Toți senatorii UDMR au votat pentru inițiativa privind autonomia Ţinutului Secuiesc, în vreme ce parlamentarii din celelalte partide au votat împotrivă.

Adoptarea tacită a proiectului în Camera Deputaţilor a provocat scandal pe scena politică. PNL şi PSD şi-au pasat responsabilitatea, iar preşedintele Klaus Iohannis a ieşit, oficial pentru a declara că „PSD se luptă să vândă Ardealul”.

UPDATE ora 14.00 Şedinţa de plen a Senatului a început şi are pe ordinea de zi doar proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Toate partidele au anunţat că vor respinge propunerea legislativă a UDMR.

Şedinţa este condusă de preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, asistat de secretarii Marian Pavel şi George Dircă.

Senatorii votează online.

PSD pune vina pe Vergil Chiţac, care s-a infectat de coronavirus

Titus Corlăţean, senator PSD a declarat că afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis sunt „ruşinoase”.

Parlamentatul PSD a spus că tergiversarea votării acestui proiect, la Camera Deputaţilor, a avut ca motiv infectarea cu coronavirus a unui senator PNL, Vergil Chiţac, termenul de adoptare tacită fiind 25 martie.

Corlăţean a mai arătat că toate avizele din Camera Deputaţilor au fost de respingere pe acest proiect.

„Să încerci să capitalizezi această situaţie este o chestiune absolut ruşinoasă”, a mai spus Titus Corlăţean.

El l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis.

„Mi se pare ruşinos ca, de la tribuna prezidenţială, Klaus Iohannis a arătat cât de jos poate ajunge nivelul celui care pretinde o Românie normală. Acele afirmaţii care urmăresc să capitalizeze politic o conjunctură nefericită de la Camera Deputatilor reprezintă un exerciţiu mizerabil de politică, de la cel care se pretinde a fi un politician european”, a spus Corlăţean.

PNL: „Hai să le spunem românilor că astfel de proiecte sunt o joacă a unora”

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat în plenul Senatului că are convingerea că un astfel de proiect nu va trece, niciodată, de votul Parlamentului.

„Nici nu mi-am închipuit nicio clipă că vreun senator al statului român, sănătos la cap, ar putea vota acest proiect. Şi dacă am înnebuni toţi azi, şi am vota legea, CCR ar constata că este neconstituţională. Aceste proiecte sunt o joaca a unora, nu sunt o treabă serioasă”, a spus Fenechiu.

„Vă anunţ că, noi, patrioţii de conjunctură din PNL, vom vota împotriva proiectului. Nu negociem caracterul suveran al statului român. Aş aprecia dacă nu mai împărţim lumea în patrioţi de conjunctură şi patrioţi”, a mai declarat el.

Tăriceanu cere Parlamentului să ia atitudine, în urma declaraţiilor preşedintelui Klaus Iohannis

Şeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, în plenul Senatului, că Parlamentul trebui să reacţioneze la declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis, în care acuza PSD că „vinde Ardealul”.

„Domnul Iohannis trebuie sa vina in Parlament sa aduca dovezile pentru aceasta acuzatie grava. Aceasta acuzatie poate avea doar doua solutii: ori acuzatiile sunt adevarate si partidul acuzat trebuie sa fie interzis, ori Presedintele Romaniei minte si manipuleaza si trebuie sa-si dea demisia si sa sufere rigorile legii”, a transmis liderul ALDE.

Proiectul a trecut tacit, de Camera Deputaţilor, din cauza programului Parlamentului, în această perioadă de stare de urgenţă.

Care a fost traseul proiectului privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc – Pl-x nr. 670/2019

23.12.2019 – solicitare punct de vedere de la Guvern

10.02.2020 – trimis pentru raport la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului

04.03.2020 – primire raport de respingere de la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului

09.03.2020 – înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor (vot final 10.03.2020)

12.03.2020 – ședință plen CDep dedicate măsurilor anti-Covid și ședință plen comun amânată (și-a retras Cîțu candidatura)

14.03.2020 – vot de învestire a Guvernului Orban

19.03.2020 – încuviințarea Stării de Urgență

25.03.2020 – împlinirea termenului constituțional pentru dezbatere și vot final

*Situația privind împlinirea termenului constitutional de adoptare tacită a Plx 670/2020 a fost prezentată în ședințele Biroului permanent din 1, 14 și 22 aprilie 2020.

03.04.2020 – ședință plen CDep

16.04.2020 – primire punct de vedere de la Guvern (negativ)

23.04.2020 – adoptata de Camera Deputatilor ca urmare a depășirii termenului de 45 de zile, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constituția României republicată

CONTEXT

În urma reacţiilor publice apărute după adoptarea tacită a proiectului, PSD s-a mobilizat şi a anunţat convocarea de urgenţă a senatorilor, pentru a respinge proiectul.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunţat convocarea plenului acestui for, miercuri, de la ora 14.00, unicul punct pe ordinea zi fiind proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

“Astăzi, de la ora 14.00, am convocat plenul Senatului cu un singur punct pe ordinea de zi. Senatorii PSD vor vota împotriva proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc!”, a scris Cazanciuc, miercuri, pe Facebook.

Ciolacu: Deși reprezentanții PNL mimează acum naționalismul, chiar ei sunt vinovați pentru neîntrunirea la timp a plenului

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a scris pe Facebook, miercuri dimineaţă, pentru a anunţa că PSD NU susține legea privind autonomia Ținutului Secuiesc.

“PSD va vota împotriva acestui proiect de lege și îl va respinge URGENT la Senat, care e Cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă și în comisiile de specialitate din Camera Deputaților. Acest proiect are NUMAI rapoarte de respingere și avize NEGATIVE. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de RESPINGERE. Mai mult, GUVERNUL a dat răspuns și a trimis PUNCT DE VEDERE după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită! Mai mult, Comisia pentru Administrație condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenționat Comisia de Administrație printr-o adresă că se împlinește termenul de adoptare tacită și că trebuie să facă ceva.

Preşedintele PSD afirmă că, deși reprezentanții PNL mimează acum naționalismul, chiar ei sunt vinovați pentru neîntrunirea la timp a plenului care să respingă această lege”.

“Pentru că au venit infectați în Parlament și nu am putut ține ședințe fix în perioada în care s-a împlinit termenul de adoptare tacită pentru această lege”, a mai spus Ciolacu.

Florin Roman, liderul deputaților PNL: Autonomia Ținutului Secuiesc troc politic PSD-UDMR

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman spune însă că proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc este un troc politic ascuns, între PSD și UDMR, de aceea s-a ajuns la adoptarea lui tacită în Camera Deputaţilor.

“Nu este pentru prima dată când în Parlamentul României, PSD face jocul UDMR, punând interese de partid în fața interesului național. Responsabilitatea integrală pentru adoptarea tacită a acestui proiect de dezintegrare teritorială a României revine majorității toxice a PSD și aliaților săi din conducerea Camerei Deputaților care au profitat de perioada Paștelui și de activitatea restrânsă din Parlament pentru a nu trece la vot final proiectul amintit. În acest mod se procedează când o majoritate toxică vrea să treacă pe șest un proiect de lege. Am auzit din partea liderului PSD că proiectul nu a primit raport de la comisie. E o minciună! Acest proiect de lege a primit raport de respingere de la Comisia de Administrație Publică. A mai spus că nu a știut! Cum poți să spui așa ceva când stenograma sedinței din 23 aprilie arată alb pe negru că cel care a făcut anunțul este chiar Marcel Ciolacu, președinte al PSD și al Camerei Deputaților. Trocul acestei înțelegeri este susținerea parlamentară de care PSD are nevoie de la UDMR pentru a-și promova proiectele populiste, legate de epidemia de COVID”, a scris Florin Roman.

PNL anunţă că solicită PSD să solicite dezbaterea și respingerea la Senat, în câteva zile, a acestui proiect nociv.

“Țara este în luptă cu pandemia, iar PSD profită de aceste zile grele pentru a pune umărul la susținerea unor proiecte care vizează federalizarea României! Asta este adevărata față a PSD: și-au schimbat liderii, dar năravul a rămas același, promovarea unor politici antinaționale și populiste”, mai spune Roman.

Foto: Inquam Photos / Manases Sandor

FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Apariție rară! Cum arată soția lui Victor Pițurcă + s-a fotografiat alături de Cristina Ich
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
Playtech.ro
Informații de ultimă oră despre Liviu Vârciu, ajuns de urgență la spital. În ce stare se află
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Observatornews.ro
O tânără în vârstă de doar 17 ani din Italia a murit după ce s-a înfometat pentru a deveni fotomodel: a intrat în comă după ce ajunsese să aibă 26 de kilograme
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2021. Gemenii ar fi bine să se protejeze de propriile gânduri negative, care pot împinge departe
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
Știrileprotv.ro
Prima ţară care îşi închide graniţele din cauza Omicron. Niciun străin nu mai are voie să intre
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Telekomsport
ALERTĂ | Ce simptome bizare are Omicron, noua tulpină de coronavirus. Specialiştii sunt uimiţi. Primele informaţii oficiale
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie