Mergi direct la conținut »
Cele 4 scenarii după votul privind acordul Brexit din Parlamentul britanic. Ce se poate întâmpla
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cele 4 scenarii după votul privind acordul Brexit din Parlamentul britanic. Ce se poate întâmpla

Cele 4 scenarii după votul privind acordul Brexit din Parlamentul britanic. Ce se poate întâmpla

Membrii Camerei Comunelor din Parlamentul de la Londra vor vota, marți seară, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Totuși, pare improbabil ca acordul să fie votat de majoritatea parlamentarilor britanici.

Premierul britanic întâmpină o opoziție serioasă din partea celor care resping acordul pentru Brexit, în tabăra criticilor fiind atât membri ai opoziției, cât și voci din interiorul propriului partid și a partenerilor de guvernământ.

Deputații ar fi trebuit să voteze, inițial, acordul marți, 11 decembrie, dar May a amânat votul cu doar câteva ore înainte. Ea a declarat atunci că, după trei zile de dezbatere privind acordul de retragere este clar că există un „sprijin larg” pentru multe dintre aspectele cheie ale acordului. Cu toate acestea, există îngrijorări pe scară largă cu privire la măsurile de siguranță și există posibilitatea ca acordul să nu treacă de vot.

Scenarii posibile după votul din Parlamentul britanic

În funcție de variantele rezultatului votului din Camera Comunelor, analiștii de la think-tankul Open Politics din România prezintă posibile trasee pe care le poate urma Marea Britanie în continuare.

  1. Dacă acordul pentru Brexit este aprobat de Parlament

În ultimele zile, Theresa May a propus un vot liber în Parlament în speranța că parlamentarii vor vota pentru acord, considerându-l „răul cel mai mic”, adică alternativa unei ieșiri din UE fără acord.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

În cazul unui astfel de scenariu acordul ar urma să fie ratificat de către legislativ, devenind astfel un document obligatoriu din punct de vedere juridic. Documentul ar urma apoi să fie ratificat de cele 27 de state rămase în UE, iar la data de 29 martie 2019 Regatul Unit ar urma să părăsească oficial Uniunea Europeană.

Perioada de tranziție (sau de implementare a acordului) s-a stabilit la 21 de luni – până pe 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire.

  1. Acordul este acceptat în a doua rundă de vot

Dacă acordul nu trece la vot este posibil ca premierul să ceară organizarea unui nou proces de vot. Ea are la dispoziție trei săptămâni pentru a reveni în fața Parlamentului.

Este posibil ca la a doua rundă de vot, presați de posibile reacții negative ale pieței financiare, unii dintre parlamentari să renunțe la pozițiile lor principiale și să voteze pentru acord.

În acest caz, după vot se începe procesul prezentat la primul scenariu și Marea Britanie va ieși din UE la timp.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

  1. Acordul nu trece de Parlament

În cazul în care acordul pentru Brexit nu primește numărul necesar de voturi există patru posibile scenarii:

  • Brexit fără acord cu UE

În lipsa unui tratat cu UE care să traseze termenii divorțului aprobat de Parlament, Marea Britanie s-ar confrunta cu nesiguranța financiară și blocajele la graniță și vamă, o situație pe care nu și-o dorește nimeni pentru că ar fi dificil de gestionat

  • Organizarea unui nou referendum

În cazul în care acordul nu este votat în Parlament, mai mulți deputați (membrii Partidului Național Scoțian, liberal-democrații, 44 de laburiști și 8 conservatori) vor cere organizarea unui nou referendum la care cetățenii să aleagă între demararea unui Brexit fără acord sau rămânerea în UE.

Într-un astfel de scenariu s-ar pune problema timpului, deoarece ar trebui amânat termenul de ieșire, stabilit pentru 29 martie 2019, iar în acest fel s-ar ajunge la data alegerilor europarlamentare din luna mai, fără a se cunoaște situația Marii Britanii.

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare
Recomandări

Directoarea Colegiului Goethe, înregistrată de elevi când spune că a dat afară un profesor cu trei facultăți și 9,45 la Titularizare

  • Negocierea ieșirii din UE fără acord sau tratat

Considerat cel mai puțin probabil scenariu, acesta ar presupune prelungirea statutului de membru al UE pentru încă un an și apoi continuarea negocierilor cu Bruxellesul pentru o ieșire în 2020 în baza procedurilor din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (World Trade Organization).

  • Declanșarea de alegeri anticipate

Și acest scenariu, considerat puțin probabil, ar fi la rândul său constrâns de factorul timp, deoarece ar fi nevoie de o nouă negociere a datei limită impusă de Articolul 50.

Organizarea de alegeri anticipate este posibilă în cazul în care îndeplinește una din cele două condiții (sau excepții) din Actul emis de Parlament privind mandatul fix din 2011: are loc un vot de neîncredere în guvern sau două treimi din Camera Comunelor votează pentru organizarea de alegeri generale.

În acest caz Partidul Laburist ar putea încerca să obțină majoritatea și să preia puterea în Parlament.

  1. Uniunea Europeană prelungește termenul Brexitului la solicitarea Londrei

Această variantă este considerată cea mai credibilă în momentul de față. Presa britanică scrie că Uniunea Europeană ia în calcul varianta amânării ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar în cazul în care Acordul pentru Brexit elaborat de Bruxelles și Guvernul Theresei May va fi respins de Parlamentul britanic.

UE consideră tot mai irealizabil termenul de 29 martie pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar și aşteaptă din partea Londrei în următoarele săptămâni o cerere oficială de prelungire a Articolului 50 al Tratatului UE.

Odată ce această solicitare oficială va fi făcută, Donald Tusk ar urma să convoace un summit european special la care să se pună în dezbatere acest subiect.

Oficiali UE au declarat că durata prelungirii termenului negocierilor în virtutea Articolului 50 va fi determinată în funcţie de motivul invocat de premierul Theresa May pentru solicitarea de amânare.

O prelungire „tehnică” până în iulie va fi probabil primul pas pentru a oferi Guvernului Theresa May timp suplimentar pentru revizuirea şi ratificarea actualului Acord Brexit imediat după ce Downing Street va avea o idee clară despre ce vrea majoritatea din Camera Comunelor.

Acesta ar putea fi prima acțiune importantă a României în calitate de președinte al Consiliului UE. Curtea Europeană de Justiție a decis că Marea Britanie poate renunța unilateral la ieșirea din UE fără permisiunea celorlalte 27 de state ale blocului comunitar.

În luna noiembrie a acestui an, liderii Uniunii Europene au aprobat acordul pentru Brexit.


Citește și: VIDEO / Trei într-un TIR. Ce înseamnă să parcurgi 1.400 de kilometri într-un camion


 

Close
Închide
  Close