UPDATE ora 17:15 Anunțul Rusiei privind retragerea trupelor, după exercițiile militare din Crimeea și Marea Neagră, a fost „important și oportun pentru detensionarea situației”, dar „nu schimbă cu nimic necesitatea de a continua analiza cauzelor care au dus la această situație tensionată”, a anunțat Administrația Prezidențială, după ședința CSAT.
Așadar, autoritățile române rămân vigilente și vor continua să monitorizeze această mobilizare nejustificată din jurul Ucrainei.
Administrația Prezidențială:
Totodată, „România este extrem de preocupată de situația securității și stabilității regiunii și și-a exprimat îngrijorarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice, pentru că tot ceea ce se întâmplă în zona Mării Negre afectează și securitatea euroatlantică”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-a mai decis ca, pe linie NATO, România să continue promovarea demersurilor menite să conducă la consolidarea suplimentară a posturii aliate în România și în regiune, „de o manieră responsabilă”.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru marţi, 27 aprilie, de la ora 16.00, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, informează Administrația Prezidențială. Situația de securitate în regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România au fost printre punctele aflate pe ordinea de zi în CSAT, notează News.ro.
Şedinţa CSAT de la Palatul Cotroceni are loc la o zi după ce Alexei Grișaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, a fost declarat persona non grata.
În replică, ambasadorul rus la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a precizat că Moscova a calificat decizia Bucureştiului drept „neprietenoasă” şi îşi rezervă dreptul de a „lua măsuri relevante ca răspuns”.
Gestul MAE a venit în contextul în care Rusia şi Occidentul şi-au multiplicat expulzările încrucişate de diplomaţi, în ultimele săptămâni, pe fondul unor tensiuni exacerbate privind Ucraina şi dosarul opozantului politic rus încarcerat Alexei Navalnîi.
Rusia a anunţat că a ordonat trupelor sale să revină la bază din regiunea aflată în apropierea graniţei cu Ucraina, după deplasarea în regiune a zeci de mii de soldaţi, spre îngrijorarea Occidentului.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat, vineri, că retragerea forţelor militare ruse de la graniţa cu Ucraina ar putea atenua tensiunile, dar că un pas singular nu va opri escaladarea conflictului din regiunea estică Donbass.
Joi, 22 aprilie, Iohannis anunța convocarea CSAT, pentru a se discuta situația din zona Mării Negre și comasarea trupelor rusești la granița cu Ucraina. „Situația este îngrijorătoare”, a spus atunci șeful statului, întrebat despre situația din țara vecină.
„Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre. Noi urmărim cu foarte mare atenție aceste lucruri. Nu așteptăm să primim informații de la alții, noi dăm informații altora, pentru că avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut discuții cu ministrul apărării și alte servicii. Cunoaștem foarte bine situația din teren și tensiunile de acolo ne preocupă. Suntem extrem de îngrijorați. Situația trebuie evaluată nu doar militar, ci și diplomatic”, explica Iohannis.
Un alt punct pe ordinea de zi a şedinţei CSAT este încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan.
Foto: presidency.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro