15 Feb. 2018 12:30 , de Valentina Postelnicu

UPDATE. Guvernul a aprobat achiziţia sistemelor de rachete HIMARS şi a corvetelor multifuncţionale; Dăncilă: Se vor produce în România

Distribuie

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi proiectul de lege pentru achiziţionarea sistemelor de rachete HIMARS şi hotărârea referitoare la achiziția a 4 corvete multifuncţionale. Anunțul a fost făcut la începutul săptămâni de către ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, la Antena 3. Premierul Viorica Dăncilă a declarat că achizițiile au avut ca și condiție care nu se negociază faptul că acestea vor fi produse în România, pentru a spriji, astfel, industria națională de apărare.

UPDATE ora 12.30 Premierul Viorica Dăncilă a precizat, la începutul ședinței de Guvern, că se va discuta despre proiectul de lege pentru achiziţionarea sistemelor de rachete HIMARS.

'În calitatea sa de stat membru NATO și UE, țara  noastră are obligația de a-și intensifica eforturile naționale, pe dimensiunea de apărare și securitate, iar prin acest proiecte de lege se fac doi pași importanți. Achiziționarea sistemului de rachete HIMARS face parte din acordul guvern-guvern, al doilea după cel Patriot, negociat în cadrul parteneriatului strategic cu SUA', a spus șefa Executivului.

Despre achiziția de corvete multifuncționale, premierul a arătat că este nevoie de consolidarea poziției strategice a României la Marea Neagră. 'Avem nevoie de forțe navale performante și 2018 poate fi începutul împlinirii unor astfel de obiective. Toate acestea se vor derula pornind de la condiția nenegociabilă că aceste produse se vor fabrica în România pentru a face în industria națională importante resurse', a mai spus Viorica Dăncilă.

„Proiectul de lege pentru achiziţionarea rachetelor HIMARS joi va fi în şedinţa de guvern şi se va aproba. O să facem plata până la 28 februarie pentru primul sistem de rachete HIMARS, în valoare de aproape un miliard de dolari', a spus Fifor.

Ministrul Apărării a precizat că joi, în şedinţa de guvern, se va aproba şi hotărârea privind cele patru corvete multifuncţionale”.

Armata va avea și în 2018 un buget considerabil, care reprezintă două procente din Produsul Intern Brut. Asta înseamnă puțin peste patru miliarde de euro.  Suma este mai mare cu 11% față de anul trecut pentru că și valoarea toată a bugetului țării a crescut. Ministerul Apărării ar putea semna anul acesta contracte cu o valoare record.

Forțele Navale ar urma să primească patru corvete multifuncționale noi (nave de mici dimensiuni), Forțele Terestre ar putea fi dotate cu 227 de mașini de luptă blindate Piranha 5. Tot în următoarele luni ar putea fi semnat și contractul pentru cumpărarea unor  sofisticate sisteme de lansare a rachetelor cu bătaie mare HIMARS.

Citește și: VIDEO | Laura Codruța Kovesi: „Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Asistăm la un festival disperat al inculpaților'

Loading...
Comentarii