Mergi direct la conținut »
Se deschide cea mai mare pârtie de schi din nordul ţării, după 10 ani de întârzieri
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Se deschide cea mai mare pârtie de schi din nordul ţării, după 10 ani de întârzieri

Se deschide cea mai mare pârtie de schi din nordul ţării, după 10 ani de întârzieri

Pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc, de pe Rarău, se va deschide oficial pe 5 ianuarie, au anunţat autorităţile locale. Anterior, primăria promisese că până de Sărbători oamenii vor putea schia pe primii 2,8 kilometri, însă au apărut întârzieri în omologarea pârtiei. Proiectul a început în 2009 şi a fost abandonat, reluat şi amânat în mai multe rânduri.

De Ștefan Pană,

Investiţia totală este de aproximativ 15 milioane de euro.

Lungimea pârtiei este de 2,8 kilometri, ea fiind clasată de dificultate medie. Pârtia de pe Rarău este dotată cu o telegondolă cu 33 de cabine, şi are 9 tunuri de zăpadă.

Turiştii sunt aşteptaţi de sâmbătă, 5 ianuarie.

Lucrările au început în 2009. Planul iniţial era ca pârtia să aibă 4,5 kilometri. Ar fi fostcea mai mare din nordul ţării şi a doua ca lungime din România. La fel ca în multe alte locuri din ţară, proiectul a rămas fără bani şi din 2012 a fost abandonat.

În 2017, după multe insistenţe, autorităţile au început iar să finanţeze proiectul, aşa că pârtia a fost finalizată. După atâţia ani de amânări, a devenit însă o pârtie-fantomă. Întregul sistem a trebuit reverificat şi multe părţi înlocuite, uzate de atâta stat degeaba.

Ministerul Turismului a transmis ziarului Libertatea că pârtia va fi, în sfârşit, omologată luna aceasta şi de Sărbători se va putea schia pe primul tronson. Au apărut însă noi amânări.

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar
Recomandări

DOCUMENT | Adevărata cifră a infectaților cu COVID-19 de la Spitalul Militar

 

166 de kilometri de pârtie

Datele consultate de Libertatea arată că sunt omologate 336 de pârtii de ski în România, cu o lungime totală de 165,7 kilometri. Înseamnă o lungime medie de 500 de metri pe pârtie.

Multe proiecte s-au dovedit a fi doar bani aruncaţi pe fereastră. În multe zone, planurile faraonice ale guveranţilor, care au primit pârtii peste pârtii, n-au făcut decât să defrişeze păduri, să piardă nişte timp şi nişte fonduri, apoi să le închidă.

Cele mai lungi pârtii:

  • Drumul Roşu, Poiana Braşov – 4,7 km
  • Sulinar, Poiana Braşov – 3,3 km
  • Dealul Negru, Vatra Dornei – 3 km
  • Drumul de vară, Sinaia – 2,9 km
  • Lupului, Poaiana Braşov – 2,6 km
Close
Închide
  Close