Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE / Sorina Pintea, după întâlnirea cu sindicaliștii: "Nu am ajuns la niciun acord". Sanitas: "Vom continua cu protestul"

UPDATE / Sorina Pintea, după întâlnirea cu sindicaliștii: „Nu am ajuns la niciun acord”. Sanitas: „Vom continua cu protestul”

Peste 150 de membri ai Federaţiei Sanitas au protestat, miercuri, în intervalul 11.00-13.00, în faţa Ministerului Sănătăţii. O delegaţie a reprezentanţilor Federaţiei Sanitas a intrat, în jurul orei 12:00, la discuţii cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

De Dragoș Tănase,

UPDATE – ora 14.3o: Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, au oferit declarații după întâlnirea dintre cele două părți.

„Astăzi, nu am ajuns la niciun acord. Urmează să mai avem și alte discuții”, a precizat Sorina Pintea, după întâlnirea cu sindicaliștii.

„Vom continua cu protestul de săptămâna viitoare de la Ministerul Muncii (20 martie, conform orarului stabilit anterior-n.r.)”, a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, după întâlnirea cu ministrul Sănătății.

Programul complet al protestelor:

 • 20.02. – 01.03.2019 convocarea Comisiilor de dialog social la nivelul Prefecturilor judeţene şi a Municipiului Bucureşti; pichetarea autorităţilor locale;
 • 06.03.2019 – Pichetarea Ministerului Finanţelor Publice;
 • 13.03.2019 – Pichetarea Ministerului Sănătăţii;
 • 20.03.2019 – Pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale;
 • 03.04.2019 – Miting în Bucureşti.

Sindicaliștii sunt nemulţumiţi de efectele OUG 114/2018 şi ale Legii 153/2017 asupra celor care activează în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi medicinei şcolare.

La protest au participat reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas din judeţele Harghita, Cluj, Brăila, Timiş, Hunedoara, Arad, Constanţa, Bacău şi Iaşi.

Principalele revendicări ale Federaţiei SANITAS sunt:

 • Eiminarea din plafonul de 30% a indemnizaţiei de hrană şi a sporului pentru asigurarea continuităţii activităţii în unităţile sanitare şi de asistenţă socială.
 • Calcularea sporurilor şi a gărzilor la salariul de bază actual pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială.
 • Asigurarea finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
 • Includerea contravalorii indemnizaţiilor pentru concediile de odihnă şi pentru concediile medicale în suma salariilor de bază de la nivelul ordonatorului de credite.
 • Eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte aplicarea Regulamentului de sporuri.
 • Corectarea inechităţilor din Legea 153/2017 şi includerea în Anexa II a tuturor categoriilor de personal din sănătate şi asistenţa socială.
 • Negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului – Sănătate. Activităţi sanitar-veterinare.
Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă
Recomandări

Cine e femeia care a murit săracă și cu datorii, dar cu 1,5 milioane de euro în casă

Mitingul din faţa Ministerului Sănătăţii a fost a doua acţiune dintr-o serie de proteste programate de liderii Sanitas, ca reacţie la efectele reglementărilor Legii 153/2017 şi ale OUG 114/2018 asupra drepturilor salariale ale membrilor sindicatului. Cu o săptămână în urmă, sindicaliştii din sănătate au pichetat sediul Ministerului de Finanţe.

Cum au ajuns neonaziștii din SUA să citeze din Corneliu Zelea Codreanu
Recomandări

Cum au ajuns neonaziștii din SUA să citeze din Corneliu Zelea Codreanu

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a avertizat că sindicatele din Sănătate vor declanşa greva generală în cazul în care comunicarea şi dialogul social cu Guvernul vor rămâne la fel de proaste şi în luna aprilie.

„Rămâne stabilit un miting uriaş în aprilie, indiferent de dată. Şi apoi, dacă lucrurile stau tot aşa, facem grevă. Grevă, pentru că vrem să facem Parlamentul să înţeleagă că nu trebuie să te joci cu sănătatea pacienţilor, a oamenilor, şi să nu îţi baţi joc de cei care trebuie să ofere sănătate – bună, rea, cum o consideră unii, ea trebuie oferită tuturor. Dacă vom avea un miting în 9 aprilie şi comunicarea va rămâne la fel de proastă şi dialogul social va fi la fel de prost, sigur ajungem la grevă generală”, afirma, anterior, Leonard Bărăscu, citat de Agerpres.

Reprezentanţii Sanitas consideră că OUG 114 afectează grav salariile angajaţilor din sănătate şi din asistenţa socială. De altfel, pe una dintre pancate este scris „Stop discriminărilor! Peste 90% din personalul sistemului sanitar e supus unei forme de discriminare privind veniturile, faţă de alţi colegi”.

„(…) Legea 153/2017 a creat un nivel ridicat de aşteptare, iar OUG 114/2018 a produs o gravă afectare a evoluţiei fireşti a veniturilor salariaţilor din sănătate şi asistenţa socială, (…) actele normative cu caracter salarial din ultimii doi ani sunt contradictorii şi au prevederi interpretabile care au condus la aplicarea lor neunitară şi discriminatorie, (…) ianuarie 2019 nu a adus creşteri reale de venituri salariaţilor care, conform Legii 153/2017, urmau să beneficieze de acestea, iar celor care au beneficiat de creşteri în martie 2018 limitele impuse de OUG 114/2018 le-au produs pierderi importante de venituri”, susţine Sanitas, într-un comunicat.

Sindicaliştii critică şi lipsa de reacţie a responsabililor guvernamentali la solicitările repetate de a organiza dezbateri şi consultări cu partenerii sociali pentru armonizarea reglementărilor salariale şi identificarea de soluţii pentru readucerea echilibrului în sistemul sanitar şi de asistenţă socială în materie salarială.

Urmează, pe 20 martie, pichetarea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, iar Federaţia Sanitas anunţă pichete de protest şi un miting de amploare în 3 aprilie.

FOTO: Vlad Chirea


Citește și… BREXIT – Parlamentul britanic votează astăzi dacă UK iese din UE fără acord. Principalele scenarii după eșecul Theresei May


 

Close
Închide
  Close