Mergi direct la conținut »
Senatul american a respins declararea urgenţei naţionale ce ar fi permis finanţarea zidului lui Donald Trump la graniţa cu Mexicul. Reacția președintelui SUA: "VETO!"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Senatul american a respins declararea urgenţei naţionale ce ar fi permis finanţarea zidului lui Donald Trump la graniţa cu Mexicul. Reacția președintelui SUA: "VETO!"

Senatul american a respins declararea urgenţei naţionale ce ar fi permis finanţarea zidului lui Donald Trump la graniţa cu Mexicul. Reacția președintelui SUA: „VETO!”

Senatul american controlat de republicani a respins, joi, declararea de către preşedintele Donald Trump a stării de urgenţă naţională, care ar fi permis finanţarea zidului pe care acesta a promis de mai multă vreme să-l construiască la graniţa cu Mexicul. În urma deciziei, președintele SUA a anunțat pe contul de Twitter că își va exercita dreptul de veto. 

De Andreea Radu,

Votul final de joi a fost 59 la 41, 12 republicani alăturându-se democraţilor în camera superioară a legislativului american. Rezoluția a fost deja adoptată de Camera reprezentanţilor, iar întrucât Trump a afirmat că va recurge la dreptul de veto împotriva ei, textul va merge acum la Casa Albă, potrivit Agerpres.

Președintele SUA a anunţat la 15 februarie că va declara „urgenţă naţională” pentru a finanţa zidul pe care l-a promis la frontiera cu Mexicul, procedură excepţională care îi permite teoretic să ocolească Congresul pentru a debloca fonduri federale – în special destinate Pentagonului – în scopul ridicării zidului pe care-l doreşte împotriva imigraţiei clandestine.

După respingerea din partea Senatului american, Donald Trump a reacționat pe contul de Twitter. Într-unul dintre ele, el a scris doar „VETO”. Ar fi prima dată când Trump foloseşte dreptul de veto de la învestirea sa, la începutul lui 2017.

În al doilea mesaj, președintele SUA a scris: „Aștept cu nerăbdare să anulez prin veto rezoluția care abia a trecut și care ar deschide granițele, sporind criminalitatea și traficul de droguri în țara noastră. Mulțumesc tuturor republicanilor puternici care au votat pentru susținerea securității la frontieră și pentru zidul de care avem nevoie cu disperare!”.

Foto: EPA


OPINIE/ Mirela Neag, despre cât de voluntari sunt medicii voluntari din spitalele publice din România și cui fac ei bine


 

Close
Închide
  Close