În același dosar au fost reținuți alți doi angajați ai ITM Ilfov și un inspector vamal, acuzați că ar fi luat mită pentru a permite deblocarea unor containere cu măști de protecție neconforme din Portul Constanța – Agigea, dar și reprezentantul unei firme, care ar fi dat banii.

Astfel, DNA a anunțat a emis marți, 7 decembrie, ordonanțe de reținere pentru 24 de ore pe numele a cinci inculpați:

  • George Gavrilă, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale);
  • Iulian Răzvan Neagu, inspector de muncă la ITM Ilfov, pentru trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată;
  • Florentina Alina Andrei, inspector de muncă la ITM Ilfov, pentru de luare de mită, în formă continuată (două acte materiale);
  • Daniel Cojocaru, inspector vamal la Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați – Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud, pentru luare de mită, în formă continuată (două acte materiale);
  • O persoană asociată în cadrul unei firme, pentru dare de mită, în formă continuată (trei acte materiale).

DNA precizează că luni au fost efectuate percheziţii domiciliare în 12 locaţii situate în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Prahova, din care patru la sediul ITM Ilfov, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În ordonanţa anchetatorilor se arată că, în perioada 18 mai – 13 septembrie, George Gavrilă, în calitate de şef al ITM Ilfov şi ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât şi pentru Iulian Răzvan Neagu (membru în comisia de recepţie), astfel încât ITM Ilfov să atribuie în mod preferenţial un contract de lucrări.

În zilele de 6 octombrie, 8 noiembrie şi 6 decembrie, George Gavrilă ar fi primit, împreună cu Răzvan Iulian Neagu, sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către ITM Ilfov firmei respective, spun procurorii.

Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aproximativ 43.500 euro).

La data de 6 decembrie 2021, Gavrilă George și Neagu Iulian Răzvan au primit cea de-a treia tranșă din mita convenită, 3000 lei, respectiv 2000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

DNA:

Tot în legătură cu respectivul contract, procurorii susțin că pe 2 iulie, în calitate de ordonator de credite al ITM Ilfov, Gavrilă i-ar pretins aceluiaşi administrator de firmă, pentru o altă persoană, foloase necuvenite constând în servicii de încărcare şi transport a unor deşeuri de la locuinţa acesteia, iar pe 8 iulie, firma respectivă ar fi efectuat serviciile respective în folosul persoanei beneficiare.

Într-un context separat, precizează DNA, Iulian Răzvan Neagu, în calitate de inspector de muncă în cadrul ITM Ilfov, la data de 14 ianuarie ar primit cu titlu de mită de la doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 2.400 lei, iar la 15 ianuarie 2021 ar fi primit de la unul dintre intermediari un bax cu 2.000 de măşti faciale, în legătură cu îndeplinirea unui act contrar îndatoririlor sale de serviciu.

„Concret, în schimbul banilor, s-ar fi angajat să emită de urgenţă o adresă către Biroul Vamal de Frontieră Otopeni Călători, din care să rezulte că un transport de măşti importate din China (1.700.000 măşti trei pliuri) nu mai trebuie supus verificărilor din partea ITM (autoritate de supraveghere a pieţei naţionale a acestui tip de echipamente), pe motiv că măştile respective nu ar fi echipamente individuale de protecţie”, arată DNA, în comunicat.

Containerul respectiv fusese blocat iniţial de autorităţile vamale timp de mai multe zile în Portul Constanţa – Agigea, întrucât produsele nu îndeplineau condiţiile legale necesare pentru a fi introduse pe piaţă.

Anchetatorii susțin că, pentru a debloca transportul cu măşti de protecţie, Daniel Cojocaru, în calitate de inspector vamal în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi – Biroul Vamal de Frontieră Constanţa Sud, în data de 13 ianuarie, ar pretins suma de 8.700 dolari şi ar fi primit, de la acelaşi doi oameni de afaceri , prin intermediar, suma de 20.000 lei.

Mai mult, Daniel Cojocaru ar fi pretins şi pe 17 februarie 2021 suma de 8700 dolari şi ar fi primit, de la aceiaşi doi oameni de afaceri, prin intermediari, suma de 20.000 lei, pentru deblocarea unui alt transport cu măşti importate din China, spun procurorii.

După formalităţile vamale din Portul Constanţa – Agigea, primul container a fost trimis Biroului Vamal de Frontieră Otopeni Călători pentru finalizarea formalităţilor vamale.

„În acest context, ultima instituţie a solicitat ITM Ilfov să verifice dacă măştile importate ar putea să prezinte vreun risc pentru sănătatea şi securitatea persoanelor. Pentru a rezolva problema nou apărută, cei doi oameni de afaceri l-ar fi contactat, prin intermediar, pe inspectorul Iulian Răzvan Neagu care, în schimbul foloaselor anterior menţionate (de 2.400 lei şi a unui bax de 2.000 măşti faciale), ar fi emis adresa din care reieşea că un control fizic ar mărfurilor nu mai este necesar”, precizează DNA.

Într-un context separat, notează anchetatorii, Iulian Răzvan Neagu ar fi pretins şi primit, în alte trei împrejurări, în mod individual sau împreună cu colega sa Florentina-Alina Andrei, diferite sume de bani pentru a nu aplica sancţiuni ori pentru a aplica sancţiuni modice cu ocazia unor controale făcute la diferite firme.

Marţi, cei cinci au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a lui Daniel Cojocaru, Iulian Răzvan Neagu şi a asociatului în cadrul unei societăţi comerciale, faţă de George Gavrilă a dispus măsura arestului la domiciliu, iar faţă de Florentina-Alina Andrei a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Citeşte şi:

Sărbători departe de casă. La magazinul românesc dintr-un oraș din Marea Britanie, românii simt dorul. „Suntem cu inimile împărțite”

Guvernul a aprobat relaxarea restricțiilor de sărbători. Lista măsurilor luate

Oficiali din poliție și interlopi și-au dat mâna ca să intimideze jurnaliștii de investigație sârbi de la KRIK: le-au deschis 10 procese

Urmărește-ne pe Google News
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
PARTENERI - GSP.RO
Bancul care îl scoate din sărite pe Putin. O vedetă din Rusia a îndrăznit să-l posteze pe net: „De ce nu reușește ....”
BOMBĂ! Octavian Jurma, reacție explozivă după ce fiul său s-a infectat cu Covid-19. HALUCINANT ce a zis!
Playtech.ro
BOMBĂ! Octavian Jurma, reacție explozivă după ce fiul său s-a infectat cu Covid-19. HALUCINANT ce a zis!
"Băietul matale e mort". Reacţia mamei tânărului din Vaslui, găsit îngheţat în şanţ după un pariu mortal la beţie
Observatornews.ro
"Băietul matale e mort". Reacţia mamei tânărului din Vaslui, găsit îngheţat în şanţ după un pariu mortal la beţie
Horoscop 26 ianuarie 2022. Taurii au prins aripi și le e greu să se oprească acum și să privească aceste întreruperi ca pe o pauză
HOROSCOP
Horoscop 26 ianuarie 2022. Taurii au prins aripi și le e greu să se oprească acum și să privească aceste întreruperi ca pe o pauză
Ce s-a întâmplat în Rusia după ce Putin a trimis armata la granița cu Ucraina. Probleme uriașe
Știrileprotv.ro
Ce s-a întâmplat în Rusia după ce Putin a trimis armata la granița cu Ucraina. Probleme uriașe
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta
PUBLICITATE
Beneficiile unui abonament de sănătate pentru tine și familia ta