De Daniel Stanciu,

Engel afirmă că propaganda politică funcționează pe aceleași mecanisme pe care se bazează și reclama targetată. Rețelele de socializare pot grupa utilizatorii în grupuri foarte precise, în funcție de preferințele acestora.

De la oameni care votează cu stânga politică, la oameni de centru și așa mai departe.

Foto: Andre M. Chang/ZUMA Wire/dpa

„În trecut era o vorbă: Pe internet nimeni nu știe că ești un câine. Doar că acum, cu toate datele personale împărțite în stânga și dreapta (pe rețelele de socializare, n.r.) e o nebunie totală. Poți cu ușurință să identifici oamenii”

Dominik Engel, profesor universitar de securitate cibernetică:

Partidele politice se folosesc mai apoi de gruparea aceasta precisă pentru a îi găsi pe acei votanți indeciși pe care încearcă să îi aducă de partea lor prin mesaje politice pe rețelele de socializare construite special pentru ei.

„Poți chiar (…) și să le trimiți mesaje politice bazate pe locația unde se află”, Dominik Engel, profesor universitar de securitate cibernetică.  

Mai putem vorbi de liberul arbitru atunci când ai propagandă politică targetată?

Engel consideră că scandalul Cambridge Analytica a arătat cât de precise sunt categoriile construite de Facebook și alte rețele de socializare.

Și că s-a văzut că influența mesajelor de pe rețelele de socializare „poate  merge până la a afecta liberul arbitru”,  mai adaugă expertul în securitate cibernetică.

INTERVIU | Les Knight, omul care vrea dispariția voluntară a omenirii pentru salvarea planetei. Ce spune despre România
Recomandări

INTERVIU | Les Knight, omul care vrea dispariția voluntară a omenirii pentru salvarea planetei. Ce spune despre România

Dominik Engel

„Informează-te din cât mai multe surse, nu doar de pe Facebook sau rețele de socializare”

Dominik Engel consideră că cel mai important lucru este ca oamenii să realizeze câtă valoare este în informațiile lor online, să își schimbe obiceiurile și să nu mai „împartă în stânga și dreapta datele lor personale”.

Pe lângă o discreție mai mare pe internet, Engel recomandă diversificarea surselor de informație. „Informează-te din cât mai multe surse, nu doar de pe Facebook sau rețele de socializare”.

Știrile de pe rețele de socialziare deja sunt filtrate de algoritmi în funcție de preferințe, deci nu pot asigura o informare corectă.

„Dacă ai fost etichetat ca aparținând unei tabere politice (stânga, dreapta sau de centru, n.r.) atunci vei vedea doar informații care au legătură cu acea tabără”, încheie Engel. 

Citeşte şi:

“Datele personale sunt mai importante decât cheile de la casă”. Sfaturi de la un expert internațional despre cum să ne protejăm datele personale pe internet (I)

Cum să ne ferim de companiile care fac profit din datele noastre personale. “Dacă nu plătești pentru un produs, atunci cel mai probabil ești produsul” (2)

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 17 ianuarie 2020. Taurii au conflicte cu cei din mediul de la serviciu
HOROSCOP

Horoscop 17 ianuarie 2020. Taurii au conflicte cu cei din mediul de la serviciu