Conform aceleeași cercetări, unul din doi români este dispus într-o foarte mare măsură să îşi reducă consumul de energie electrică, iar patru din zece sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să îşi reducă consumul de energie termică pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice.

53% dintre români văd schimbările climatice drept ceva natural

Majoritatea participanţilor la sondajul desfăşurat de APPA crede în realitatea schimbărilor climatice, însă există diferenţe de percepţie în ceea ce priveşte cauzele care provoacă acest fenomen. Astfel, aproape 53% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că schimbările climatice sunt ceva natural, nu provocat de om. Dintre aceştia, o treime consideră că nu ar trebui să ne îngrijorăm din cauza lor, în timp ce două treimi manifestă un grad de îngrijorare: 25% din persoanele care văd schimbările climatice drept un fenomen natural consideră că ar trebui să ne îngrijorăm foarte mult din cauza lor, în timp ce 42% sunt de părere că ar trebui să ne îngrijorăm într-o oarecare măsură.

Din cei aproape 46% de respondenţi care cred că schimbările climatice sunt provocate de om, mai mult de două treimi (72%) consideră că apariţia şi existenţa acestora ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult.

Gelozie, denunțuri la DNA și concursuri trucate în instituția care împarte banii pentru agricultură de la Uniunea Europeană
Recomandări
Gelozie, denunțuri la DNA și concursuri trucate în instituția care împarte banii pentru agricultură de la Uniunea Europeană

Peste jumătate dintre respondenţi (55%) se declară informaţi într-o oarecare măsură despre cauzele schimbărilor climatice, în timp ce 22% sunt de părere că sunt foarte bine informaţi, iar 17% – doar într-o mică măsură. Doar 6% dintre participanţii la sondaj au declarat că nu se consideră deloc informaţi cu privire la cauza acestui fenomen.

39% dintre participanţii la sondaj au încredere într-o foarte mare măsură în ce spun oamenii de ştiinţă despre schimbările climatice, iar 44%, doar într-o oarecare măsură. În acelaşi timp, 10% din ei se încred doar într-o mică măsură în spusele oamenilor de ştiinţă, 4% – deloc, iar 3% nu pot aprecia sau nu ştiu.

82% dintre români colectează gunoaiele în mod selectiv

Întrebaţi dacă aleg să colecteze gunoaiele în mod selectiv, în total 82% dintre respondenţi au declarat că fac acest lucru: 48% de fiecare dată, cu toate deşeurile, în timp ce alţi 34% colectează selectiv doar anumite elemente, cum ar fi PET-urile sau hârtia. 13% nu fac acest lucru deoarece sunt convinşi că gunoiul nu este colectat selectiv mai departe.

Pentru aproape 37% dintre participanţii la sondaj, faptul că un produs este realizat din materiale reciclate contează într-o mare măsură, iar pentru 42% – într-o oarecare măsură.

Cinism și audiență. Rețeta prin care „Românii au talent” a ajuns scena pe care adulții își varsă, prin copii, frustrările naționaliste
Recomandări
Cinism și audiență. Rețeta prin care „Românii au talent” a ajuns scena pe care adulții își varsă, prin copii, frustrările naționaliste

Când vine vorba de protecţia mediului, există anumite schimbări pe care fiecare dintre noi le poate implementa pentru a reduce impactul personal asupra mediului. Cât de dispuşi sunt românii să facă aceste schimbări? Reducerea consumului de electricitate şi de energie termică se numără printre soluţiile cu cel mai mare număr de „adepţi”.

Astfel, 35% sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să îşi modifice dieta zilnică pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce 48% – doar într-o oarecare măsură. 6% nu sunt deloc dispuşi să facă acest lucru.

46% dintre respondenţi sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să îşi reducă consumul de energie electrică pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice, iar 41% – într-o oarecare măsură. 3% nu sunt deloc dispuşi să facă acest lucru.

39% dintre respondenţi sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să îşi reducă consumul de energie termică (să reducă cu 1-2 grade temperatura din casă în sezonul rece, de exemplu) pentru a contribui la lupta împotriva schimbărilor climatice, iar 42% – într-o oarecare măsură. 6% nu sunt deloc dispuşi să facă acest lucru.

De asemenea, 39% sunt dispuşi într-o foarte mare măsură să ia măsuri active de a reduce consumul lor de apă ca să contribuie la lupta împotriva schimbărilor climatice, în timp ce 43% sunt dispuşi într-o oarecare măsură să facă acest lucru. 6% nu sunt deloc dispuşi să implementeze astfel de acţiuni.

Cât mai câștigă un miner? Cel mai tânăr ortac mort avea minimumul pe economie, șeful demis al Complexului Energetic câștiga 18.000 de lei pe lună
Recomandări
Cât mai câștigă un miner? Cel mai tânăr ortac mort avea minimumul pe economie, șeful demis al Complexului Energetic câștiga 18.000 de lei pe lună

67% din românii care nu au asigurare de locuință spun că nu își permit o asemenea poliță

Conform APPA, nevoia de informare – cu privire la costurile, dar şi la beneficiile unei poliţe de asigurare, de exemplu, precum şi în ceea ce priveşte mecanismele de funcţionare ale acestor produse financiare -, este vizibilă în răspunsurile date la întrebările privind motivul care a determinat o parte importantă a respondenţilor să nu opteze pentru protecţia financiară oferită de astfel de produse.

De exemplu, întrebaţi care este motivul pentru care au încheiat doar o poliţă obligatorie de locuinţă, nu şi o poliţă facultativă, aproape jumătate (49%) au declarat că nu au un buget suficient şi pentru o asigurare facultativă. Pe de altă parte, în ceea ce îi priveşte pe respondenţii care nu au încheiat deloc o asigurare de locuinţă, majoritatea – 67%, declară, la rândul lor, că nu au un buget suficient pentru aceasta, chiar dacă, din punctul de vedere al costurilor, preţul unei asigurări obligatorii ajunge să fie de maxim 8,33 lei pe lună.

Mai mult, 8% dintre respondenţii care nu au încheiat deloc o asigurare de locuinţă menţionează ca motiv o lipsă de încredere în sistem, iar 3% nu consideră că o poliţă de asigurare de locuinţă le este utilă – ambele, elemente care indică nevoia de informare cu privire la rolul acestor produse.

64% dintre respondenţi declară că analizează cu atenţie poliţa de asigurare a locuinţei pentru a vedea ce riscuri sunt acoperite şi ce riscuri sunt excluse. Restul nu fac acest lucru fie pentru că nu pot schimba nimic (27%), fie pentru că nu îi interesează acest aspect (9%)

La sondajul APPA, desfăşurat online în perioada 1 – 31 octombrie, au participat 3.231 de respondenţi, dintre care 59% femei. Aproape un sfert (24%) dintre participanţi locuiesc în casa ai cărei proprietari sunt, iar 70% în mediul urban. Majoritatea celor intervievaţi au între 18 şi 55 de ani. De asemenea, circa 23% dintre participanţii la sondaj au doar asigurare obligatorie, în timp ce 24% au şi poliţă obligatorie, şi poliţă facultativă.

Europenii cred că schimbările climatice sunt cea mai gravă problemă din prezent. Românii le pun doar pe locul 4

Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat la începutul luni iulie 2021, europenii cred că schimbările climatice sunt problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent.

Mai mult de 9 din 10 respondenți consideră că schimbările climatice sunt o problemă gravă (93%), iar aproape 8 din 10 (78%) – că este o problemă foarte gravă. Atunci când li s-a cerut să spună care este problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent la scară planetară, peste un sfert (29%) dintre respondenți au indicat fie schimbările climatice (18%), fie deteriorarea mediului natural (7%), fie problemele de sănătate legate de poluare (4%).

În ceea ce privește politicile care pot fi adoptate pentru a remedia problema schimbărilor climatice, 9 din 10 europeni (90%) sunt de părere că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse la minimum, iar celelalte tipuri de emisii ar trebui compensate astfel încât Europa să poată deveni neutră din punct de vedere al climei până în 2050. Aproape 9 din 10 europeni (87%) consideră că este important ca UE să stabilească ținte ambițioase în ceea ce privește sporirea utilizării energiei din surse regenerabile și același procent crede că e important ca UE să acorde sprijin țărilor pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

Pentru români, însă, schimbările climatice nu sunt cea mai gravă problemă cu care se confruntă lumea în prezent. Schimbările climatice sunt de-abia pe locul al patrulea în topul îngrijorărilor conaționalilor noștri, potrivit digi24.ro.

Cele mai grave probleme identificate de români sunt răspândirea infecțiilor (23%), sărăcia și foametea (19%), precum și situația economică (17%). Doar 7% dintre români consideră că problemele de sănătate cauzate de poluare sunt cea mai gravă problemă, tot 7% considerând deteriorarea naturii drept cea mai gravă amenințare. Statul de drept, terorismul internațional sau conflictele armate au fost și ele indicate de români printre problemele grave cu care se confruntă lumea.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Shakira, agresată de mama lui Pique? Imaginile controversate care fac înconjurul presei internaționale. Ce i-a făcut soacra și cum a reacționat fostul fotbalist. VIDEO
GSP.RO
Shakira, agresată de mama lui Pique? Imaginile controversate care fac înconjurul presei internaționale. Ce i-a făcut soacra și cum a reacționat fostul fotbalist. VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Lavinia Pîrva, detalii neasteptate despre Ştefan Bănică! Se întâmplă după aproape 10 ani de relaţie: 'S-au schimbat multe'
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, detalii neasteptate despre Ştefan Bănică! Se întâmplă după aproape 10 ani de relaţie: 'S-au schimbat multe'
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Viva.ro
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Cutremurător: Medicul care a consultat-o pe Ştefania ar fi spus că "nu are nimic, e isterică şi obeză". Fata avea de fapt o infecţie masivă în corp
Observatornews.ro
Cutremurător: Medicul care a consultat-o pe Ştefania ar fi spus că "nu are nimic, e isterică şi obeză". Fata avea de fapt o infecţie masivă în corp
Un rechin alb uriaș a ucis un bărbat. Animalul i-a smuls capul și l-a mușcat de umeri. Este primul atac mortal din acest an
Știrileprotv.ro
Un rechin alb uriaș a ucis un bărbat. Animalul i-a smuls capul și l-a mușcat de umeri. Este primul atac mortal din acest an
Ce categorie de bărbați este încorporată de urgență în caz de război. Legea din România prevede pedepse drastice pentru cine refuză
FANATIK.RO
Ce categorie de bărbați este încorporată de urgență în caz de război. Legea din România prevede pedepse drastice pentru cine refuză
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 28 ianuarie 2023. Vărsătorii au nevoie de rădăcini solide, dar acestea nu apar de la sine, e nevoie de o investiție emoțională serioasă
HOROSCOP
Horoscop 28 ianuarie 2023. Vărsătorii au nevoie de rădăcini solide, dar acestea nu apar de la sine, e nevoie de o investiție emoțională serioasă
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află