De Răzvan Mihalașcu,

Specialistul în comunicare Dumitru Borțun, profesor la SNSPA, a analizat pentru Libertatea, în cadrul emisiunii „Adriana Nedelea la FIX”, modul în care a acționat Gheorghe Dincă în timpul reconstituirii crimelor din Caracal.

Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul crimelor din Caracal, înconjurat de anchetatori în timpul reconstiturii

Borțun susține că a constatat o schimbare în comportamentul lui Dincă față de momentul în care bărbatul a fost arestat.

Gheorghe Dincă e detașat, nu știi dacă vine dintr-o asigurare de genul stai liniștit că nu pățești nimic, avem noi grijă sau pur și simplu e o defecțiune de tip psihic, s-a decuplat de la realitate, nu mai stă să-și imagineze consecințele faptelor sale, ale anchetei, ale condamnării.

Probabil e o reacție de protecție a psihicului foarte stresat de a ieși din această capcană prin detașare emoțională. Stă, se uită în ochii anchetatorilor, dă explicații, gesticulează, dă din mâini, ca un om care s-a regăsit, nu mai e în postura de animal hăiuit din primele zile.

Dumitru Borțun, specialist în comunicare
Ipoteză șocantă în cazul adolescentelor dispărute în Caracal
Așa arăta Gheorghe Dincă în momentul în care polițiștii au descins în gospodăria sa din Caracal

Profesorul de comunicare (foto) a comentat și declarațiile procurorului general interimar Bogdan Licu, care a afirmat că autoritățile nu au fost pregătite să gestioneze mediatic cazul Caracal.

Autoritățile au comunicat ca niște instituții retardate, atât de primitive încât nu au avut conștiința faptului că din când în când se va ajunge la o criză.

Dumitru Borțun, specialist în comunicare
Gheorghe Dincă (încătușat), în timp ce reconstituie uciderea Luizei Melencu

Borțun a explicat că autoritățile trebuie să fie mereu pregătire pentru a gestiona o situație de criză „să ai o celulă de criză cu membri permanenți, antrenați, psihologi, oameni pregătiți să aducă la cunoștința rudelor tragedia, să ai oameni antrenați să aducă la cunoștința opiniei publice, prin intermediul presei, evenimentele care s-au întâmplat”.

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„
Recomandări

Haos în supermarketurile din România de teama coronavirusului. Imagini incredibile! „Niciodată n-am vândut atâta„

 

În aceste instituții ale statului român nu sunt angajați cu specializări, cu pregătire serioasă.

E o mare distanță între statul român și cetățenii lui. Statul e perceput prin tradiție ca un inamic al omului simplu. Întotdeauna statul a luat 7 piei de pe cetățeanul român.

Dumitru Borțun, specialist în comunicare

Borțun: Cazul Caracal, posibil pentru că „suntem conduși de indivizi inculți

În opinia lui Borțun, cazul Caracal a fost posibil pentru că „cel care se ocupa cu curățenia, în loc să măture și să scoată mizeria, a băgat-o sub covor”. Raport final IML privind oasele din curtea lui Gheorghe Dincă:

Când dai un covor la o parte din greșeală într-o cameră pe care o crezi curată și sub covor găsești o mizerie de nedescris, pentru că cel care se ocupa cu curățenia, în loc să măture și să scoată mizeria, a băgat-o sub covor. Despre asta vorbim. Asta facem noi de 30 de ani.

Dumitru Borțun, specialist în comunicare

Profesorul de comunicare crede că nenorocirea s-a produs din cauza lipsei de pregătire a celor aflați în funcții cheie.

Cum arată casa lui Gheorghe Dincă după cercetări:

Suntem conduși de indivizi inculți, ignoranți, fără pregătire de specialitate, care se trag unii pe alții pe funcții, în funcție de o relație de rudenie, de vecinătate, clientelară. Mereu ne vom ciocni, în orice instituție a statului român, de aceste lucruri nefirești care arată stadiul nostru de înapoiere. Suntem în Evul mediu târziu. Trăim într-o mahmureală istorică.

Noi nu vrem să ne schimbăm modul de viață, nu vrem să ne schimbăm obiceiurile. Suntem incapabili să ne luăm viața în propriile mâini. Doar trăncănim. La Caracal, între oameni sunt tot felul de interlopi și indivizi needucați, foști repetenți și corigenți, unii cu uniforme, alții fără uniforme, dar toți sunt la fel.

Dumitru Borțun, specialist în comunicare

Citeşte şi:

Cazul Caracal – a doua zi de reconstituiri | Gheorghe Dincă explică cum și unde a ucis-o pe Luiza Melencu

Dosar penal deschis de Parchetul General privind modul în care INML a analizat oasele găsite la Caracal

Procurorul general Bogdan Licu anunță controale la toate Parchetele din țară privind cazurile de lipsire de libertate. „Vor fi zeci de mii de dosare”

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil
GSP.RO

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil

Horoscop 25 februarie 2020. Taurii au probleme de comunicare
HOROSCOP

Horoscop 25 februarie 2020. Taurii au probleme de comunicare