• Ștefan Dumitrescu, președintele Asociației Naționale a Pensionarilor: „Nu poți să îi ceri unui om să facă ce nu poate. Nu putem să facem o digitalizare forțată”.
  • Sorin Mierlea, președintele asociației Infocons: „Este la dispoziția consumatorului să meargă sau nu la acel magazin. Poți să te duci la alt supermarket”.
  • Deputatul Varujan Pambuccian, membru și fost președinte al Comisiei pentru știință și tehnologie din Cameră: „O să vedeți peste câțiva ani, când AI-ul (Inteligența Artificială – n.r.) va fi generalizat. Toate meseriile bazate pe reguli vor fi afectate. De zece ani tot avertizez”.
  • Auchan: „Clienții își pot scana singuri cumpărăturile, cu ajutorul casierilor sau scanarea se poate face exclusiv de către casier”.

Ștefan Dumitrescu, președintele Asociației Naționale a Pensionarilor, le reamintește retailerilor că trebuie să înțeleagă faptul că au o categorie de clienți care au nevoie în continuare de casieri.

„Și la pensii le dă statul pe card, dar la țară nu avem bancomate. De asta e nevoie în continuare de factori poștali. La fel și la magazine, au nevoie de casieri în continuare”, a declarat Dumitrescu, pentru Libertatea.

Scandalul eliminării casierilor. Pensionarii se plâng că vor fi discriminați. Deputat: „Trebuie să îi ajutăm, dar nu putem ține societatea în loc”
Ștefan Dumitrescu, președintele ANPR

„Nu poți să îi ceri unui om să facă ce nu poate. Au o categorie de cetățeni care au încă nevoie de timp să învețe. Nu putem să facem o digitalizare forțată, este total neproductiv. Vrem să evoluăm, dar în timp și când avem toate lucrurile aranjate. Trebuie să înțeleagă și dânșii”, a completat acesta.

Ce a anunțat Auchan

Auchan, unul dintre cei mai mari retaileri din România, a anunțat în data de 22 februarie că a început „remodelarea liniilor de case din magazine și construirea unui parcurs 100% self check-out pentru clienți”.

Ca parte a acestui proces, 12 magazine Auchan din București, Cluj, Constanța, Brașov, Iași și Timișoara sunt deja echipate cu noul sistem de case, urmând ca până în 2025, acesta să fie disponibil în toate unitățile rețelei, a mai arătat compania.

Aceasta spune că datorită noului sistem, timpul petrecut la casele de marcat se reduce considerabil, iar casierii vor deveni consilieri pentru clienți.

Clienții pot cere ca scanarea produselor să fie făcută în continuare de către casieri

Într-un răspuns pentru Libertatea, reprezentanții Auchan precizează că în magazinele unde a fost introdus sistemul self checkout, clienții pot solicita casierilor să realizeze scanarea produselor.

Schițele unei crime puse la cale de un fost procuror, care dorea să scape de nevastă, au mai băgat, după 13 ani, un complice la pușcărie
Recomandări
Schițele unei crime puse la cale de un fost procuror, care dorea să scape de nevastă, au mai băgat, după 13 ani, un complice la pușcărie

Clienții își pot scana singuri cumpărăturile, cu ajutorul casierilor sau scanarea se poate face exclusiv de către casier.

Auchan:

Compania asigură că toți casierii vor rămâne angajați.

„Modelul de case ales de noi, un proiect care are în spate o investiție de 13 milioane de euro, cuprinde și case cu bandă care pot fi folosite atât în varianta de autoscanare, cât și în varianta tradițională, cu casier care scanează”, se mai arată în răspunsul Auchan.

Marian Godină: „Vor spune unii că ăsta e progres”

Polițistul Marian Godină a scris pe Facebook că a fost într-un astfel de magazin, dar a renunțat la cumpărături, deoarece avea prea multe produse în coș, iar măsura anunțată de Auchan este doar o economie de costuri pentru companie, nu un avans tehnologic.

Acum vor spune unii că ăsta e progres, a avansat tehnologia. Eu consider că nu e așa, ci doar s-a schimbat omul care scanează produsele, adică din casierița care avea un salariu să facă asta a devenit casier clientul, fără să fie recompensat nici măcar cu o reducere.

Marian Godină:

Varujan Pambuccian: „Ne place, nu ne place, așa o să arate tot”

Deputatul Varujan Pambuccian, fost lider al Comisiei pentru știință și tehnologie, este și el de părere că pensionarii ar fi afectați, dar spune că acesta este progresul. 

Cum să trăiești într-o lume pe care nu poți s-o înțelegi, deși nu ești prost și nici resemnat?
Recomandări
Cum să trăiești într-o lume pe care nu poți s-o înțelegi, deși nu ești prost și nici resemnat?
Scandalul eliminării casierilor. Pensionarii se plâng că vor fi discriminați. Deputat: „Trebuie să îi ajutăm, dar nu putem ține societatea în loc”
Varujan Pambuccian | Foto: Hepta

„Ne place, nu ne place, așa o să arate tot. Lucrul ăsta a apărut cu ceva ani în urmă, în Statele Unite, când au apărut magazine fără personal. Dar ca să aibă șanse, trebuie ca fiecare produs să aibă o etichetă wireless, care să fie scanată automat. Atunci ar aduce cu adevărat economie de timp. Altfel, dacă trebuie să îți scanezi tu, nu va avea succes”, a arătat Pambuccian pentru Libertatea.

El spune că există două bariere: 

  • una financiară, din cauza costurilor mari cu comisioanele la deținerea unui card bancar,
  • una de abilități digitale.

„Nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Acestea sunt anomalii. Este o problemă cu pensionarii, dar nu atât de mare pe cât credem. Sunt mai mulți pensionari decât nepensionari pe internet. Trebuie să îi ajutăm, dar nu putem ține societatea în loc. Ministerul Digitalizării trebuie să îi ajute”, afirmă acesta.

Avantaj la cumpărături online

Parlamentarul spune că ar trebui făcute mai multe cumpărături online.

„Cumpărăturile online au crescut foarte mult cu pandemia, iar oamenilor le-a plăcut. Eu pledez pentru saltul direct în zona online: scutește timp, faci economie de carburant și marfa vine direct acasă”, arată Pambuccian.

Sorin Mierlea: „Nu este o problemă de drepturile consumatorilor, dar este o problemă socială”

Sorin Mierlea, președintele asociației Infocons, care luptă pentru drepturile consumatorilor, spune că nu este o discriminare dacă un lanț de magazine are numai case self checkout. 

Scandalul eliminării casierilor. Pensionarii se plâng că vor fi discriminați. Deputat: „Trebuie să îi ajutăm, dar nu putem ține societatea în loc”
Sorin Mierlea, președintele InfoCons

Este însă o problemă socială, arată acesta.

„Pensionarii pot să fie discriminați într-o anumită măsură, dar s-a văzut în pandemie că aceștia pot folosi cardurile. La benzinărie nu ne mai pune nimeni benzină, ne punem singuri. La fel, nu mai avem telefoane publice, acum trebuie să ai telefon mobil dacă vrei să suni la Salvare”, afirmă Mierlea.

Acesta compară scanarea produselor cu trimiterea autocitirilor la utilități și spune că lanțul de magazine nu obligă pe nimeni să îi treacă pragul.

„Este la dispoziția consumatorului să meargă sau nu la acel magazin. Poți să te duci la alt supermarket, la alt producător. Oricine se crede discriminat are la dispoziție magazine de proximitate. Suntem 19 milioane de comisari care sancționăm sau nu cu portofelul”, afirmă el.

Eu nu merg în astfel de magazine, dar este opțiunea fiecăruia. Nu e discriminare, dar e o problemă socială.

Sorin Mierlea, președinte Infocons:

Nu este economie de timp

În schimb, acesta critică argumentele oferite de Auchan cu privire la economia de timp și afirmă că toți casierii vor deveni șomeri în viitor.

„Clar nu este o economie de timp, iar companiile scapă de anumiți angajați. Dar sunt alegerile lor. 100% vor ajunge șomeri casierii transformați în asistenți. Este aceeași situație ca și la ofițerii de credit din bănci, multe bănci și-au mutat operațiunile online”, a punctat acesta.

„Este o problemă de antropologie socială”

Mierlea spune că în timp se va ajunge la concedierea multor lucrători din retail și că eficientizarea va avea și efecte neplăcute.

„În viitor se va ajunge probabil ca frigiderul să dea comandă online și o dronă să îți aducă mâncarea. Probabil în viitor vom ajunge ca roboții să ne plătească, va fi o taxă pe roboți. Este o problemă de antropologie socială. Același lucru și cu minele, le închidem și acum vedem că nu avem destul curent”, spune șeful Infocons.

Același avertisment este dat și de Varujan Pambuccian.

„O să vedeți peste câțiva ani, când AI-ul va fi generalizat. Toate meseriile bazate pe reguli vor fi afectate. De zece ani tot avertizez”, conchide acesta.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (10)

dabaca2020   •   07.03.2023, 18:07

In goana lor nebuna dupa bani patronii de la Super market, nu mai tin cont de nimic, Pensonari nostri nu sunt obisnuiti si nici nu mai pot sa faca ,asta Este ca vorba ,romaneasca ; --Calul batran nu-l mai poti invata la ham !! Degeaba se incearca ,ca vor fi probleme mai mari ,se incurca ,randul la casele de marcat Foarte bine a explicat adevarul domnul Presedinte al pensionarilor ,Sunt putini pensionari care se inteleg bine cu tehnologia moderna . Sunt foarte multi care folosesc telefoane ,tablete , calculatoare si chiar aplicatii on line , Sunt inca mari probleme in rural ,cu acele carduri de energie , care multi pensionari nu pot si nu stiu cum sa le foloseasca ptr ca unii postasi sunt si ei depasiti de problemele tahnicii moderne ,Taote aceste aspecte tin de nivelul de educatie al individului si de nivelul IQ .etc. Am un amic pensionar ,care nu stie sa foloseasca meniul de la televizorul smart .etc.

criu   •   07.03.2023, 08:45

Nu mai avem telefoane publice deoarece le-am distrus.Suntem un popor needucat asta este adevarul.

Notme   •   07.03.2023, 06:02

In momentul cand orice hacker va pune la pamant o retea AI si zona respectiva va avea de suferit o sa ne gandim de 1000 de ori inainte sa mai folosim tehnologia ,desi se pretinde a fi securizata la maxim nu in avantajul omului corect sau nu in avantajul oamenilor ,abia atunci senatori sau deputati o sa se gandeasca de 10 ori inainte daca vor asta pana atunci invit Libertatea sa gandeasca arbitrar si sa vina si cu contra argumente pentru un astfel de articol ,umanitatea in sine este pusa in pericol de AI si este pusa in pericol de tot ce inseamna tehnologie pentru ca suntem filtrati precum orice ai pune tu in blender orice farama de viata privata a disparut de mult ,va invit sa meditati dragi ziaristi la ce inseamna viata privata a unui om la cat de mult de foloseste tehnologia in a manipula mintea umana si la ce fel de viata avem job casa somn,job casa somn,nu ne mai putem numi oameni prin nici o aceptiune asa ca rog inca odata meditati

Vezi toate comentariile (10)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Rețeta de post Lidl. Supa de legume pe care ai să o faci mereu. Are ingrediente ieftine, e delicioasă și gata în câteva minute
FANATIK.RO
Rețeta de post Lidl. Supa de legume pe care ai să o faci mereu. Are ingrediente ieftine, e delicioasă și gata în câteva minute
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Libertateapentrufemei.ro
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Cele mai scumpe orașe din România. Oamenii plătesc bani grei pe chirie în aceste zone. Bucureștiul nu e în top 3
FANATIK.RO
Cele mai scumpe orașe din România. Oamenii plătesc bani grei pe chirie în aceste zone. Bucureștiul nu e în top 3
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Știrileprotv.ro
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Delia, o nouă apariție controversată. Cum s-a afișat artista! 'Doamna Delia, nu mai are mama cu ce să îmi trimită zacuscă și șorici în străinătate'
Unica.ro
Delia, o nouă apariție controversată. Cum s-a afișat artista! 'Doamna Delia, nu mai are mama cu ce să îmi trimită zacuscă și șorici în străinătate'
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Observatornews.ro
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
HOROSCOP
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
RECOMANDĂRI