Aceștia cer celor două universităţi „responsabilitate instituţională şi dezinvestire imediată faţă de orice entitate implicată în sau care profită de pe urma genocidului în desfăşurare în Fâşia Gaza”.

„În după-amiaza zilei de 24 mai, un grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi ai Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), reuniţi sub numele de Studenţi clujeni pentru Palestina/ Cluj Students for Palestine, au ocupat curtea Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială şi au organizat o tabără pentru o perioadă nelimitată în solidaritate cu poporul palestinian. Studenţii solicită celor două universităţi, şi nu numai, responsabilitate instituţională şi dezinvestire imediată faţă de orice entitate implicată în sau care profită de pe urma genocidului în desfăşurare în Fâşia Gaza”, se arată într-un comunicat de presă transmis de organizaţie.

Potrivit sursei citate, acţiunea vine ca răspuns la „lipsa de iniţiativă” până în prezent din partea universităţilor de a lua orice măsuri instituţionale la îndemână „pentru a se poziţiona de partea justiţiei şi de a contribui la prevenirea comiterii crimei de genocid în Fâşia Gaza”, în conformitate cu măsurile provizorii indicate de Curtea Internaţională pentru Justiţie (CIJ) din 26 ianuarie 2024.

Izvoarele din Herculane cu apă gratuită din belșug. Unii iau cu camioneta câte 400-500 de litri: „Vine dintr-un izvor-galerie săpat acum 2.000 de ani”
Recomandări
Izvoarele din Herculane cu apă gratuită din belșug. Unii iau cu camioneta câte 400-500 de litri: „Vine dintr-un izvor-galerie săpat acum 2.000 de ani”

Toate statele şi instituţiile publice trebuie să se supună obligaţiilor lor legale şi să ia toate măsurile la îndemână în mod unilateral sau colectiv în vederea asigurării imediate şi definitive că Israelul respectă decizia Curţii şi implementează pe deplin şi fără amânare măsurile provizorii impuse de aceasta.

„Nu putem rămâne impasibili”

De asemenea, prin această iniţiativă, studenţii doresc să îşi arate solidaritatea cu poporul palestinian pentru siguranţa şi dreptul de a trăi. Protestatarii arată că, în cele peste şapte luni de atacuri şi bombardamente israeliene asupra populaţiei palestiniene, nicio universitate nu a mai rămas în picioare în Fâşia Gaza, iar distrugerea şi pierderea de vieţi umane continuă şi în prezent. Numărul morţilor continuă să crească, cu aproximativ 35.000 de palestinieni raportaţi ca fiind ucişi, la care se adaugă nenumăratele victime de sub dărâmături.

„Ocupăm Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială pentru că nu putem rămâne impasibili în faţa acestei situaţii şi, din poziţia noastră de studenţi, transmitem clar şi răspicat că nu vom continua să permitem universităţilor din care facem parte să nu ia măsuri şi astfel să continue să fie complice la genocid”, au arătat protestatarii.

Cum erau urmăriți turiștii de Securitatea comunistă în stațiunile de pe Litoral. Nemulțumirile românilor veniți în concediu: „Au făcut din noi niște animale”
Recomandări
Cum erau urmăriți turiștii de Securitatea comunistă în stațiunile de pe Litoral. Nemulțumirile românilor veniți în concediu: „Au făcut din noi niște animale”

Studenţii clujeni au o listă de şapte revendicări adresate conducerii Universităţii „Babeş-Bolyai” şi Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, redate integral mai jos:

„1. Demilitarizarea universităţilor. Cerem oprirea colaborărilor universitare cu industria militară. Solicităm încetarea oricărei colaborări dintre UTCN şi compania de armament Lockheed Martin, care contribuie la genocidul în desfăşurare din Fâşia Gaza. În conformitate cu hotărârile preliminare emise de către Curtea Internaţională de Justiţie de investigare a unei plauzibile crime de genocid, considerăm că orice colaborare dintre o universitate şi o companie producătoare de armament este o încălcare a legislaţiei internaţionale şi este incompatibilă cu valorile şi misiunea pe care mediul academic şi le însuşeşte şi le promovează. Revendicăm universitatea drept un spaţiu destinat cunoaşterii şi nu militarizării.

2. Boicotul genocidului şi al ocupării ilegale. Cerem oprirea colaborărilor universitare cu companii şi instituţii implicate în afaceri cu complexul militar israelian sau companii/instituţii care contribuie la susţinerea ocupărilor ilegale din Cisiordania şi Ierusalim. Solicităm:

a. sistarea parteneriatelor de practică şi sponsorizări dintre UTCN şi Siemens, respectiv UBB şi Siemens, companie implicată în proiectul EuroAsia Interconnector şi investitor în aşezările ilegale din Palestina ocupată.

Profiturile dezvoltatorilor imobiliari s-au triplat în ultimii 5 ani. O firmă a trecut de la venituri de 26 de lei la profituri de 50 de milioane de lei!
Recomandări
Profiturile dezvoltatorilor imobiliari s-au triplat în ultimii 5 ani. O firmă a trecut de la venituri de 26 de lei la profituri de 50 de milioane de lei!

b. încetarea colaborării, pornind de la sponsorizarea a trei programe de studii în cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, dintre UBB şi NTT Data, care lucrează cu armata israeliană;

c. anularea parteneriatului dintre UTCN şi Alstom SA şi a acordurilor de practică dintre Facultatea de Litere din cadrul UBB şi Alstom SA, companie implicată în proiecte de expansiune a ocupărilor israeliene ilegale din Ierusalimul de Est;

d. boicotul academic. Cerem întreruperea parteneriatelor cu universităţile din Israel, parte integrantă a complexului militar israelian, cu rol în susţinerea ocupării ilegale a teritoriilor palestiniene şi în violarea drepturilor omului. UBB colaborează cu universităţile israeliene prin proiecte Erasmus şi prin parteneriate interuniversitare, iar Guvernul României a semnat în 2020 un acord bilateral de cooperare cu Guvernul statului Israel privind cooperarea în domeniile educaţiei, ştiinţei, culturii, tineretului şi sporturilor.

3. Transparenţă faţă de studenţi şi cetăţeni. Cerem ca universităţile să facă publice într-un mod transparent toate legăturile cu companii sau instituţii implicate în zone de conflict. Cerem ca universităţile să dezvolte un sistem de audit intern, în care să fie implicaţi şi studenţii, pentru a evalua colaborările cu entităţi care operează în zone de conflict şi care ar putea fi parte directă sau indirectă la crime de război sau crime împotriva umanităţii.

4. Solidaritate cu studenţii palestinieni. Cerem ca UBB şi UTCN, dar şi universităţile, în general, să pună la dispoziţie locuri dedicate pentru studenţii palestinieni refugiaţi în România ca urmare a genocidului din Fâşia Gaza. Suntem solidari cu toţi profesorii şi studenţii palestinieni, victime ale ocupaţiei israeliene, cărora le este refuzat dreptul la educaţie. Cerem universităţilor să acţioneze în conformitate cu angajamentul lor pentru sprijinirea mediului academic internaţional şi susţinerea şi promovarea libertăţii academice şi să sprijine studenţii şi cadrele didactice refugiaţi în urma genocidului din Fâşia Gaza.

5. Sancţionarea rasismului şi islamofobiei în universitate. Cerem ca UBB şi UTCN şi, în general, universităţile să includă sancţionarea şi combaterea islamofobiei în politicile lor interne privitoare la combaterea discriminării. Cerem sancţionarea cadrelor universitare care au emis declaraţii rasiste faţă de populaţia din Fâşia Gaza sau arabă, în general.

6. Sistarea fondurilor europene de cercetare pentru proiecte care încalcă legislaţia internaţională. Solicităm universităţilor şi cadrelor didactice să se alăture apelului iniţiat de 500 de universitari europeni care au înaintat un apel către UE să înceteze finanţarea proiectelor de cercetare «care pot, direct sau indirect, să încalce dreptul internaţional şi drepturile omului», în special în ceea ce priveşte finanţarea substanţială pentru cercetare pe care UE o oferă instituţiilor din Israel.

7. Solidaritate cu studenţii care au fost reprimaţi de universităţile europene. Cerem UBB şi UTCN şi, în general, universităţilor să chestioneze universităţile partenere care au reprimat violent protestele studenţilor (ex. Universitatea din Amsterdam, Universitatea din Viena, Leipzig şi Berlin) şi să întreprindă o anchetă internă,cu participarea şi a reprezentanţilor studenţilor, în legătură cu modul în care a fost restricţionat dreptul la liberă exprimare şi manifestare a studenţilor din aceste universităţi. Rezultatele acestei anchete vor fi apoi prezentate studenţilor, care vor decide dacă colaborarile cu aceste universităţi vor continua”.

O manifestaţie pro-Palestina a avut loc luni, 20 mai, la rectoratul Universităţii din Bucureşti (UB), după modelul celor din Statele Unite. Între altele, protestatarii cer ca UB să încheie parteneriatul cu „Technion – Israel Institute of Technology“, o universitate din Israel.

FOTO: Inquam Photos/Saul Pop

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (16)

HOPAHPO   •   26.05.2024, 03:11

Sunt uimit de lipsa de valori care se instaureaza in Romania . Pe premuri in facultate mergeam la cules porumb si cartofi fiinca era o obligatie , dar acum studentii merg in parc sa doarma in corturi . La aer curat spun ei , dar si la droguri si alcool .Saracii parinti muncesc de le crapa oasele la tara sau in strainatete , ca ei sa poata sa aida un viitor . Si ce viitor au ? Discoteci , droguri , alcool , prostitutie si parcuri pentru distractii. Aceste reuniuni prin parcuri nu aduc nimic bun , din contra radicalizare si neofascism . As vrea sa stiu cati studenti palestinieni si propalestinieni o sa merga in Gaza sa lupte ? Este usor sa strigi , sa porti pancarde si sa ceri drepturi . Dar nu este asa de usor sa lupti cu arma in mana . Daca toti cei care se manifesta in acel parc vor sa lupte in Gaza , noi ii ajutam cu bilete de avion de dus fara intors . Si daca la sfarsitul razboiului mai ramane cineva , putem sa ii luam un bilet de intros .

Ogseebu   •   25.05.2024, 12:28

Acasă urgent ! Trimiși acasă fără comentarii !

arafat5   •   25.05.2024, 10:01

sa stea la cursuri , ca ma sa si ta su vand patrunjel sa i tina acolo. ***

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Americanii se laudă cu o doborâre „istorică” făcută de o rachetă Patriot în războiul Ucrainei contra Rusiei. Ținta distrusă
Știrileprotv.ro
Americanii se laudă cu o doborâre „istorică” făcută de o rachetă Patriot în războiul Ucrainei contra Rusiei. Ținta distrusă
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Monica Dascălu a întinerit în concediul de maternitate. Cum arată știrista de la PRO TV care și-a făcut o nouă familie după divorț
Libertateapentrufemei.ro
Monica Dascălu a întinerit în concediul de maternitate. Cum arată știrista de la PRO TV care și-a făcut o nouă familie după divorț
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
FANATIK.RO
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
S-a ținut de cuvânt. Ce s-a întâmplat când senzația din Polonia a ajuns în mijlocul olandezilor la EURO 2024
GSP.RO
S-a ținut de cuvânt. Ce s-a întâmplat când senzația din Polonia a ajuns în mijlocul olandezilor la EURO 2024
Leii vor uimi pe toată lumea! Alte 2 zodii vor reuși să atragă atenția. Astrologii au făcut dezvăluirea
FANATIK.RO
Leii vor uimi pe toată lumea! Alte 2 zodii vor reuși să atragă atenția. Astrologii au făcut dezvăluirea
Rochia care a împărțit Internetul în două! 'Ridicol de decoltată' Și-a eclipsat sau nu această mamă fiica în ziua nunții sale? Comentariile nu se mai opresc!
Unica.ro
Rochia care a împărțit Internetul în două! 'Ridicol de decoltată' Și-a eclipsat sau nu această mamă fiica în ziua nunții sale? Comentariile nu se mai opresc!
Maria Iordănescu îi dă de gol pe fotbaliştii care au curtat-o. Cum a reacţionat: "Mama nu-şi dorea, mi-a zis"
Orangesport.ro
Maria Iordănescu îi dă de gol pe fotbaliştii care au curtat-o. Cum a reacţionat: "Mama nu-şi dorea, mi-a zis"
Insula din Mediterană unde româna se vorbeşte la orice colţ de stradă. Preoţi, antreprenori şi familii întregi s-au mutat aici pentru un trai mai bun: "Mai uşor ca în ţară"
Observatornews.ro
Insula din Mediterană unde româna se vorbeşte la orice colţ de stradă. Preoţi, antreprenori şi familii întregi s-au mutat aici pentru un trai mai bun: "Mai uşor ca în ţară"
Horoscop 17 iunie 2024. Scorpionii sunt în elementul lor într-o zi care îi îndeamnă să intervină în forță în orice situație presantă
HOROSCOP
Horoscop 17 iunie 2024. Scorpionii sunt în elementul lor într-o zi care îi îndeamnă să intervină în forță în orice situație presantă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI