Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis, duminică, o autorizație de utilizare de urgență pentru plasma convalescentă pentru a trata Covid-19, scrie CNN.
Motivarea oficială este că “beneficiile cunoscute și potențiale ale produsului depășesc riscurile”.
FDA a spus că peste 70.000 de pacienți au fost deja tratați cu plasmă și s-au vindecat.
Anunțul FDA a fost catalogat drept unul „istoric” de către Donald Trump.
Așteptam să fac asta de mult timp. Sunt bucuros să fac un anunț istoric pentru lupta noastră cu coronavirusul, anunț care va salva nenumărate vieți. FDA a emis o autorizație de urgență pentru un tratament numit plasmă de la convalescenți. S-a dovedit că reduce mortalitatea cu 35%, un număr incredibil.
Donald Trump:
Săptămâna trecută, președintele american a acuzat unii oficiali FDA că ar conspira să amâne lansarea unor tratamente salvatoare până după alegerile din noiembrie.
În același timp, The New York Times scrie că administrația Trump pune presiune pe agenția americană a medicamentelor, care se ocupă de validarea noilor terapii, să aprobe un vaccin anti-COVID.
Administrația Trump, pe repede înainte cu lansarea unui vaccin
Mai mulți oficiali din administrația Trump le-au spus unor lideri din Congres că, cel mai probabil, un vaccin anti-COVID va fi aprobat înainte de încheierea studiilor clinice de faza 3 în Statele Unite, poate încă de la sfârșitul lunii septembrie.
Decizia ar fi una neobișnuită pentru SUA, fiind întrebări dacă nu cumva Donald Trump vrea să profite de acest lucru în scopuri politice.
Alegerile prezidențiale din SUA au loc pe 3 noiembrie, iar modul în care Trump a gestionat criza COVID-19 i-a scăzut acestuia dramatic popularitatea.
Zvonurile privind aprobarea unui vaccin înainte de termen a provocat nemulțumire și în cadrul FDA. Un director al agenției americane a declarat, pentru Reuters, că va demisiona dacă un vaccin este aprobat, înainte ca studiile să fie finalizate pentru a se asigura că totul este în siguranță.
La rândul său, epidemiologul-șef al SUA a afirmat recent că un vaccin este cel mai probabil să apară la începutul anului viitor.
AstraZeneca și Oxford, în cărți pentru piața SUA
Tratamentul luat în calcul de SUA pentru aprobare este cel dezvoltat de către AstraZeneca și Universitatea Oxford.
Echipa AstraZeneca-Oxford a ajuns cu testele pentru vaccin la faza 2 și faza 3 în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud. Cercetătorii au spus că așteaptă rezultate cel mai devreme în septembrie.
Totodată, alături de alte companii farmaceutice, AstraZeneca a început un studiu la scară largă și în SUA, deși abia acum câteva zile a început să înscrie voluntari.
Asta în contextul în care, de obicei, FDA cere efectuarea unor studii cu voluntari americani înainte de aprobarea vaccinurilor.