Mergi direct la conținut »
Școlile fără grupuri sanitare sau apă curentă reprezintă în continuare o problemă în România. Majoritatea profesorilor cer investiții de la Ministerul Educației
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Școlile fără grupuri sanitare sau apă curentă reprezintă în continuare o problemă în România. Majoritatea profesorilor cer investiții de la Ministerul Educației

Școlile fără grupuri sanitare sau apă curentă reprezintă în continuare o problemă în România. Majoritatea profesorilor cer investiții de la Ministerul Educației

Mai bine de 50% din oamenii întrebați în cadrul unui sondaj cer Ministerului Educației să investească în școli, vorbind despre lipsa mijloacelor elementare, până la lipsa calculatoarelor, imprimantelor, materialelor didactice sau cărților. Rezultatele unui sondaj au fost publicate înainte de începerea anului școlar 2018-2019 de către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

De Mihai Niculescu,

„Lipsa materialelor didactice, precum şi a mijloacelor moderne de predare, cum ar fi calculatoarele sau tablele interactive, îngreunează activitatea dascălilor la catedră. Cel mai grav este însă, faptul că sunt, în continuare, şcoli în care lipsesc grupurile sanitare sau apă curentă. Potrivit acestui sondaj de opinie, 53% dintre repondenţi cer Ministerului Educaţiei Naţionale să investească bani în dotarea şcolilor”, se menţionează în comunicatul FSLI, redat de Agerpres..

Angajaţii din mai multe unităţi de învăţământ au fost întrebaţi ce dotări lipsesc şcolilor în care îşi desfăşoară activitatea. 48% au declarat că lipsesc mijloacele moderne de predare, printre care calculatoarele şi conexiunea la internet, tablele interactive, videoproiectoarele sau imprimantele. 43% dintre răspunsuri indică lipsa materialelor didactice. 30% dintre respondenţi vorbesc despre lipsa sălilor de sport, iar 15% s-au plâns de lipsa laboratoarelor sau a bibliotecilor. Mulţi dintre cei care au participat la acest sondaj de opinie au indicat chiar toate aceste lipsuri.

Cu privire la lipsurile din unităţile de învăţământ, aprecierile au fost diferite de la o şcoală la alta, în funcţie de mediul rural-urban sau de finanţarea de care beneficiază şcoala respectivă. Printre răspunsuri au fost „Lipsesc materialele de curăţenie şi de igienizare”, „Lipseşte mobilierul special pentru centrele de activitate”, „Nu avem xerox”, „Nu avem materiale didactice necesare desfăşurării activităţilor. Toate sunt cumpărate de educatoarele din grădiniţă”, „Nu avem calculatoare noi şi lipsesc toaletele în interiorul şcolii”, „Nu avem încălzire centrală”, „Lipseşte o magazie pentru materiale”, „Nu avem apă curentă şi nici grupuri sanitare”.

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

Se cer bani pentru perfecționarea profesorilor

O altă întrebare a făcut referire la aşteptările cadrelor didactice în privinţa investiţiilor pe care Ministerul Educaţiei Naţionale ar trebui să le facă. Astfel, 53% dintre respondenţi au spus că ar trebui făcute investiţii în materialele didactice, precum şi în dotarea unităţilor de învăţământ,

42% dintre angajaţi au spus că şi-ar dori ca MEN să acorde bani pentru cursurile de perfecţionare a cadrelor didactice, 14% dintre răspunsuri au indicat necesitatea manualelor şcolare, iar 5% aşteaptă ca MEN să investească mai mult în calitatea oamenilor din sistem şi în remunerarea acestora.

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»
Recomandări

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»

 

Sondajul a fost realizat în perioada 3 – 23 mai 2018, atât în mediul online, cât şi prin aplicarea unor chestionare direct în unităţile de învăţământ.

În total, la sondaj au participat 5.628 de angajaţi din sistemul de educaţie: personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. La acest sondaj au răspuns angajaţi din educaţie din: Arad, Bacău, Bihor, Călăraşi, Constanţa, Cluj, Galaţi, Harghita, Iaşi, Suceava şi Vrancea.

Sursa foto: monitorulcj.ro


Plasturele cu GPS a fost inventat de șase eleve din Toplița. Inedita invenția a ajuns până la Regele Belgiei


 

Close
Închide
  Close