Afaceri cu gunoaie de Satu Mare

Sile Pușcaș a intrat în afaceri la începutul anilor 2000, când a preluat niște firme de la tatăl său. Ascensiunea a fost de neoprit după ce familia Pușcaș a început să controleze Florisal SA, fosta companie de salubritate din Satu Mare. 

Florisal SA a fost privatizată în 1999 acționari devenind angajații societății controlate de Primărie. 

În timp, asociați au rămas câțiva directori și apropiați ai primarului de atunci, Horia Anderco, iar PNA (actualul DNA) a investigat în detaliu relația dintre fostul primar și firma de salubritate.

În 2005, Sile Pușcaș preia Florisal SA pentru suma de 735.000 de lei, iar administratori au fost chiar el, tatăl său, Vasile Pușcaș și Seraz Virginia. Odată schimbat acționariatul, a fost predată, cu titlu gratuit, toată baza materială a serviciului public de salubritate, care exista sub tutela Primăriei. Utilajele, tractoarele, serele, terenurile și groapa de gunoi au intrat cu titlu gratuit în administrarea Florisal SA. 

În prezent, acționarul majoritar al firmei este Ileana Maria Pușcaș, mama lui Sile, care deține 98,49%.

Florisal SA și-a întins afacerile și în Carei, prin Bio Florisal SA, iar de ani, are ca principal client Tribunalul Satu Mare, căruia îi colectează gunoiul menajer.

VIDEO Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti
Recomandări
VIDEO Neştiuta poveste a lui Ianis, eroul de 17 ani care a salvat de la înec o tânără, în staţiunea Costineşti

Doar în acest an Florisal SA a câștigat câteva zeci de contracte pentru „servicii de colectare a gunoiului menajer” pentru școli, spitale, unități militare, toate în Satu Mare. Cel mai mare contract, în valoare de aproape 5,3 milioane euro, a fost câștigat de Florisal, în 2022, pentru „amenajarea și întreținerea spațiilor verzi” din Satu Mare. 

Anul trecut, la o cifră de afaceri de peste 21 de milioane lei, Florisal SA a avut un profit de doar 54.556 lei. În timp ce Bio Florisal SA, la o cifră de afaceri de zece ori mai mică, s-a ales cu un profit de 385.437 de lei.

Afaceri tot cu gunoaie și la Baia Mare

A doua firmă importantă controlată de Vasile Pușcaș este fosta firmă de salubritate a Primăriei Baia Mare, Drusal SA. Deținută inițial de Fondul Proprietății de Stat (redenumit APAPS și apoi AAAS), în timp intră ca acționari și o parte dintre salariați, și SIF Banat Crișana.

În 2008, acționarii erau Valer Șimon (56,31166%), Vasile Pușcaș (17,23416%), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (10,62519%) și directorul economic Zamfira Crișana (7,16%).

În 2010, Drusal SA este divizată și astfel ia ființă o nouă firmă denumită DrusalConstruct SA cu aceeași acționari ca cei de la Drusal SA și care a preluat baza de producție și dotările specifice activității de drumuri.

Dragoș Ioniță, cercetător: România ar trebui să își bazeze deciziile față de China pe triada UE partener-concurent-rival sistemic
Recomandări
Dragoș Ioniță, cercetător: România ar trebui să își bazeze deciziile față de China pe triada UE partener-concurent-rival sistemic

Pușcaș părăsește DrusalConstruct SA prin 2011, iar după câțiva ani ani, firma intră sub controlul lui Vasile Marcel Zoicaș, finul primarului de atunci al orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Astfel, Zoicaș își adăugase sub control încă o firmă din domeniu și devenea unul dintre cei mai importanți constructori de drumuri din județul Maramureș. Acest statut l-a atins și datorită nașului său, Cătălin Cherecheș, care l-a răsfățat cu contracte. De altfel, Cherecheș a și fost condamnat pentru acte de corupție și extrădat din Germania, unde încerca să se ascundă de justiția română.

În 2021, Drusal SA mai suportă o divizare prin desprinderea unor părți din patrimoniul
societății și transferarea acestora către societățile nou-constituite Drusal City SA (care se ocupă cu „alte activități de curățenie”), Drusal Depo SA (cu obiect de activitate de tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase) și Drusal Invest SA (de dezvoltare (promovare) imobiliară), în schimbul alocării de acțuni ale noilor societăți către acționarii Drusal SA.

Toate aceste firme sunt controlate de Vasile Pușcaș, care a rămas asociat cu statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (în fiecare deținând în jur de 1,7 %), în toate aceste societăți. Despre politizarea la vârf a Autorității pentru Administrarea Activelor Statului Libertatea a scris pe larg.

Diplomatul Lazăr Comănescu s-a întâlnit cu ministrul de Externe Serghei Lavrov pentru întărirea cooperării economice la Marea Neagră
Recomandări
Diplomatul Lazăr Comănescu s-a întâlnit cu ministrul de Externe Serghei Lavrov pentru întărirea cooperării economice la Marea Neagră

În prezent, acționarii Drusal SA sunt Vasile Pușcaș (73,4%), Florisal SA (24,48%) și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (1,74%).

Drusal City SA a obținut în acest an un contract de aproape 10,7 milioane euro pentru „servicii de măturare și curățare a străzilor” din Baia Mare, iar Drusal SA – mai multe contracte mici pentru colectarea deșeurilor unor instituții ce aparțin de primărie.

Firmele din grupul Drusal au avut evoluții financiare pe pierdere. În 2023, Drusal Depo a pierdut peste jumătate de miliard, Drusal Invest a ieșit pe pierdere cu 340.000 de lei, Drusal City, cu 262 de milioane, iar Drusal SA a pierdut aproape un miliard de lei. 

Conexiunile politice ale lui Sile Pușcaș

La mijlocul anului trecut, UDMR Satu Mare emitea un comunicat prin care dezvăluia interesul lui Vaile Pușcaș pentru politică: „O noutate în viața politică sătmăreană în această campanie electorală este implicarea patronului Florisal, Vasile Pușcaș, în jocul politic. Sătul să se tot războiască cu administrația locală pentru a majora tarifele de salubritate, Vasile Pușcaș a decis să-și imună propriii oameni pe listele partidelor politice din Satu Mare. Astfel, a găsit deschidere la PNL și AUR”.

Astfel, UDMR dezvăluia că mai multe persoane din anturajul lui Sile Pușcaș s-au orientat spre politică: Ancuța Morar, jurista Florisal SA a candidat pe listele AUR la Camera Deputaților, Petruța Gnandt, soția directorului tehnic de la Florisal, Cristian Gnandt, a candidat și la Consiliul Local pe listele PNL, iar Elena Ioana Murg, soția vărului primar Istvan Murg, a devenit consilier local la Satu Mare din partea PNL.

De altfel, una dintre primele probleme ridicate spre rezolvare primarului din Satu Mare de către consiliera PNL Elena Murg a fost legată de reabilitarea trotuarul de la adresa unde își are sediul Imo-Trust SRL (firmă deținută de Pușcaș și administrată de Ștefan Murg, care este și director tehnic la Florisal SA).

Dar legăturile politice ale lui Sile Pușcaș sunt mult mai vechi. În anul 2009, acesta s-a căsătorit cu Ioana Rus, fiica PSD-istului Ioan Rus, membru de vază al „Grupului de la Cluj”. 

În 2013, Ioan Rus și Vasile Dâncu fondează firma de publicitate Transilvania Reporter Media SRL. După câteva luni, Ioan Rus își cedează părțile din firmă lui Sile Pușcaș, care devine astfel asociat cu Vasile Dâncu, un alt greu al „Grupului de la Cluj”. După nici un an, cei doi cesionează firma către administratorul firmei, Maria Mihaela Orban.

Căsnicia lui Sile Pușcaș cu Ioana Rus a durat doar opt ani, timp în care Sile Pușcaș și-a consolidat afacerile și în orașul condus de Emil Boc.

Afaceri imobiliare pe terenul lui Emil Boc

Dacă în Satu Mare și Baia Mare Sile Pușcaș este renumit pentru că se ocupă cu salubritatea, în Cluj-Napoca este cunoscut ca un important dezvoltator imobiliar, mai ales prin firmele PSC Imobiliare SRL (firmă rezultată din divizarea Florisal SA din 2021, unde majoritară este mama sa Ileana Maria Pușcaș, iar Sile este administrator), Imo-Trust SRL (deținută integral de Pușcaș), Averest Center SRL (fosta Platina Center SRL, radiată în 2018) și Evo Center SRL (în care Pușcaș este asociat cu Mircea Marius Muntean și Alina Ștefana Muntean. Mircea Muntean a fost asociat în alt business cu Cornel Dogaru, fostul șef al SRI Iași).

În Cluj, Sile Pușcaș a construit clădiri de birouri, de apartamente și, cea mai importantă, Platinia Center, un complex mixt cu un mall, apartamente și hotel de 5 stele (hotelul la care s-ar caza George Simion în escapadele spre Viena), investiție de 25 de milioane de euro. 

Dar nu a fost simplu, pentru că Vasile Pușcaș s-a judecat cu Primăria Cluj în mai multe cazuri. Cel mai cunoscut este cel legat de un teren pe care Pușcaș dorea să construiască un cartier rezidențial, iar Emil Boc a demarat pe același loc amenajarea unui parc. Pușcaș a câștigat procesul, iar primăria clujeană trebuie să-l despăgubească pe Pușcaș cu 13 milioane de euro.

Imo-Trust a ieșit din anul 2024 cu o pierdere de aproape 300.000 de lei, PSC Imobiliare a încheiat anul 2023 cu un profit de 620.000 de lei, iar Evo Center SRL – cu un profit de peste 6,4 milioane de lei.

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (5)
Avatar comentarii

steaua.libera 26.05.2025, 11:06

Deci cu oamenii ăștia mufați la PSD salva Semiom țara de pesediști :))

Avatar comentarii

misu50 26.05.2025, 08:38

Pai cum sa nu-ti fie dor de Codruta...

Avatar comentarii

ciobanudorin_2006 26.05.2025, 08:03

Acum v ați trezit.Aceiasi schema e sau multe altele sunt implementate în toate orașele din România.Buna dimineața.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.