SRI nu a dorit să comenteze raportul organizației spaniole pentru apărarea drepturile omului Safeguard Defenders, prezentat, duminică, de CNN.
În raportul Safeguard Defenders, România este nominalizată, alături de Italia, Croația și Serbia, în rândul statelor europene ale căror inițiative comune cu poliția din China au dus la extinderea rețelei chineze.
Sub paravanul că sunt înființate pentru a ajuta expații, Beijingul folosește secțiile internaționale de poliție pentru a monitoriza, hărțui și, în unele cazuri, repatria cetățenii chinezi care trăiesc în exil, susține raportul. Autoritățile de la Beijing au negat acuzațiile.
„Activitatea Serviciului are caracter de stat”
„În conformitate cu prevederile Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, activitatea Serviciului are caracter secret de stat, iar accesul la informaţii de natura celor menţionate se realizează cu respectarea principiului «necesităţii de a cunoaşte»”, a transmis instituția pentru Libertatea.
MAI: Nu avem un acord semnat cu China pentru secții de poliție
Dacă SRI a refuzat să comenteze, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a precizat, la solicitarea ziarului, că „nu există un acord semnat cu autoritățile din Republica Populară Chineză care să permită înființarea unor astfel de entități”.
„Toate documentele bilaterale de cooperare existente în domeniul de competență al MAI, indiferent de statul cu care au fost semnate, respectă legislația internă a României și pe cea internațională”, a transmis MAI.
Pe 30 iulie 2021, fosta ambasadoare a Chinei în România, Jiang Yu, s-a întâlnit cu inspectorul general al Poliției Române, Benone-Marian Matei, pentru a face schimb de opinii privind cooperarea poliției dintre cele două țări și securitatea instituțiilor chineze în România.
Libertatea a cerut un punct de vedere și de la Ministerul Afacerilor Externe și îl va publica imediat ce ne va fi transmis.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
seaman651 • 13.12.2022, 11:24
Ma lasa rece confirmarea sau infirmarea acuzatiilor. Germania a confirmat, Marea Britanie a confirmat. Ceea ce este important aici este faptul ca li se permite cintezoilor acest lucru, in conditiile in care un profesor roman in China este bagat la inchisoare 8 ani pentru o "spaga" de 80 de dolari. Daca vor sa-si faca China Town cu tot tacamul, sa le dea undeva teren, sa construiasca un oras politienesc complet, dar astia maine-poimaine cer independenta.
adriandan75 • 06.12.2022, 06:16
Pai, SRI a dat raspunsul corect " Nu comentăm! " adica DA. Ca să intelegi limbajul codat al SRI ,trebuie sa te uiti mai intai la HR ul de acolo,toți sunt fani " Bollywood" sau ăi mai bătrânii au rămas cu "studio X " de la bulgari .Numai la indienii si bulgari limbajul corpului in comunicare este pe dos, când zic NU dau din cap in sens afirmativ si cand zic DA dau din cap in sens negativ .Nu e o gluma sau jignire adresata cuiva si se poate verifica. Sau asa sunt ei setați din fabrică sa zica la orice " Nu comentăm!",exact ca la jucariile de la Dragonul Roșu sau de prin alte bazare.Asa cum spun jucăriile cu Moș Craciun " Merry Christmans " asa spun si ei " Nu comentam!". PS.Daca PCR insemna Pile Cunoștințe Relatii , SRI a ajuns sa fie acronimul la Șpăgi Relatii Incompetență.Sa ne fereasca ala de sfântul de un razboi gen Ucraina ,praful si pulberea s-ar alege de noi la câți incompetenți populeaza institutiile de forță ale statului , si ma refer la nivel managerial nu la angajatul obișnuit.
Clarion • 05.12.2022, 22:38
In sfirsit, toti romanii recalcitranti vor putea fi trimisi inapoi in patria lor muma, China.