„Am sesizat astăzi instituţiile abilitate pentru a fi identificate şi pedepsite, conform legii, persoanele care îmi folosesc imaginea pentru a promova o fictivă vânzare de acţiuni la o companie!”, a transmis Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul a calificat aceste „informaţii false”, care „reprezintă o grosolană tentativă de manipulare”.
„Nu am făcut şi nu voi face reclamă pentru nicio companie şi nu accept ca imaginea mea să fie folosită în astfel de acţiuni!”, a mai spus ministrul transporturilor.
Și ministrul energiei, Sebastian Burduja, s-a confruntat recent cu o tentativă de deepfake asemănătoare, pentru care a depus în 22 ianuarie o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a anunțat Ministerul Energiei.
De asemenea, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost victima unei campanii de deepfake, când, pe reţelele de socializare, au apărut imagini în care sunt folosite imaginea şi vocea acestuia, promovând investiții care erau, de fapt, fraude. Pentru a da credibilitate, infractorii cibernetici s-au folosit și de imagini cu site-ul Libertății.
Deepfake reprezintă orice conţinut falsificat de tip imagine, audio şi/sau video realizat cu ajutorul inteligenţei artificiale, astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri pentru care nu şi-a dat consimţământul, care în realitate nu au fost spuse sau făcute de acea persoană, notează Agerpres.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
CRH_RO • 09.02.2024, 09:56
Poporul roman este victima continua a fakeurilor de politicieni care pretind ca guveerneaza romania in interesul poporului, dar ei fura de rup.
durban22 • 09.02.2024, 08:48
Cu SORIN GRINDEANU, au cam dat-o in bara!.Nu este o persoana atat de credibila !!.