Ce este sistemul ASR, care este principiul de funcționare și când te poate ajuta îți vom spune în acest articol.
Cuprins:
Ce este sistemul ASR
Acronimul ASR provine din limba engleză de la cuvintele Anti Slip Regulation, care în traducere liberă înseamnă „sistem anti-alunecare”.
Acest sistem este întâlnit pe majoritatea mașinilor moderne, fiind considerat una dintre cele mai importante tehnologii de asigurare a stabilității mașinii.
Sistemul ASR reglează forța de tracțiune, împiedicând patinarea roților în momentul unei accelerări bruște la plecarea de pe loc sau când parcurgi drumuri umede sau acoperite cu zăpadă, gheață, polei sau noroi.
Altfel spus, ASR asigură o aderență cât mai bună a anvelopelor pe suprafețe de rulare alunecoase prin reducerea momentului de rotație al motorului atunci când una dintre roți patinează.
Forța de tracțiune este reglată prin limitarea cantității de carburant care este injectată în cilindri, prin stoparea aprinderii într-unul sau mai mulți cilindri sau prin aplicarea selectivă a frânei pe roata care tinde să piardă aderența și să patineze.
- Cum conduci pe polei și gheață în siguranță
Cum acționează și când intervine sistemul ASR
Tehnologia ASR funcționează împreună cu un alt sistem esențial pentru siguranța unui automobil, și anume ABS (Anti Blocking System). Acesta are rolul de a împiedica blocarea completă a roților în cazul unei frânări violente.
Sistemul ASR a fost proiectat astfel încât să acționeze în mod automat fără să mai fie necesară intervenția celui aflat la volan. Principiul de funcționare este simplu.
ASR-ul preia informații de la senzorii ABS-ului, care monitorizează viteza roților motoare. Computerul de bord monitorizează și compară în permanență accelerația și viteza roților. Când detectează că una dintre roțile motrice se învârte mai repede decât celelalte, activează sistemul de control al tracțiunii.
În mod automat, ASR-ul aplică o forță de frânare pe roata în cauză, diminuează forța motrică prin limitarea cantității de combustibil injectată sau prin întârzierea aprinderii la anumiți cilindri. În același timp, sistemul sporește aderența autovehiculului la suprafața de rulare.
De regulă, conducătorul auto nu sesizează când ASR-ul intră în acțiune deoarece schimbările sunt foarte rapide și fine. Majoritatea mașinilor dispun de un martor de bord care se va aprinde intermitent atunci când sistemul funcționează.
Ce se întâmplă dacă dezactivezi sistemul ASR
Trebuie să știi că ASR-ul se activează la pornirea motorului și va rămâne activ pe toată durata folosirii automobilului, indiferent de viteza de deplasare.
Sistemul poate fi dezactivat în orice moment de către șofer prin simpla apăsare a unui buton situat pe planșa de bord. Sistemul va putea fi reactivat printr-o nouă apăsare a aceluiași buton.
Din motive de siguranță, ASR-ul poate fi dezactivat la mașinile cu tracțiune pe puntea față doar la viteze mai mici de 50 km/h. La vehiculele cu tracțiune integrală, ASR-ul poate fi dezactivat la orice viteză.
Experții recomandă dezactivarea sistemului ASR doar în împrejurări speciale și doar dacă cel de la volan deține cunoștințe de pilotaj sau de condus defensiv.
În cazul în care deții o mașină puternică și dezactivezi ASR-ul, dacă vei apăsa brutal pedala de accelerație la plecarea de pe loc, roțile vor patina ceea ce va avea urmări nedorite, și anume:
- cantitatea de combustibil consumat va crește din cauza învârtirii roților în gol deoarece puterea motorului nu va mai fi transmisă în totalitate către sol;
- anvelopele se vor uza din cauza frecării intense cu suprafața de rulare;
- vei pierde controlul asupra automobilului și vei putea produce accidente ce se pot lăsa cu urmări grave și costisitoare.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!