MENIU CAUTĂ
20 Iul. 2017 11:50 , de Daniel Ionașcu

Sectorul energetic din Marea Britanie, ”compromis” de hackerii unui stat străin

Distribuie

Sectorul energetic al Marii Britanii a fost ”compromis” de către hackerii unui stat străin, potrivit Centrului Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Regatul Unit, scrie The Guardian.

NCSC este o subsidiară a GCHQ, agenția de spionaj britanică care spiona electronic cot la cot cu NSA-ul american, potrivit documentelor prezentate de către Edward Snowden în 2013.

Ei bine, NCSC a avertizat că a descoperit conexiuni din Marea Britanie la adrese IP asociate cu 'actori statali ostili' și că țintele au fost sectoarele energetic și industrial, potrivit Motherboard, care a obținut o copie a unui document în care sunt detaliate operațiunile..

Mai exact, se arată că există conexiuni directe între calculatoare din Marea Britanie din sectorul energetic și aparatele de control ale atacatorilor cibernetici.


Citește și: Ghid antipăcăleală. Ce trebuie să știi ca să nu iei țeapă la promoțiile de vară


'NCSC crede că, din cauza răspândirii foarte mari a țintelor vizate de atacator, un număr de sisteme industriale de inginerii și organizații de servicii cel mai probabil au fost compromise', se arată în memo.

NCSC nu a negat, dar nici nu a confirmat că documentul este autentic. A arătat însă că este conțtientă de activitățile cibernetice care vizează sectorul energetic atât în Marea Britanie, cât și pe tot globul. Raportul nu menționează care este statul cu pricina, dar de regulă câteva state au fost acuzate anterior de astfel de manevre, respectiv Rusia, China și Coreea de Nord.

Atacuri cibernetice și în Irlanda și SUA

Marea Britanie este, așadar, a treia țară care a raportat atacuri cibernetice asupra rețelelor de transmisi a electricității. Anterior, Times a raportat că și Irlanda a fost atacată de un grup de hackeri apropiați Kremlinului. De asemenea, un număr de 18 companii energetice din SUA au fost supuse unui atac ce viza colectarea de parole pentru accesarea sistemelor.

Ucraina a fost prima țară din istorie vizată de un atac cibernetic. La finele anului 2015 o serie de hackeri din Rusia au lăsat în beznă o regiune din vestul Ucrainei, iar anul trecut un atac similar a fost derulat în Kiev.


Citește și: Jucați pe degete după ce au furat baza de date a unei firme de brokeraj. „Ce bagabonți… Cum mă păcăleați voi pe mine de 800 de euro'


 

Comentarii