Mergi direct la conținut »
SUA investighează Huawei pentru încălcarea embargoului asupra Iranului; ar putea păți la fel ca ZTE
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie

SUA investighează Huawei pentru încălcarea embargoului asupra Iranului; ar putea păți la fel ca ZTE

SUA investighează Huawei pentru încălcarea embargoului asupra Iranului și ar putea păți la fel ca rivala chineză ZTE, care a fost amendată cu aproape 900 de milioane de dolari anul trecut, iar în acest an a fost blocată în SUA.

De Daniel Ionașcu,

Investigația ar fi început încă din 2016, potrivit Reuters. Aceasta vine în contextul în care SUA au luat mai mult măsuri în privința celor doi giganți din China, încercând să le reducă accesul la piața americană.

Peste o treime din componentele utilizate de către ZTE provin din SUA.

ZTE, pedepsită crunt

Huawei și ZTE au fost declarate deja pericole la adresa securității naționale, iar serviciile de securitate americane au recomandat oamenilor să nu mai folosească smartphone-uri de la cele două de teama că ar putea fi spionați.

Ambele produc atât smartphone-uri și tablete, cât mai ales echipamente telecom.

Companiile americane au primit ordin să nu facă afaceri cu ZTE timp de 7 ani.

Astfel, nici Qualcomm nu poate vinde cipuri către ZTE și este posibil ca inclusiv Google să nu mai aibă voie să licențieze sistemul de operare Android către grupul chinez.

Fondatorul său, fost militar în Armata Chineză

Huawei este al treilea producător mondial de smartphone-uri, după Samsung și Apple. Fondatorul său este Ren Zhengfei, fost militar în cadrul Armatei Chineze.

Huawei a livrat anul trecut 153 de milioane de smartphone-uri la nivel mondial. Compania deține și brandul Honor.

De partea cealaltă, SUA este cea mai mare piață pentru ZTE, cu peste 40% din vânzările sale de smartphone-uri. Anul trecut, compania a livrat 46,4 milioane de telefoane inteligente.

Close
Închide
  Close