Zeci de publicații și câteva televiziuni au analizat cazul îndepărtării de către trustul Ringier a ziaristului Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor. Postul public de televiziune TVR 1 a găzduit marți seara, la buletinul de știri, declarații. Trustul Ringier a susținut că a fost vorba de „diferențe de opinie privind direcția strategică a publicației”. „Așteptăm cu nerăbdare următoarea etapă în colaborarea cu echipa extrem de pasionată a GSP”, a spus Robin Lingg, reprezentantul Ringier, în comunicatul oficial.
Cătălin Țepelin a spus însă la TVR că „eu cred că ruptura a fost provocată de faptul că m-am împotrivit unor decizii care în opinia mea încercau să încalce principiile unei presei independente”.
Recorder: „Industrii care au puterea să preia controlul asupra unor redacții de presă”
„Mai mult ca oricând în ultimii 34 de ani, România se află într-un scenariu în care libertatea presei e sugrumată din toate direcțiile. Pe lângă imixtiunile politice și interesele mogulilor autohtoni, jurnalismul românesc se află în fața unui nou tip de amenințare: interesele comerciale ale unor industrii care au puterea să preia controlul asupra unor redacții de presă, schimbând inclusiv politica editorială unui trust cu o tradiție de aproape 200 de ani”, au comentat și jurnaliștii de la Recorder.
„Este o surpriză totală și un șoc pentru noi toți”
Și canalul Euronews România a discutat cazul la buletinul prezentat de ziaristul Vitalie Cojocari. „Atunci când i se cere unui redactor-șef, lui Cătălin Țepelin de la Gazeta Sporturilor, să predea articole agenților economici care au contract cu o publicație, iar el refuză, este o tentativă de ingerință, o dorință de a imixtiona”, a explicat ziaristul Cătălin Tolontan, colegul lui Cătălin Țepelin.
„Asta înseamnă că toate celelalte companii care nu plătesc publicitate într-o publicație, dacă ziaristul ar fi acceptat, ar fi fost defavorizate. Și nu numai companiile. Și oamenii, ministerele, guvernul. Poate toată lumea ar vrea să obțină acest tratament preferențial pe care nu l-am dat niciodată și nu-l vom da niciodată. Este o surpriză totală și un șoc pentru noi toți”, a spus Tolontan.
Discuția de la Euronews
„Noi am semnalat, cu bună credință, conducerii Ringier că unii colegi ai lor ne cer lucruri contrare regulilor presei democratice și răspunsul a fost demiterea redactorului-șef. Ce spune acest lucru?”, a spus jurnalistul.
Întrebat dacă estimează și alte demiteri, ziaristul a spus că „asta nu decidem noi, noi decidem doar să ne facem meseria”.
„Nu contează pe câți ne dau afară, noi nu putem să ne facem altfel meseria. Niciodată nu vom înșela publicul. Oricum, și acum nu e despre un om sau de o redacție, societatea românească trebuie să se decidă: vrea să lase presa oamenilor să fie cumpărată de păcănele? Vrea să lase partidele să cumpere presa în continuare?”, a mai spus Cătălin Tolontan.
Reacții în societate
Îndepărtarea de către compania de presă elvețiană Ringier a lui Cătălin Țepelin, după ce jurnalistul a refuzat să predea la citit înainte către management articolele despre clienții de publicitate, a stârnit un val de reacții în societatea românească.
Organizații de protecție a libertății de exprimare, precum Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent, au spus că Ringier a ajuns să-și transforme „propriul său cod editorial într-un un text golit de conținut”.
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, unul dintre editorialiștii GSP, a spus că renunță la colaborarea cu ziarul. Alți editorialiști, precum Alin Buzărin, au semnat apelul celor peste 90 de ziariști GSP și Libertatea.
„Gazeta Sporturilor e unul dintre cele mai vechi ziare din Europa”
La Euronews, Cătălin Tolontan a explicat derularea evenimentelor: „Noi am înaintat o scrisoare oficială în 28 august, la Zurich, iar răspunsul a venit la București, în 2 octombrie. „Am semnalat, cu bună credință, conducerii Ringier că unii colegi ai lor, nu toți, dar unii, ne cer lucruri contrare regulilor presei democratice și răspunsul a fost demiterea redactorului-șef. Ce spune acest lucru?”.
„Ringier face presă de 190 de ani, dar și Gazeta Sporturilor e unul dintre cele mai vechi ziare din Europa. Noi sperăm că managementul Ringier va realiza ce se întâmplă și va lua în serios reacția societății. Oricum, câtă vreme mai suntem aici, nu lăsăm pe nimeni să-și bată joc de Gazeta Sporturilor, un ziar românesc cu 100 de ani de viață”, a spus Tolontan.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Armin07 • 05.10.2023, 19:00
Sunt de acord cu relocarea sălilor de jocuri de noroc sau chiar desființarea lor , prea multi tineri sunt dependenți si aceasta dependenta duce chiar la sinucidere
Bibistrocel • 04.10.2023, 15:05
Toata chestia asta imi pare o porcarie..daca e asa..publica acele articole pe persona fizica..zi cu subiect si predicat ce articole s-au cerut..nu veni cu o chestie generela : stiti mi-au cerut articolele in avans despre jocurile de noroc, dar ele nu exista si nici nu vor exista, fac doar scandal pentru ce mi-au cerut" Daca aveti dovei ca industria jocurilor de noroc face presiuni..spunte-ti...dar voi nu ziceti nimic..sunteti ca gigi becali, la final spuneti ca ati glumit