Miercuri, pe 22 martie, a avut loc o nouă întâlnire a Consiliului de Administrație în cadrul Televiziunii Române. Pe ordinea de zi a figurat și aprobarea unei serii de deplasări ale președintelui-director general, Dan Turturică. 

Șeful televiziunii naționale, Dan Turturică, vrea să meargă la cursuri în Barcelona, New York și Los Angeles. Cât costă?
Dan Turturică. Foto: Hepta

CA al postului public și-a declinat competența pe marginea referatului, a scos punctul respectiv de pe ordinea de zi și a trimis speța la analiză și spre aprobarea Comitetului Director.

Vorbim despre trei deplasări, una la Barcelona în perioada 7-9 iunie, o a doua la Los Angeles pentru perioada 10-15 septembrie și cea de-a treia la New York pentru 30 octombrie-2 noiembrie. 

Cursuri despre digital, social media și de afaceri

Aceste deplasări externe sunt programate pentru un curs dedicat conducătorilor executivi ai instituțiilor media afiliați EBU, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.

Vorbim despre un curs organizat de Academia EBU împreună cu IESE Business School, UCLA Anderson School of Management (Școala de Afaceri a Universității California) și Universitatea Columbia.

Cum îndrăznim? Mesajul unui profesor pentru Klaus Iohannis, „care a avut o atitudine de ciocoi”: Nu e adevărat că ați dat ce am cerut!
Recomandări
Cum îndrăznim? Mesajul unui profesor pentru Klaus Iohannis, „care a avut o atitudine de ciocoi”: Nu e adevărat că ați dat ce am cerut!

În expunerea de motive, IESE Business School este prezentată ca fiind „locul trei mondial în privința programelor educaționale pentru conducătorii executivi”, iar Universitatea Columbia – ca fiind „una dintre cele mai bune școli de jurnalism din lume”.

La cele trei cursuri urmează să se discute mai multe module, printre care: „cele mai recente tendințe în gândirea strategică de afaceri”, „strategia platformei social media” și „aplicarea modelelor pentru a crea valoare la fiecare nivel al unei afaceri de servicii”.

În plus, se va discuta despre: „strategia financiară și obținerea de rezultate extraordinare prin excelență în leadership”, „managementul mărcii și al brandingului personal”, dar și „capacități în inovarea media”.

 • EBU se descrie drept cea mai importantă alianță din lume a entităților mass-media publice, cu peste 100 de membri. Organizează Eurovision, iar la concursul de anul trecut a anulat voturile României. La vremea respectivă, Dan Turturică amenința că va da în judecată EBU. Nu s-a întâmplat, România participă anul acesta la Eurovision.

Reducere specială pentru TVR: 8.250 de euro

Pentru a participa la cele trei cursuri din iunie, septembrie și octombrie, TVR trebuie să achite o taxă de participare. Valoarea totală a cursului era de 19.500 de euro. 

AFACEREA METROUL. Bacșișul lăsat statului român de „milionarul fără chip”, după ce a solicitat oprirea procesului privind mita de 1 milion de euro cerută pentru deblocarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei
Recomandări
AFACEREA METROUL. Bacșișul lăsat statului român de „milionarul fără chip”, după ce a solicitat oprirea procesului privind mita de 1 milion de euro cerută pentru deblocarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei

Din această sumă, 4.000 de euro o reprezintă doar cazarea. „Acest pachet este obligatoriu pentru toți participanții și include un hotel pe durata cursului, mic dejun, prânz și evenimente sociale”, după cum notează cei de la EBU

În urma negocierilor între părți, TVR a obținut o reducere a taxei până la nivelul de 11.250 de euro.

Diplomă și acces într-un grup de WhatsApp

În plus, „programul include cazarea din ziua dinaintea începerii fiecărui modul până în ultima după-amiază a fiecărei săptămâni într-un dormitor cu un singur pat. Orice taxă suplimentară, cum ar fi minibar, spălătorie și telefon, sunt pe cheltuiala dumneavoastră”.

După finalizarea tuturor celor trei module, lui Turturică i se va acorda „Diploma Programului Executiv al Academiei EBU”. 

EBU se laudă și că după 8 astfel de cursuri, programul are acum peste 200 de absolvenți. Și le promite cursanților „o reuniune anuală a absolvenților în care toți foștii participanți se întâlnesc pentru a lucra împreună la proiecte comune”.

Dar și accesul pe un „grup WhatsApp pentru a discuta preocupările și provocările cu colegii experți și pentru a găsi sprijin și idei”, plus pe „o pagină de Facebook privată în care participanții împărtășesc știri, articole relevante și idei”.

Președinta Maia Sandu nu l-a lăsat pe Viktor Orban să-i pupe mâna. Alte trei momente inedite de la summitul desfășurat în Republica Moldova
Recomandări
Președinta Maia Sandu nu l-a lăsat pe Viktor Orban să-i pupe mâna. Alte trei momente inedite de la summitul desfășurat în Republica Moldova

Aproape 5.000 de euro solicitați suplimentar

Pe lângă această taxă obligatorie, s-a cerut aprobarea pentru suma de 4.925 de euro, care reprezintă transportul cu avionul, diurna, dar și bani pentru cheltuieli cu justificare ulterioară. 

Libertatea a intrat în posesia datelor defalcate pentru fiecare deplasare, după cum urmează:

 • Barcelona, Spania (7-9 iunie 2023) – 975 de euro

Cazare asigurată, 500 de euro transport, 175 de euro diurnă, 300 de euro cheltuieli cu justificare ulterioară.

 • Los Angeles, SUA (10-15 septembrie 2023) – 2.100 de euro

Cazare asigurată, 1.200 de euro transport, 440 de euro diurnă, 460 de euro cheltuieli cu justificare ulterioară.

 • New York, Statele Unite ale Americii (30 octombrie – 2 noiembrie 2023) – 1.850 de euro

Cazare asigurată, 1.000 de euro transport, 390 de euro diurnă, 460 de euro cheltuieli cu justificare ulterioară.

Libertatea a solicitat un punct de vedere și din partea lui Dan Turturică, pe care îl vom publica după ce va fi transmis redacției.

Șeful radioului public a urmat cursul EBU în 2018

Libertatea scria în urmă cu cinci ani cum șeful radioului public din acel moment, Georgică Severin, a participat la același curs organizat de EBU. Tot la Barcelona, New York și Los Angeles. 

La fel ca și acum, cursul se adresa conducerii executive a instituțiilor media. Cu transportul la clasa I, cazarea la 5 stele și masa inclusă în prețul de 18.000 de euro. SRR a plătit apoi cursul. 

Severin susținea că invitația a venit pe numele său. Ba mai mult, i s-a dat o reducere de 10.000 de euro, ca atare, prețul final plătit din bugetul de stat ar fi fost de 8.000 de euro.

Turturică merge și în Helsinki, Montpellier și Varşovia

Pe lângă cele trei deplasări, care încă n-au fost aprobate de Consiliului de Administrație, dar trimise spre analiză la Comitetul Director, lui Turturică i-au fost aprobate, în trecut, până în acest moment, alte trei deplasări externe. În Finlanda, Franța și Polonia. 

Conform serviciului de Comunicare al Televiziunii Române, suma „estimativă a cheltuielilor este de aproximativ 20.000 de lei”. Libertatea are datele și ce reprezintă fiecare deplasare.

 1. Helsinki, Finlanda (28-31 martie)

Cea de-a 32-a Adunare Generală a Grupei de Sport EBU

 1. Montpellier, Franţa (26-29 aprilie)

Conferinţa şi Adunarea Generală  COPEAM (Conferința Permanentă a Operatorilor Audiovizualului Mediteranean)

 1. Varşovia, Polonia (2-5 mai)

Conferinţa EBU Media Summit 2023

Deplasări de peste 45.000 de lei, anul trecut

Dan Turturică a avut și anul trecut deplasări externe. Opt la număr, iar conform departamentului de Comunicare al Televiziunii, suma totală a cheltuielilor pentru aceste deplasări este de 46.805 lei.

În plus, pe lângă cele „şase deplasări la şedinţele, adunările generale şi evenimentele organizate de EBU”, Turturică a mai avut și „două deplasări la sediul Studioului SRTv – TVR Moldova”, conform informațiilor oferite de TVR.

Libertatea are datele și ce reprezintă fiecare deplasare:

 1. Istanbul, Turcia (23-24 mai 2022) 

Sesiunile EBU Media Summit și Adunările Generale de Televiziune și Digital EBU

 1. Oslo, Norvegia (29 mai – 1 iunie 2022)

Evenimentul implementat de echipa de transformare digitală EBU şi de echipa de relații cu membrii intitulat „O zi alături de Thor Gjermund Erikson”

 1. Dubrovnik, Croaţia (28 iunie – 2 iulie 2022) 

Cea de-a 88-a Adunare Generală EBU şi la ședința Grupului Central şi Est-European

 1. Italia (18-21 septembrie 2022)

Cel de-al doilea summit de Leadership pentru Serviciile Media Publice

 1. Geneva, Elveția (4-8 octombrie 2022) 

Evenimentele EBU Media Days

 1. Geneva, Elveția (30 noiembrie – 3 decembrie 2022) 

Cea de-a 89-a Adunare Generală EBU şi la ședinţa Grupului Central şi Est-European

Dan Turturică a fost validat în noiembrie 2021 de Parlamentul României în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune. 


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (5)

Chris.Dumitrescu   •   25.03.2023, 10:08

Nu am inteles de ce sunt aceste preturi la calatoria cu avionul? Merge cumva la business class?

  enoonmai   •   25.03.2023, 19:17

  Chris.Dumitrescu   •  25.03.2023, 10:08

  Nu am inteles de ce sunt aceste preturi la calatoria cu avionul? Merge cumva la business class?

  Transportul la business class este mai scump, de obicei cam de 3-6 ori mai mult decat cifrele aprobate in defalcator, in functie de momentul cumpararii biletelor.

  Cocos7   •   25.03.2023, 14:55

  Chris.Dumitrescu   •  25.03.2023, 10:08

  Nu am inteles de ce sunt aceste preturi la calatoria cu avionul? Merge cumva la business class?

  Mese si cazare. Sumele nu sunt exagerate. Un manager de top are nevoie de permanenta școlarizare.

   popescu222   •   25.03.2023, 15:30

   Cocos7   •  25.03.2023, 14:55

   Mese si cazare. Sumele nu sunt exagerate. Un manager de top are nevoie de permanenta școlarizare.

   Un manager la o institutie de stat e numit pe o perioada determinata, nu ca unul corporatist in care corporatia investeste si are interes sa il tina cat mai mult. Acest Turturica, in primul rand, nu e un manager de top ci un individ mediocru, care s-a afirmat in presa lustruind ghetele lui Cornel Nistorescu la EvZ la sfarsitul anilor 1990. De ce ar fi necesar sa se instruiasca acum, dupa 25 de ani, pe bani publici? In plus, 390 de euro diurna cred ca e o suma nerezonabila.

    enoonmai   •   25.03.2023, 19:13

    popescu222   •  25.03.2023, 15:30

    Un manager la o institutie de stat e numit pe o perioada determinata, nu ca unul corporatist in care corporatia investeste si are interes sa il tina cat mai mult. Acest Turturica, in primul rand, nu e un manager de top ci un individ mediocru, care s-a afirmat in presa lustruind ghetele lui Cornel Nistorescu la EvZ la sfarsitul anilor 1990. De ce ar fi necesar sa se instruiasca acum, dupa 25 de ani, pe bani publici? In plus, 390 de euro diurna cred ca e o suma nerezonabila.

    Diurna este in suma totala, nu pe zi, chiar daca suma pe zi nu se lipeste de cea anterioara, care este mai mica. Se poate sa fie si o greseala. Mai degraba m-as uita la sumele cu justificarea ulterioara, despre care nu se specifica "pana la..."

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Gestul UIMITOR făcut de Regele Charles la Cotroceni! Nici Iohannis nu se aştepta, imagini fabuloase
Playtech.ro
Gestul UIMITOR făcut de Regele Charles la Cotroceni! Nici Iohannis nu se aştepta, imagini fabuloase
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Viva.ro
Ce pensie are Adrian Năstase. Mulți români nu câștigă banii aceștia în două luni, dar el a dat statul în judecată: 'Este foarte puţin'
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
PUBLICITATE
Dr. Suto Monika, despre puterea imaginilor. Ce a descoperit la o tomografie
Ce salariu are Carmen Iohannis ca profesoară în Sibiu. Soția președintelui încasează mai mult din chirii
FANATIK.RO
Ce salariu are Carmen Iohannis ca profesoară în Sibiu. Soția președintelui încasează mai mult din chirii
Când intră banii pe cardurile pentru alimente și mese calde. O nouă tranșă din ajutorul guvernamental
Știrileprotv.ro
Când intră banii pe cardurile pentru alimente și mese calde. O nouă tranșă din ajutorul guvernamental
"De aici vie nu mai ieși, c***o!" Mărturia dramatică a femeii bătute cu toporul de șeful ei, în Șimian, după ce a vrut să demisioneze
Observatornews.ro
"De aici vie nu mai ieși, c***o!" Mărturia dramatică a femeii bătute cu toporul de șeful ei, în Șimian, după ce a vrut să demisioneze
"Nu am fost invitat, că nu sunt iubit". Reacţia lui Ilie Năstase despre vizita Regelui Charles al III-lea în România. Cu ani în urmă s-au cunoscut: "Mi-a zis că nu ştia că sunt român"
Orangesport.ro
"Nu am fost invitat, că nu sunt iubit". Reacţia lui Ilie Năstase despre vizita Regelui Charles al III-lea în România. Cu ani în urmă s-au cunoscut: "Mi-a zis că nu ştia că sunt român"
Ea este fiica Anastasiei Soare. Norvina avea 7 ani când părinții ei au divorțat! Cu ce se ocupă și cum arată viața ei în SUA
Unica.ro
Ea este fiica Anastasiei Soare. Norvina avea 7 ani când părinții ei au divorțat! Cu ce se ocupă și cum arată viața ei în SUA
Horoscop 2 iunie 2023. Leii se văd nevoiți să recunoască că răspund ușor unor provocări pe care, de obicei, le tratează cu detașare
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2023. Leii se văd nevoiți să recunoască că răspund ușor unor provocări pe care, de obicei, le tratează cu detașare