MENIU CAUTĂ
, de Mihai Niculescu

Sindicaliștii din penitenciare vor demiterea lui Tudorel Toader. Raportul său de mandat este un „autodenunţ pentru incompetenţă”

Distribuie

Sindicaliștii din penitenciare cer demisia ministrului justiției, Tudorel Toader, pentru subminarea sistemului judiciar. Raportul acestuia de activitate este un „autodenunţ pentru incompetenţă” consideră Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Sorin Dumitraşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), susţine că rezultatele în ceea ce priveşte modernizarea penitenciarelor sunt nule. Mai mult, ministrul nu ar fi luat nici o măsură privind siguranța în instituțiile ANP.

În mandatul Tudorel Toader la Justiţe cele 22 de lucrări «în execuţie», dintr-o listă de 136 de pretinse investiții în penitenciare, sunt 12 în realitate. Restul sunt declaraţii de bune intenţii. Fondurile alocate îmbunătăţirii condiţiilor din penitenciare sunt la un minim istoric, acest lucru fiind recent criticat chiar şi de către fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc arată sindicaliștii, într-un comunicat.

Liderul sindicaliștilor din penitenciare susține că datele statistice arată scăderea siguranței în închisori, atât în ceea ce privește deținuții cât și personalul.

În mandatul Tudorel Toader la Jutiţie au avut loc 8.632 de incidente negative în penitenciare. A crescut numărul cazurilor de agresiune între deţinuţi (2.920) şi la adresa personalului (344), autoagresiune (1.776), distrugeri de bunuri (776) şi descoperire de droguri (544). S-au mai înregistrat, printre altele, 272 de cazuri de ingerări de obiecte metalice şi substanţe toxice, 280 de accidentări dintre cele tipice de penitenciar şi, surprinzător, 288 de accidente de muncă”,susține Sorin Dumitrașcu.

Sindicaliștii consideră că legile adoptate în mandatul lui Toader au trimis infractorii pe stradă, potrivit Digi24.

Peste 15.000 de deţinuţi au beneficiat de reducerea cu 1/5 a pedepselor, populaţia penitenciarelor s-a redus temporar cu aproape 7.000 de deţinuţi, ca urmare a legii recursului compensatoriu.

Infractorii au fost practic trimişi înapoi în comunitate, de unde peste 70% se vor întoarce în următorii ani, după ce vor face noi victime şi vor produce alte prejudicii”, consideră Dumitraşcu.


Citețte și: Cum a murit Andrei Balica, un tânăr româno-moldovean care a plecat în lume, în căutarea unei vieți mai bune. Raportul poliției din Berlin: „O seringă cu urme de heroină, lângă cadavru”


 

Comentarii