Atacul de sâmbătă al Hamas i-a luat prin surprindere pe oficialii israelieni, fie ei politicieni, armată sau servicii de informații.

Surprinzătoare au fost în special metodele folosite de teroriști pentru a intra și a ieși din Israel, a explicat pentru New York Times un oficial de rang înalt din domeniul apărării, familiarizat cu informațiile colectate despre grup.

În mare parte un succes, din punctul de vedere al Hamas, atacul a scos la iveală eșecuri semnificative ale serviciilor de securitate israeliene.

„Ceea ce s-a întâmplat aici este un eșec total al sistemului”, a declarat pentru Washington Post Martin Indyk, fost ambasador al SUA în Israel.

Acesta a vorbit despre faptul că autoritățile israeliene nu au fost pregătite pentru atac, nu au avut trupe de-a lungul graniței, au permis infiltrarea trupelor Hamas și nu au fost capabile să îi oprească pe teroriști, atunci când aceștia au luat numeroși ostatici și i-au târât în Gaza.

De asemenea, deși erau conștiente de posibilitatea unei invazii terestre a Hamas pentru a captura bazele militare și civilii de-a lungul frontierei, forțele de apărare israeliene au ajuns cu greu la scenele active. Mulți locuitori au fost nevoiți să se apere singuri.

Cristi Burci a încercat fără succes să ridice sechestrul pe 35 de milioane de euro în Dosarul Romvag. Instanța: „Presupusele sume de bani spălate se situează la valori foarte ridicate”
Recomandări
Cristi Burci a încercat fără succes să ridice sechestrul pe 35 de milioane de euro în Dosarul Romvag. Instanța: „Presupusele sume de bani spălate se situează la valori foarte ridicate”

În aceste condiții, ziua de sâmbătă ar putea schimba abordarea strategică generală a Israelului față de Hamas și Fâșia Gaza, a declarat pentru New York Times oficialul din domeniul apărării, care a vorbit sub acoperirea anonimatului.

Iar acest lucru ar putea avea un efect important asupra întregului Orient Mijlociu.

Până acum, Israelul a ținut Hamas și Gaza sub control cu o strategie care se baza pe o rețea de informații, care avertizau asupra mișcărilor organizației teroriste. De asemenea, central era rolul jucat de armata israeliană, despre care se considera că este capabilă să respingă o invazie terestră a Hamas.

După ziua șocantă de sâmbătă, pare clar că aceste două garanții au eșuat. De ce însă?

Informații au existat, dar oficialii israelieni nu au avut o imagine clară

Israelul este perceput în mod tradițional ca fiind statul cu cele mai bune servicii de informații din regiune, cu o acoperire extinsă a Fâșiei Gaza în primul rând.

În ultimele luni, serviciile de informații israeliene au avertizat într-adevăr, în mod repetat, că un conflict militar ar putea izbucni, deoarece Iranul și milițiile afiliate percepeau Israelul ca fiind slăbit de diviziunile profunde generate de reforma judiciară a premierului Benjamin Netanyahu, potrivit a patru oficiali de rang înalt din domeniul apărării, citați de New York Times.

ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe
Recomandări
ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe

Cu toate acestea, deși serviciile de informații au colectat unele indicii care arătau că Hamas plănuia o operațiune majoră, acestea erau departe de a forma o imagine clară, a adăugat unul dintre oficiali.

Israelul, a mai spus această sursă, nu a sesizat pregătirile elaborate necesare pentru cei 250 de militanți Hamas însărcinați să conducă asaltul care a țintit baze militare, orașe și kibuțuri.

Oficialii americani au declarat, de asemenea, că atât Israelul, cât și Statele Unite au știut că un atac al Hamas la un moment dat era posibil, sau chiar probabil. Dar au spus că nu a existat niciun avertisment tactic specific cu privire la loviturile de sâmbătă, niciun semn care ar fi permis Israelului să ia măsuri specifice.

Mulți s-au întrebat de ce Israelul și Statele Unite au fost luate prin surprindere. Mick Mulroy, un fost ofițer al CIA și înalt oficial al Pentagonului, a declarat că complexitatea atacului Hamas a indicat că acesta ar fi necesitat o pregătire intensă.

„Au existat probabil indicii privind acumularea de muniții și pregătirea forței de asalt și a existat o activitate cibernetică în Israel înainte de atac”, a spus Mulroy pentru New York Times.

Strategia Israelului în Gaza până acum

Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul
Recomandări
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul

De la retragerea israeliană din Fâșia Gaza în 2005, Hamas s-a transformat dintr-o organizație militantă în lidera unui teritoriu. Organizația a declanșat conflicte cu Israelul la fiecare câțiva ani, conflicte care de obicei nu durau mai mult de o săptămână.

Aceste atacuri au inclus lansarea de rachete asupra orașelor israeliene și încercarea de a răpi sau ucide israelieni. Dar nimic nu a fost atât de extins ca atacul de sâmbătă.

Până acum, Israelul a răspuns cu o putere de foc uriașă, de obicei prin raiduri aeriene, împotriva unor ținte din Gaza și a încercat să asasineze înalți oficiali ai organizației. Dar a lansat manevre terestre foarte limitate.

Strategia israeliană a fost de a limita luptele împotriva militanților din Fâșia Gaza, atât timp cât numărul victimelor Israelului nu era prea mare.

Patru prim-miniștri israelieni succesivi au decis că prețul invadării și ocupării Fâșiei Gaza pentru a zdrobi dominația Hamas ar fi prea mare și că sarcina guvernării milioanelor de locuitori de acolo ar fi prea costisitoare.

Israelul a continuat să acționeze în acest fel chiar dacă știa că atât Hamas, cât și Jihadul Islamic Palestinian au primit finanțare, pregătire, arme și echipamente avansate de luptă și de informații din partea Iranului și că grupurile teroriste deveneau tot mai puternice, au declarat trei oficiali, citați de cotidianul american.

Nu a fost prima dată când Hamas a surprins Israelul

Atacul surpriză asupra Israelului a avut loc la aproape 50 de ani de la începutul Războiului de Yom Kippur, care a început de asemenea cu un asalt surpriză al coloanelor de tancuri siriene și al brigăzilor egiptene. Acest lucru a făcut și mai surprinzător faptul că Israelul nu era pregătit, au observat unii experți.

Oficialul din domeniul apărării citat de New York Times a declarat că, cel mai probabil, atacul nu a fost o coincidență, ci o alegere atentă a Hamas. Surpriza serviciilor de informații, precum și capacitatea Hamas de a trece granița și de a provoca pierderi grele, amintește de altfel în mod izbitor de războiul din 1973.

Toate acestea s-au întâmplat deși Israelul a investit resurse enorme în obținerea de informații despre Hamas, adunând informații semnificative despre majoritatea inițiativelor sale și vizând mulți dintre liderii săi.

Martin Indyk, fostul ambasador al SUA în Israel, a subliniat că acest lucru este greu de crezut „având în vedere modul în care Israelul a pătruns în toate formele de comunicare din Gaza”.

Dar sâmbătă nu a fost prima dată când Hamas a reușit să surprindă serviciile de informații israeliene. În iunie 2006, când o echipă Hamas a intrat în Israel, a atacat un grup de soldați, a ucis doi și l-a răpit pe soldatul Gilad Shalit, serviciile de informații israeliene nu știau despre atac.

Nu au știut nici unde a fost ținut Shalit timp de mai bine de cinci ani.

În cele din urmă, Israelul a plătit cel mai mare preț pe care l-a plătit vreodată pentru a asigura un prizonier de război.

O amenințare existențială

Israelul va răspunde acum probabil cu forța și, eventual, cu o invazie terestră în Gaza, în ideea că Hamas nu i-a lăsat altă opțiune, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării, citat de New York Times.

Mii de infanteriști au fost deja mobilizați, dar este neclar când și dacă ofensiva va începe, lucrurile fiind complicate de faptul că Hamas a luat în jur de 100 de ostatici.

O întrebare cheie, care va determina modul în care se va desfășura criza, este dacă Hezbollah, grupul militant libanez, rămâne pe margine sau dacă își activează luptătorii pentru a ataca Israelul. Dacă Hezbollah se implică direct, luptele vor deveni probabil unele dintre cele mai intense din regiune din ultimii ani.

Deocamdată, un prim atac limitat cu rachete a avut loc dinspre Hezbollah, dar experții au avertizat cu privire la următoarele zile.

Israelul se va confrunta cu o amenințare existențială dacă Hezbollah, milițiile iraniene din Irak și Siria și teroriștii palestinieni din Iudeea și Samaria se vor alătura luptelor, a declarat duminică fostul consilier pe probleme de securitate națională Giora Eiland, citat de Jerusalim Post.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (29)

bebebocica   •   09.10.2023, 20:16

Ooops!S a spart buba si curge puroiul...Exista in sfarsit sansa de a vindeca .PS..Genul aceste de atac il vezi in jocurile video.

nicoleta1   •   09.10.2023, 18:57

Serviciile secrete ale Israelului unde au fost,de ce Israelul a fost luat prin surprindere

mariussorin75   •   09.10.2023, 13:54

Au fost luati prin surprindere si pentru ca israelienilor le curge ceva sange romanesc prin vene :)

Vezi toate comentariile (29)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în Turcia: “Ne-au cerut să le lăsăm cheia lor”
FANATIK.RO
Prin ce a trecut o familie de români care a mers cu mașina în vacanță în Turcia: “Ne-au cerut să le lăsăm cheia lor”
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
Libertateapentrufemei.ro
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
„Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
GSP.RO
„Sunt uimit că soția mea poate ieși singură pe stradă". Un tânăr din Guatemala, surprins de ce a descoperit în România
Un nou drum expres va apărea în România. Va lega două reședințe de județ
FANATIK.RO
Un nou drum expres va apărea în România. Va lega două reședințe de județ
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Știrileprotv.ro
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Unica.ro
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la Galaţi. Copilaşul a fost lovit cu sălbăticie de 25 de ori
Observatornews.ro
"Nu am mai văzut aşa ceva". Prim-procuror, despre cazul băieţelului bătut cu biciul din sârmă la Galaţi. Copilaşul a fost lovit cu sălbăticie de 25 de ori
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților
HOROSCOP
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI