Sociologul Gelu Duminică vorbește, într-un interviu pentru Libertatea, despre cât de greu de suportat este, chiar și cu tot confortul, sentimentul de a fi în propria casă, despre lipsa de solidaritate și efectele ei când va trece epidemia și va începe criza economică în întreaga lume.
Astăzi, de Ziua Internațională a Romilor, Gelu Duminică spune că actuala criză a accentuat mesajele antiminoritare și tendința de a căuta ”țapi ispășitori” pentru nerespectarea măsurilor de carantină și izolare în rândul persoanelor din această etnie.
“Întotdeauna, în situațiile de tensiune socială căutăm țapi ispășitori. Și uite că de data asta îi avem: pe lângă oamenii care vin din afara țării, sunt și romii. Ei sunt găsiți principalii vinovați pentru faptul că parte din România alege să nu respecte reguli în această pandemie“, spune Gelu Duminică.
Sociologul afirmă că acum se vede o adâncire a clivajelor produse de-a lungul anilor și sunt tot mai multe mesaje antiminoritari.
“România a fost împărțită, ani la rând, între protestatarii din Piața Victoriei și protestatarii de la Căcâna, între știrbii din față de la Cotroceni și tinerii frumoși din Piața Victoriei, între PSD-iști și PNL-iști, între bugetari și cei din mediul privat. Ni-l aducem aminte pe președintele Băsescu, care făcea apel la astfel de comparații, folosind metafora corpului gras cărat în spate de oameni slabi”, adaugă Gelu Duminică.
O societate care a fost distrusă din punctul de vedere al solidarității de către politicieni, și nu numai, își arată limitele în această perioadă tensionată de izolare la domiciliu. Sentimentul de a fi închis în propria casă, cu tot confortul, nu e ușor de traversat. De aceea ar fi acum nevoie de mai multă solidaritate, de zîmbete.
Sociologul Gelu Duminică:
El dă ca exemplu de discriminare etnicizarea carantinei de la Țăndărei versus carantina de la Suceava.
”Toți am sărit pe Țăndărei cu picioarele, promovând ura noastră etnică, însă la Suceava nu am văzut același lucru. Acolo, vinovați de peste 1.200 de îmbolnăviri și câteva sute de morți nu sunt etnicii lor, nu sunt aceia care au venit din afară, ci incompetența unor manageri numiți politic. Acolo, nu s-a tratat din perspectivă etnică”, mai spune Gelu Duminică.
Societatea nu merge mai prost din cauza a ceea ce se întâmplă în unele societăți marginale, ci a modului corupt în care se face administrație, susține sociologul.
”La Țăndărei, avem de-a face cu pagina unui stat eșuat. 25 de oameni, care au fost acuzați de toate relele din lume, după 10 ani de procese, au ieșit, au scăpat, au învins statul. (…) Erau susținuții de alți politicieni”, mai spune Gelu Duminică.
E același lucru cu politrucul numit la conducerea spitalului din Suceava, care era incompetent, dar care era cât pe ce să ajungă ministru, tocmai pentru că nu conta ce știe, conta pe cine are în spate.
Sociologul Gelu Duminică:
Sociologul subliniază că tocmai această lipsă de solidaritate în momentele de criză ne face mai nepregătiți decât alte țări din Uniunea Europeană pentru ceea ce urmează după epidemia de coronavirus.
Sociologul speră ca această perioadă de criză să lase în noi dorința de „hai la muncă” și de a conștientiza că bunăstarea fiecăruia depinde și de bunăstarea vecinului.
Gelu Duminică spune că, după epidemie, cu certitudine România va intra în criză economică, iar aceasta nu va fi de scurtă durată și va genera și o sărăcire a unei populații care acum nu e neapărat săracă, situație care va duce la căutarea de vinovați.
Ce tolerăm acum, nu vom mai trece cu vederea. Vom vedea săracul care nu vrea să muncească, deși el nu are unde munci, vom vedea asistatul social, pensionarul, îl vom vedea pe cel care pleacă afară, vom vedea micul infractor din România și vom pune anatema pe întreaga categorie. Se va acumula foarte multă frustrare în societate.
Sociologul Gelu Duminică:
”Mesajul meu ar fi să nu tratăm pe altul altfel decât am vrea să fim noi tratați, să nu judecăm, să încercăm să vedem în fiecare ceea ce face, nu ceea ce credem noi că face”, mai spune Gelu Duminică.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro