Un incident cu totul „remarcabil”

Un cavaler de metal, care păzea de zeci de ani intrarea în Castelul Huniade din Timișoara, a fost făcut praf sub ochii muncitorilor care pregăteau terenul pentru restaurare. Statuia a căzut de la 4-5 metri înălțime și s-a spart în zeci de bucăți.

Bucati sparte dintr-o statuie vecheIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

„Era în spatele mash-ului, cum e crăpat, ambele sunt crăpate, că sunt din metal și sunt ruginite, au peste 100 de ani”, a explicat Lucian Perescu, reprezentantul firmei care se ocupa de pregătirea fațadei, pentru Digi24.

Momentul în care totul s-a rupt

Incidentul s-a petrecut în timpul demontării prelatei de pe clădire. Potrivit martorilor și oficialilor, prelata s-a agățat de ornamentul de pe fațadă, o statuie metalică reprezentând un cavaler, iar aceasta s-a desprins și a căzut.

„Acest mash a fost dat jos cu nu foarte multă grijă, așa încât a agățat ornamentul de fațadă, cavalerul, unul dintre ei, și a căzut. Este valoros pentru că este acolo dintotdeauna”, a declarat Sorin Predescu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Timiș pentru aceeași sursă.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.

Se promite restaurare, pe banii firmei

Deși firma susține că statuia era deja într-o stare avansată de degradare, autoritățile spun că responsabilitatea pentru accident este clară: firma va plăti pentru restaurare.

„Face parte din fațada clădirii și, bineînțeles, va fi restaurată. Nu credeam că se va întâmpla așa ceva, dar se va restaura și va arăta chiar mai bine decât a fost până acum”, a spus Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Banatului Timișoara.

Firma spune că oricum lucra benevol și că incidentul nu a fost intenționat, ci o nefericită întâmplare cauzată de starea avansată de degradare a statuetei.

„E un ajutor pe care îl dăm muzeului, cum am mai făcut și în anii trecuți, nu e pe bani”, a adăugat reprezentantul firmei.

Castelul Huniade, în ruine de 20 de ani

Castelul Huniade este cea mai veche clădire din Timișoara. A fost ridicat în anii 1300, a trecut prin cutremure și asedii, și a fost reconstruit în forma actuală în 1856. De peste 20 de ani însă, stă cu lacătul pe ușă.

Lucrările de reabilitare sunt promise de ani buni. Anul acesta, spun autoritățile, este posibil ca proiectul să înceapă cu adevărat. În prezent, sunt analizate ofertele depuse la licitație.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.