Precizările apar într-un raport al Departamentului de Stat către Congres. Raportul este mandatat de un memorandum de securitate națională (NSM-20) semnat de președintele Joe Biden în februarie pentru a evalua dacă beneficiarii de arme americane respectă legislația privind drepturile omului.

Raportul Departamentului de Stat include o serie de contradicții, notează Reuters. În document sunt enumerate numeroase informații credibile privind pagube civile, precum și că Israelul nu a cooperat la început cu Washingtonul pentru a stimula asistența umanitară în Fâșia Gaza. Dar în fiecare caz se menționează că nu poate face o evaluare definitivă dacă au avut loc încălcări ale legii.

„Având în vedere dependența semnificativă a Israelului de articolele de apărare fabricate în SUA, este rezonabil să se evalueze că articolele de apărare care fac obiectul NSM-20 au fost utilizate de forțele de securitate israeliene începând cu 7 octombrie în cazuri incompatibile cu obligațiile sale în materie de drept internațional umanitar sau cu cele mai bune practici stabilite pentru atenuarea daunelor provocate civililor”, se precizează în raport.

În același timp, autorii raportului afirmă că nu au „informații complete pentru a verifica dacă articolele de apărare americane acoperite de NSM-20 au fost utilizate în mod specific în acțiuni care au fost acuzate ca fiind încălcări ale dreptului umanitar internațional sau ale legislației internaționale privind drepturile omului în perioada de referință a raportului”.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

Totodată, SUA au constatat deficiențe în furnizarea de către Israel a asistenței umanitare în Gaza.

„În timpul perioadei de după 7 octombrie, și în special în primele luni, Israelul nu a cooperat pe deplin cu eforturile guvernului Statelor Unite și cu eforturile internaționale susținute de guvernul Statelor Unite pentru a maximiza fluxul de asistență umanitară către Gaza și distribuirea acesteia”, mai scrie în raportul Departamentului de Stat.

Același raport indică însă și că Israelul a acționat pentru a îmbunătăți livrarea de ajutoare de când Joe Biden l-a avertizat pe premierul Benjamin Netanyahu, în cadrul unei convorbiri telefonice la începutul lunii trecute, că Washingtonul va suspenda unele livrări de arme dacă situația umanitară nu se va îmbunătăți.

De asemenea, raportul conține referiri la numeroase cazuri în care lucrători umanitari au fost uciși și operațiuni militare au avut loc în situri protejate, dar precizează din nou că nu a putut ajunge la concluzii definitive cu privire la faptul că armele americane au fost folosite în aceste ocazii.

„Acest raport se contrazice pe sine”

Senatorul democrat Chris Van Hollen a declarat că administrația Biden a „evitat toate întrebările dificile” și a evitat să analizeze îndeaproape dacă acțiunile Israelului ar trebui să ducă la întreruperea ajutorului militar.

„Acest raport se contrazice pe sine, deoarece concluzionează că există motive rezonabile pentru a crede că au avut loc încălcări ale dreptului internațional, dar în același timp spune că nu se constată nerespectarea acestuia”, a spus democratul.

Raportul Departamentului de Stat al SUA vine la două zile după ce președintele american Joe Biden și-a exprimat îndoielile cu privire la utilizarea de către Israel a armelor furnizate de SUA și a sugerat că acestea au stat la baza deciziei sale de săptămâna trecută de a amâna livrarea unui transport de bombe deosebit de puternice fabricate în SUA.

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

El a avertizat că vor exista și alte restricții în ceea ce privește furnizarea de arme, inclusiv bombe și obuze de artilerie, dacă Israelul va continua ofensiva sa asupra Rafah. Cu toate acestea, premierul israelian Benjamin Netanyah, a promis că va continua atacul.

Peste 34.000 de palestinieni au fost uciși în asaltul Israelului asupra Fâșiei Gaza, care durează de șapte luni, spun oficialii din domeniul sănătății din enclava condusă de Hamas. Războiul a început când militanții Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane și răpind alte
252, potrivit bilanțului israelian.

Foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (3)

Cartezius 13.05.2024, 16:02

Cica nu exista dovezi suficiente!Pai la ei- in State-nu se da la tv imagini cu fâșia Gaza- rasa de pe fața pamântului?Cu cratere imense pe locul fostelor tabere de refugiați?Hm!Posibil sa nu se fi dat-ca sa nu „se transmita un mesaj antisemit”!

croco601 11.05.2024, 14:27

Casa Albă are vagi informații despre folosirea ilegală de arme în Gaza. Or fi descoperit Netul.

BONY 11.05.2024, 11:12

Da,probabil ca legislatia internationala privind drepturile omului invocata prevede ca bombele aruncate peste populatia civila sa fie ambalate sub forma de cadouri...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.