De Ciprian Iana,

Acest lucru înseamnă că rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a trecut de 25% pentru același subtip.

Cum gripa tinde să se extindă rapid în România, în special în rândul copiilor, dar și al persoanelor în vârstă, doctorul Tudor Chiuhodaru a venit cu câteva sfaturi pentru părinți și bunici.

Europarlamentar și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European, Tudor Ciuhodaru a avertizat pe pagina sa de Facebook că perioada de vârf a virusului gripal va fi atinsă la începtul lunii februarie.

”Atenție părinți și bunici. În doar câteva zile s-au confirmat 7 cazuri de gripă. Asta doar la Iași. Nu uitați să-i protejați! Cei mai expuși sunt cei cu vârsta mai mică de 5 ani. În 2020 vor fi mai mulți bolnavi de gripă (conform Centrului European de Control al Bolilor, din cauza circulației simultane a virusurilor de tip A și de tip B) iar vârful se va înregistra la începutul lunii februarie”, a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Doctorul a notat și ”5 reguli simple” care protejează persoanele împotriva virusului gripal.

Decesul 87. Valentin Cioncan s-a stins la câteva ore după ce fusese externat „cu evoluție favorabilă”
Recomandări

Decesul 87. Valentin Cioncan s-a stins la câteva ore după ce fusese externat „cu evoluție favorabilă”

 

”1 Evitaţi contactul cu persoanele bolnave: evitaţi aglomeraţiile (mijloace de transport în comun, spaţii publice) unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi, mai ales şcolare, persoanele bolnave.

!!!Nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

Pacientul va fi izolat de restul familiei într-o cameră separată luminoasă, aerisită, cu o temperatură medie de 22 – 24 grade.

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni
Recomandări

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni

 

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4. Evitaţi stresul termic: îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine.

5. Respectaţi un regim de alimentar adecvat: bazat pe fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine, renunţarea la fumat, evitarea consumului de alcool, respectarea programului de odihnă”.

De asemena, Tudor Ciuhodaru avertizează că persoanele cele mai expuse sunt cele de peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, imunodeficienţii și pacienţii cu afecţiuni.

Aceștia sunt predispuși la complicații serioase precum pneumonii grave, crize astmatice, miocardită, insuficiență cardiacă.

Singurătate în spital, după izolare acasă: „De ce se poartă, mamă, așa cu mine?”
Recomandări

Singurătate în spital, după izolare acasă: „De ce se poartă, mamă, așa cu mine?”

 

În ceea ce privește transmiterea virusului de la o persoană la alta se face cu mare uşurinţă pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâinile acestora sau pe suprafeţe contaminate.

Ciuhodaru a mai avertizat să nu se temporizeze consultul medical mai ales pentru persoanele încadrate în grupele cu risc și ca tratamentul pentru gripă trebuie instituit căt mai rapid, acesta fiind mult mai eficient dacă este aplicat în primele 2 zile de la debutul bolii.

De asemenea, orice tratament, inclusiv vaccinarea, trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor. În plus, antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă! ”Poate duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite”, a avertizat doctorul Tudor Ciuhodaru.

  • Vezi și: Simptome gripa – cum se manifestă, cât durează și cum tratăm gripa 

Citeşte şi:

Simona Halep este în turul III la Australian Open! Reacția româncei: „A fost puțin periculos”

Elevi evacuați de urgență de la Școala 133 din București. 18 copii au ajuns la spital după ce au inhalat un gaz toxic. Cursurile au fost suspendate până luni

Bebino a fost dus pe targă, în pijamale cu ursuleți panda, în fața judecătorilor

Imagini dramatice din Ecuador. Cadavrele oamenilor uciși de COVID-19 sunt lăsate pe străzi
GSP.RO

Imagini dramatice din Ecuador. Cadavrele oamenilor uciși de COVID-19 sunt lăsate pe străzi

Horoscop 4 aprilie 2020. Săgetătorii au șansa de a avea o zi frumoasă
HOROSCOP

Horoscop 4 aprilie 2020. Săgetătorii au șansa de a avea o zi frumoasă