La finalul anului 2021, șapte deputați UDMR au cerut ca legislația de protecția copilului să cuprindă interdicția „difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității”.
„Încalcă dreptul la liberă exprimare”
Asociația MozaiQ, organizație care apără drepturile persoanelor LGBT+, condamnă proiectul de lege și spune că acesta „încalcă cu desăvârșire nu doar demnitatea persoanelor LGBTI din România, ci și dreptul la liberă exprimare, precum și dreptul copilului de a avea acces la o educație lipsită de discriminare”.
„Cerem Camerei Deputaților să dea dovadă de responsabilitate și de bun-simț și să respingă orice propunere legislativă care are ca menire să demonizeze și să marginalizeze comunitatea LGBT”, au scris reprezentanții asociației într-o postare pe Facebook.
Potrivit acestora, proiectul de lege adoptat tacit de Senat preia modelele din Rusia și Ungaria, care ambele au legi ce combat așa-numita „propagandă a homosexualității”.
Activiștii își exprimă îngrijorarea că materiale care înfățișează persoane gay ținându-se de mână sau cu persoane transgender care au povestit despre tranziția lor nu ar mai putea apărea în spațiul public.
Cenzura oricăror filme, seriale, desene animate, documentare sau știri va veni în mod natural din această lege și se vor interzice, ca în Rusia, orice fel de manifestări sau expuneri de steaguri LGBT, sub pretextul că ar fi «propagandă homosexuală ce lezează interesul superior al copilului».
Activiștii Asociației MozaiQ:
„Adoptarea unei astfel de legislații putiniste în România ar alimenta propaganda rusească și campaniile de dezinformare venite dinspre Moscova”, au concluzionat membrii asociației.
Ce spune proiectul legislativ: „Sexul copilului nu poate fi altul, decât cel feminin sau masculin”
În urmă cu doi ani, o altă inițiativă legislativă își propunea să interzică studiile de gen „în unităţile, instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale”. Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțional demersul.
Deputații UDMR merg mai departe și cer să fie interzisă „popularizarea schimbării de sex și a homosexualității” în cadrul mai multor instituții: „familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.”.
De asemenea, în proiectul de act normativ mai este precizat faptul că „sexul copilului este stabilit de către medicul care a asistat sau a constatat nașterea”, iar „sexul copilului nu poate fi altul, decât cel feminin sau masculin.”
În plus, deputații UDMR mai vor ca mai mult de o dată pe semestrul unui an școlar să fie derulate „programe de educație pentru viață, inclusiv educație de sănătate sexuală pentru copii în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”
Ce spune legea lui Viktor Orban în Ungaria
Proiectul legislativ este similar cu cel adoptat de Viktor Orban în Ungaria, care a atras critici dure în Uniunea Europeană pentru că discriminează comunitatea LGBTQ+.
De altfel, Parlamentul European a avertizat că legea ar putea crește atacurile verbale și fizice împotriva LGBTQ+, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat-o drept „o rușine”.
Numită oficial „Legea privind protecția copiilor”, aceasta pretinde că are scopul de a proteja bunăstarea copiilor și de a combate pedofilia. În realitate, legea echivalează homosexualitatea cu pedofilia, atrage atenția Uniunea Europeană.
Astfel, actul legislativ, care a fost adoptat în iunie, scoate în afara legii abordarea homosexualității și a problemelor comunității transgender în curricula școlară sau emisiunile TV adresate minorilor.
„Pornografia şi conţinutul care reprezintă sexualitate sau promovează o abatere de la identitatea de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”, se arată în textul de lege.
În practică, programele educaţionale sau reclamele marilor grupuri solidare cu minorităţile sexuale şi de gen, precum reclama Coca-Cola prezentând un cuplu de bărbaţi care a declanşat apeluri la boicot în 2019, nu vor mai fi autorizate, notează hotnews.ro. Acelaşi lucru va fi valabil şi pentru cărţi sau seriale de televiziune.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro