Opinie de
Ciprian Necula
Toate articolele autorului

Aseară, începând cu orele 19.00, Platforma Aresel a organizat o dezbatere publică, distribuită prin instrumentele zilelor noastre – Facebook și Zoom – pe tema „responsabilității jurnaliștilor în etnicizarea situației de criză”. Discuția a durat trei ore și a beneficiat de o prezență semnificativă. 

Subiectul situației de carantină din orașul Țăndărei a fost adus în discuție de doamna Denisa Dinu, mediatorul sanitar din această localitate. Dânsa ne-a povestit că o bună parte din ceea ce se prezintă ca adevăr în mass media, din păcate, nu corespunde realității din Țăndărei. 

Nicoleta Toma FOTO: obiectiv.net

După această dezbatere, am discutat cu doamna Nicoleta Toma, primarul orașului Țăndărei, la inițiativa dumneaei. Conform primarului, în localitate nu sunt tensiuni excepționale, etnicizarea problemei nu este ceea ce ar trebui să domine spațiul public ci, dimpotrivă, solidaritatea și cooperarea tuturor cetățenilor și autorităților pentru a limita impactul Covid19.

Imaginile prezentate de către unii jurnaliști ca fiind din Țăndărei, inclusiv cele video în care o femeie romă este bruscată de către jandarmi, nu sunt din Țăndărei, ci din alte localități.

În Țandărei, conform primarului, nu există în acest moment nicio tensiune etnică sau socială, cu excepția unor instigări. Majoritatea cetățenilor respectă normele impuse, iar cei care nu o fac sunt sancționați individual.

De altfel, în dezbaterea mai sus amintită, jurnalistul Lucian Mândruță – unul dintre participanți – a justificat  perspectiva antreprenorială a unor jurnaliști în căutarea audienței, respectiv exploatarea, de multe ori lipsită de etică, a orice poate deveni știre. Practic, etnicizarea carantinei din Țăndărei este încă un punct adăugat la „senzaționalul” situației. 

Din această perspectivă, doamna primar Toma a ținut să menționeze că „toată această presiune mediatică pe seama etniei unor locuitori din localitate nu este benefică pentru nimeni; că cetățenii, indiferent de etnia lor, sunt vulnerabili în fața virusului, iar măsurile pe care autoritățile le iau sunt pentru toți cetățenii localității”.

Într-adevăr, unii nu au respectat regulile impuse de către autorități la debutul crizei, au mers la evenimente publice, nu au considerat că situația este atât de gravă precum se prezenta în mass media.

Dar etnia nu are nicio relevanță în această situație – cum  spunea și jurnalistul Cristian Tudor Popescu: „Acele amenzi nu sunt date majoritar romilor. Individul ăla, fost ofiţer MAI, care a infectat nu ştiu câte sute de oameni, a dus la închiderea spitalului Gerota, nu era de etnie romă, precum şi mulţi alţii. Iresponsabilii, sceleraţii de la Suceava care conduc spitalul şi au făcut ce au făcut nu erau de etnie romă. Însă, etnia aceasta poate să sufere acum nişte daune de imagine majore. Imediat există tendinţa de a spune că de vină sunt neromânii. Ăştia nu sunt români – asta e prima gândire – nu noi, au venit ţiganii din străinătate, ăştia ne-au îmbolnăvit. Nu e vorba numai de romi, e vorba şi de români, care sunt priviţi acum cu multă suspiciune”.

Totodată, primarul localității m-a informat că a cerut ca DSP-ul să ia măsuri cu mult înainte ca situația să necesite carantină, dar DSP a răspuns cu întârziere, nu a inclus toate persoanele care au revenit în țară pe liste pentru a putea fi monitorizați de către autorități. Deci, nu toate autoritățile, în primă fază, și-au făcut datoria față de cetățeni și aplicarea normelor. 

Doi voluntari

O problemă semnificativă a orașului Țăndărei, conform primarului, este lipsa solidarității și a suportului guvernamental. Practic, în acest moment doar doi localnici s-au arătat dispuși să se ofere voluntari pentru a ajuta primăria în eforturile sale și, din spusele primarului, „unul este român și unul rom”. Apelurile autorității locale la solidaritate și contribuții, din păcate, nu au efect tocmai acum când ar trebui să ne sprijinim reciproc.

Unii locuitori ai orașului nu au acces la alimente de bază, inclusiv resurse pentru nou-născuți – lapte praf sau scutece – iar  primăria nu face față singură. Guvernul trebuie să își asume un rol mai activ în a furniza aceste resurse de bază oamenilor aflați în prag de foamete. De asemenea, contribuțiile voluntare și donațiile sunt importante pentru a contracara cât mai mult din efectele sociale și economice ale crizei. 

Citeşte şi:

Acuze grave de la medicul ATI Elena Copaciu: de ce în România vârsta medie a deceselor COVID este atât de mică: 66 de ani? “Nu ne protejăm bolnavii”

O familie de români din China: ”Ni se înregistrează toate mișcările, dar viața începe să se întoarcă la normal”

Speranță, pe măsură ce epidemia încetinește în cele mai lovite țări din Europa: ”Vedem luminița de la capătul tunelului”

RECOMANDĂRI
Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: "Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»"
GSP.RO
Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: "Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»"
Horoscop 7 iunie 2020. Taurii își recapătă liniștea interioară, Capricornii sunt astăzi în elementul lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iunie 2020. Taurii își recapătă liniștea interioară, Capricornii sunt astăzi în elementul lor