Mergi direct la conținut »
Senatul a adoptat Ordonanța 6/2017, care alocă 30 de miliarde de lei Ministerului Dezvoltării
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Senatul a adoptat Ordonanța 6/2017, care alocă 30 de miliarde de lei Ministerului Dezvoltării

Senatul a adoptat Ordonanța 6/2017, care alocă 30 de miliarde de lei Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de Sevil Shhaideh, pentru perioada 2017 - 2020. Opoziția a votat împotrivă și a acuzat că anumite prevederi din Ordonanţă sunt "destinate clientelei politice". Proiectul merge la votul final, în Camera Deputaților.

De Valentina Postelnicu,

Proiectul de lege de aprobare a OUG 6/2017 stabilește unele măsuri privind realizarea investiţiilor finanţate din fonduri publice și a fost adoptat, cu amendamente, marţi, de Senat. S-au înregistrat 65 de voturi ”pentru” şi 39 împotrivă.

Unul dintre amendamentele asumate de către Senat stipulează că printre obiectivele de investiţii ce pot fi finanţate prin această ordonanţă se numără şi realizarea, extinderea, reabilitarea, modernizarea sau dotarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat – creşe, grădiniţe, şcoli generale, licee, colegii naţionale.

Traian Băsescu (PMP) a susţinut în plen că anumite prevederi din ordonanţă sunt „destinate clientelei politice”, ceea ce este „stilul PSD dintotdeauna”.

„Din păcate, un lucru care se declară a fi bun şi benefic este, ca de obicei, stricat prin prevederi care să favorizeze clientela politică. Este stilul PSD dintotdeauna. Scoateţi regulile din circulaţie şi faceţi PSD rules. Mai mult decât atât, pentru un an, abrogaţi sau suspendaţi limitarea cheltuielilor ce pot fi angajate în 2017. Din nou, o prevedere care vă face profund compatibili cu DNA”, a afirmat Băsescu.

În replică, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a punctat faptul că Ordonanţa aduce resurse financiare pentru reabilitarea, extinderea, modernizarea şi dotarea unor unităţi de învăţământ, spitale, asigurând, totodată, continuarea unor investiţii de dezvoltare locală deja demarate.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

Liderul senatorilor UDMR, Attila Cseke, a anunţat că grupul pe care îl conduce va vota în favoarea proiectului de lege de adoptare a OUG 6/2017.

„Nu credem că trebuie să se regăsească acum în fiecare lege câte grădiniţe, câte şcoli, câte cămine vrem să reabilităm sau să construim în această ţară. Pe lângă acest subiect, întrebarea principală este: în urma acestei ordonanţe, care probabil va fi aprobată prin lege de către Parlament, ce eficienţă va da Guvernul acestui PNDL. Acest lucru este de urmărit pentru că, pe de o parte, aşa cum scrie şi în acest text de lege, este important să finalizăm obiective de investiţii în curs de realizare şi să începem noi obiective. Din acest punct de vedere, grupul UDMR va susţine proiectul de lege”, a menţionat Attila Cseke.

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit
Recomandări

Decedată de COVID după două teste negative. De ce asistenta de 45 de ani din Botoșani a fost confirmată pozitiv astăzi, în aceeași zi în care a murit

 

Senatorul PNL Florin Cîţu a precizat că liberalii votează împotriva adoptării OUG 6/2017 și a cerut Guvernului să vină cu un buget multianual.

„Anul acesta s-a exagerat din mai multe puncte de vedere. Până acum niciun Guvern nu a fost în stare să facă un buget multianual, aşa cum scrie în legea bugetului de stat şi în legea finanţelor publice. Aşa că trebuie să recurgem la acest artificiu de a avea ordonanţe de urgenţă pentru a putea să facem credite de angajament pe mai mulţi ani”, a declarat senatorul liberal.

Ce prevede Ordonanța 6/2017

Potrivit proiectului de lege, începând cu data intrării în vigoare a  Ordonanței se instituie etapa a II-a a Programului național de dezvoltare locală, în cadrul căreia se va asigura finanțarea a 9.500 obiective de investiții noi introduse în program, din care 2.500 de creșe și grădinițe și 2.000 de unități de învățământ preuniversitar care necesită efectuarea de lucrări de realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare în vederea obținerii autorizațiilor de funcționare și pentru desfășurarea în bune condiții a procesului educațional, pentru care se asigură finanțarea multianuală, conform prevederilor legale, până la finalizarea acestora.

Pentru etapa a II-a a Programului național de dezvoltare locală prevăzută la art. III, se aprobă pentru Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene credite de angajament pentru perioada 2017-2020 în valoare de 30 miliarde lei, în baza cărora se pot încheia contracte de finanțare multianuale.

Close
Închide
  Close