor reunite ale celor două Camere, din data de 16 decembrie, publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, arată că Petre Roman a cerut, printr-un document oficial al Institutului Revoluţiei Române”, instrituţie condusă de Ion Iliescu, să ţină un discurs la şedinţa solemnă în care se stabilise că vor avea mesaje doar preşedintele României, premierul Ludovic Orban şi preşedinţii celor două Camerei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a prezentat, în şedinţă scrisoarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 prin care solicita aprobare pentru participarea membrilor Colegiului Naţional la şedinţa solemnă a Parlamentului.

Totodată, suntem rugaţi să fim de acord ca domnul Petre Roman, revoluţionar şi fost Prim-ministru al României, să transmită de la tribuna Parlamentului mesajul Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Marcel Ciolacu:

Alina Gorghiu, de la PNL, a intervenit. „Dacă dumneavoastră credeţi că protocolar, aşa se face să modificaţi modalitatea de desfăşurare cu trei ore înainte, eu cred că nu şi mă voi opune la orice manieră haiducească de a modifica maniera de desfăşurare a unei şedinţe festive a Parlamentului! Consider că respectul datorat participanţilor se manifestă inclusiv prin maniera de comunicare, a ordinii de zi din timp şi a vorbitorilor, din timp”, a spus Gorghiu.

Teodor Meleşcanu: „Mi se pare că ar fi foarte nepotrivit să nu avem nici un fel de mesaj din partea revoluționarilor”

Teodor Meleşcanu, preşedintele Senatului, s-a declarat de acord ca şi „revoluţionarii” să aibă un discurs în şedinţa solemnă.

„Da, este adevărat, așa a fost conceput programul pentru Ședința Solemnă. Din păcate însă noi nu am luat în considerare faptul că vorbim totuși de aniversarea Revoluției și să nu vorbească nimeni din afara Parlamentului la această temă, la revoluționari, pentru a nu ajunge la o situație în care vom avea vreo 15 – 20, care fiecare doresc să se exprime de la tribuna Parlamentului, s-a realizat prin intermediul Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, ca să fie un singur reprezentant care să vorbească; l-au desemnat pe Petre Roman. Toți ceilalți, toate organizațiile de revoluționari sunt invitate să participe la sesiunea solemnă de astăzi. Deci, din acest punct de vedere, mi se pare că ar fi foarte nepotrivit să nu avem nici un fel de mesaj din partea revoluționarilor. Așa că eu vă propun să fim de acord să adoptăm această decizie, pentru a putea trece mai departe la lucrări”, a explicat Meleşcanu.

Stelian Ion, de la USR, a respins categoric propunerea.

„Cred că un astfel de moment solemn nu trebuie să fie umbrit de absolut nici un eveniment și o astfel de solicitare venită din partea domnului Ion Iliescu… Putem să ne facem că nu știm că este inculpat din dosarul Revoluției. De asemenea, domnul Gelu Voican Voiculescu știu că este inculpat în acest dosar. Cred că este un element care aduce o tensiune absolut inutilă în Parlamentul României și în societatea românească”, a spus deputatul USR.

„Să nu introducem elemente de tensiune cu privire la această chestiune!”, a adăugat el.

Meleşcanu a intervenit din nou, explicând că are discursul lui Petre Roman si se referă doar la acţiunea „Baricada de la Revoluţie”.

„Cu permisiunea dumneavoastră, vreau să vă spun că domnul Petre Roman a transmis o foaie și jumătate care se referă strict la acțiunea Baricada a Revoluției, la care dânsul a participat. Nu există nici un fel de referire la alte lucruri care evoluează, inclusiv dosarele Revoluției, deci nu există nici cea mai mică problemă care să impieteze asupra caracterului solemn”, a spus Teodor Meleşcanu.

Alina Gorghiu: „Semnatarul scrisorii şi cel care doreşte să ia cuvântul, pentru mare parte din opinia publică, sunt personaje controversate”

Liberala Alina Gorghiu s-a declarat uimită de faptul că reprezentanţii PSD au deja mesajul lui Petre Roman.

Domnule preşedinte de şedinţă, stimaţi colegi, pentru mine este o surpriză perpetuă, constat că aveţi şi cuvântul pe care domnul Roman vrea să-l ia în plenul reunit, dar nu-l are BPR-ul, dar se transmite… Faptul că ne vine ideea acum cu câteva ore înainte, mie mi se pare sfidător. Mai ales că personajele despre care vorbiţi, parte din ele semnatare ale…  sau semnatarul scrisorii şi cel care doreşte să ia cuvântul, pentru mare parte din opinia publică, sunt personaje controversate.

Alina Gorghiu:

„Haideţi, haideţi să intrăm în discuţiile… lăsaţi cu…”, i-a replicat Marcel Ciolacu senatoarei PNL.

Replica acestuia a enervat-o pe liberală: „Dacă domnul Ciolacu va conduce şedinţa mai bine, dumneavoastră nu veţi putea vorbi chiar oricând! Dar vorbiţi de la microfon, că poate ştiţi să înjuraţi şi de la microfon. Dar nu vreţi să înjuraţi şi de la microfon? De vreo trei ani de zile, tot faceţi asta!
(…) Domnule preşedinte, numărul vi-l faceţi dumneavoastră, nu noi”.

Stelian Ion a ameninţat că va părăsi sala dacă Petre Roman va vorbi în şedinţă.

„Doar vă spun, dacă va vorbi domnul Petre Roman, eu personal nu ştiu dacă voi putea sta în sală şi va fi un element… va fi un element care va naşte nişte dispute absolut inutile!”, a afirmat Stelian Ion.

Marcel Ciolacu a supus la vot solicitarea Institutului Revoluţiei ca Petre Roman să ţină discursul în şedinţa solemnă, iar aceasta a picat.

Ion Iliescu, trimis în judecată pentru ingfracțiuni împotriva umanităţii

Scandal în Parlament, înaintea şedinţei solemne pe Revoluţie, după ce Petre Roman a cerut să ţină un discurs, din partea Institutului condus de Iliescu (stenogramă)

Institutul prezidat de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu a fost implicat într-un alt mare scandal, cu ocazia comemorării Revoluţiei Române, după ce a anunțat organizarea unui concert, în Piaţa Revoluţiei, locul unde au murit primii revoluţionari din Bucureşti, în 1989.

Evenimentul a fost anulat şi șters de pe Facebook, după ce opinia publică a criticat demersul, iar trupele care îşi anunţaseră prezenţa s-au retras.

La acest concert fuseseră anunțate formații și artiști precum: Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu sau Horia Moculescu.

Prima trupă care a renunțat la participare a fost VUNK.

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Gelu Voican Voiculescu, fost vice-prim ministru, şi gen. (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare.

       
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Observatornews.ro
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
HOROSCOP
Horoscop 7 decembrie 2021. Taurii simt o oarecare eliberare de o grămadă de griji inutile pe care le-au tot acumulat
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație
PUBLICITATE
Cum să faci masca facială perfectă… cu doar puțină imaginație