Conform sursei citate, scrisoarea trimisă de Orban este „cinică” și reia „tezele propagandei Kremlinului” pe tema „păcii” în Ucraina.
Orban reiterează viziunea lui Putin
În scrisoare, datată 5 iulie, premierul ungar dă asigurări că „nu a prezentat vreo propunere și nici nu a exprimat vreo opinie în numele Consiliului European sau al Uniunii Europene” și că declarațiile contrare „sunt neîntemeiate”.
Evocând discuția cu Putin, purtată vinerea trecută la Moscova, Orban a spus că abordarea liderului de la Kremlin față de situația de pe câmpul de luptă din Ucraina „este semnificativ diferită de interpretarea președintelui Zelenski”.
„Putin nu a menționat în niciun fel pierderile rusești. În ceea ce privește pierderile ucrainene, partea rusă le estimează la 40-50 de mii de soldați, cu o agravare în ultimele săptămâni. Prin urmare, (Putin – n.r.) a fost surprins că președintele Ucrainei a respins propunerea de încetare temporară a focului”.
În același timp, susține Orban, Putin este gata să ia în considerare un posibil armistițiu care „nu va servi ca o redistribuire și reorganizare ascunsă a forțelor ucrainene”.
Premierul ungar a adăugat că Putin este dispus pentru un acord în baza negocierilor de la Istanbul, în aprilie 2022, „în special cu al cincilea paragraf al documentului, care definește garanțiile internaționale de securitate care ar trebui să fie oferite Ucrainei”. Este vorba despre dreptul de veto al așa-zișilor garanți cu privire la posibila utilizare a forței împotriva Ucrainei, iar Rusia vrea să facă parte printre acești garanți, notează Ukrainska Pravda.
Potrivit lui Orban, Putin ar mai fi „gata să facă schimb de opinii” asupra propunerii de pace a Chinei și Braziliei. Această „propunere” prevede „negocieri de pace” între Kiev și Moscova și nu menționează deloc necesitatea restabilirii integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.
Apel la o „inițiativă europeană”
Orban continuă scrisoarea reiterând punctele sale de vedere potrivit cărora „Europa are nevoie de pace” pentru prosperitate economică, iar șansele de pace sunt în scădere din cauza faptului că „nu există un dialog direct între părțile” beligerante.
În cele din urmă, liderul ultraconservator de la Budapesta susține că SUA nu vor putea da dovadă de „leadership politic” în contextul campaniei electorale, care va dura până la începutul lunii noiembrie. Prin urmare, el cere să se ia în considerare lansarea unei „inițiative europene” în spiritul „autonomiei strategice”.
Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Consiliului UE, s-a deplasat marțea trecută la Kiev, apoi la Moscova. Între timp, premierul ungar a călătorit luni și la Beijing, unde liderul chinez Xi Jinping a făcut apel la un „dialog direct” între Kiev și Moscova. Așa-zisa „misiune de pace” a lui Orban nu a fost asumată de restul UE.
De altfel, după călătoria de la Moscova, premierul ungar i-a povestit unui jurnalist de la o revistă elvețiană prorusă cum și-a ascuns planurile „misiunii” de aliații ocidentali și a promis mai multe „întâlniri neașteptate” în viitorul apropiat.
Ambasadorii statelor membre UE intenționează să discute pe tema vizitelor lui Orban la următoarea lor reuniune.
Zelenski: doar statele și organizațiile mai puternice decât Rusia pot media pacea
Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a afirmat luni că Viktor Orban nu poate media între Rusia şi Ucraina. Doar economiile sau ţările cu forţe armate mult mai puternice decât cele ale Rusiei ar putea gestiona o misiune de mediere, consideră președintele ucrainean, citat de agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.
„Sunt multe astfel de ţări în lume? Nu. Cred că SUA şi China sunt astfel de ţări. Şi UE, nu doar o ţară, ci întreaga UE. Asta ar putea fi într-adevăr o misiune de mediere”, a spus Zelenski în cursul vizitei efectuate luni la Varșovia, capitala Poloniei.
Șeful statului ucrainean a ţinut să asigure că negocierile lui Orban cu Putin, care au stârnit o controversă în UE, nu au fost coordonate cu conducerea de la Kiev.
„Chiar dacă Putin se întâlneşte cu un stat anume, asta nu înseamnă că vrea să pună capăt războiului”, a subliniat Zelenski.
SUA s-au declarat la rândul lor „preocupate” de vizita lui Orban în China, apreciind că „nu este constructivă” pentru eforturile de a realiza o „pace justă” în Ucraina.
Această călătorie „cu siguranţă nu pare a fi constructivă pentru ceea ce trebuie făcut în Ucraina şi pentru eforturile vizând a se ajunge la o pace justă”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de AFP.
Poliakov • 09.07.2024, 17:30
Ma stupefiaza curajul acestui Orban...Sa sfidezi, cu atita tupeu, intregul Occident Colectiv, sa dai buzna peste Zelenski, Putin, Xi...Sa povestesti tuturor de pace, armistitiu, incetarea focului, negocieri peste negocieri...Ori e ***, ori suntem toti ***i! In Occident nu il scot din "extremist", "fascist", "putinist"...dar nici nu au ce sa-i faca! Daca nu il omoara nimeni va lua asazisul Nobel pentru pace! Ce e clar e ca Romania nu va avea niciodata un astfel de líder... Niciodata!!
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.
NicolaeS • 09.07.2024, 16:45
E clar, Zelenski nu vrea pace! In mod normal orice stat, cat de mic sau cat de mare, ar incerca sa medieze pacea ar trebui bagat in seama. Dar stapanul american a spus sa fie razboi si e clar ca asa va fi.
rubberdukey • 09.07.2024, 16:19
intenția marionetei este sa arate poporului rus ca uniunea europeană e rusească pentru urmatoarele 6 luni. bine ca nu era presedinte iliescu cand a fost romania la conducerea uniuni europene ca il aducea pe putin in vizita si se termina razboiul ca isi lua putin toata armata pe post de badigarzi.