Peste 25.000 de persoane au participat deja la ”înmormântări cu persoane vii”, organizate în masă la Hyowon Healing Center, un centru de însănătoşire inaugurat în 2012, în speranţa de a-şi îmbunătăţi vieţile prin simularea deceselor lor.
”Odată ce devii conştient de moarte şi trăieşti experienţa ei, începi să ai o nouă abordare asupra vieţii”, a declarat Cho Jae-hee, în vârstă de 75 de ani.
Bărbatul a participat recent la o ”înmormântare vie”, în cadrul programului intitulat ”cum să mori bine” oferit de acest centru.
Când eram în sicriu, m-am întrebat la ce mi-a folosit acel fel al meu de a gândi.
Choi Jin-kyu, student:
Zeci de oameni au luat parte la eveniment, de la tineri şi până la pensionari, îmbrăcând giulgiuri, făcând portrete funerare, scriindu-şi ultimul testament şi aşezându-se în sicrie care au rămas închise timp de 10 minute.
Studentul Choi Jin-kyu a spus că timpul petrecut în sicriu l-a ajutat să înţeleagă că i-a considerat prea des pe ceilalţi oameni ca pe nişte concurenţi.
Tânărul de 28 de ani a mai spus că, în urma acestei experiențe, vrea să îşi deschidă propria companie după absolvirea studiilor universitare, în loc să încerce să pătrundă pe foarte competitiva piaţă a locurilor de muncă din Coreea de Sud.
”Înmormântări cu persoane vii”, organizate în scop terapeutic
”Este important să înveţi şi să te pregăteşti pentru moarte chiar şi de la o vârstă fragedă”, a declarat profesorul Yu Eun-sil, medic la Departamentul de Patologie din cadrul Asan Medical Center, care a publicat şi o carte despre moarte.
Compania de pompe funebre Hyowon a început să organizeze ”înmormântări cu persoane vii” pentru a-i ajuta pe sud-coreeni să îşi aprecieze mai bine vieţile, să caute iertarea şi să se reconcilieze cu rudele şi cu prietenii lor, a declarat Jeong Yong-mun, care conduce acest centru de însănătoşire.
Jeong a mai spus că este deosebit de emoţionat atunci când oamenii se împacă la o astfel de înmormântare specială, dar întristat de faptul că ei au aşteptat atât de mult înainte de a o face.
Nu trăim pentru totdeauna. De aceea eu cred că această experienţă este foarte importantă – putem să ne cerem iertare şi să ne împăcăm mai devreme şi să trăim restul vieţilor noastre mai fericiţi.
Jeong Yong-mun, șeful centrului de însănătoșire:
Ocazional, acelaşi antreprenor sud-coreean i-a convins pe unii dintre compatrioţii lui să renunţe la gândurile lor suicidare.
”I-am ales pe acei oameni care s-au întrebat dacă ar putea să se sinucidă şi le-am inversat decizia”, a mai spus Jeong.
Acest mesaj bazat pe valoarea personală a avut un ecou în gândurile lui Choi Jin-kyu.
”Vreau ca oamenii să ştie că ei contează şi că cineva ar putea fi extrem de întristat dacă ei ar muri. Fericirea se trăieşte în prezent”, a adăugat tânărul sud-coreean, în timp ce îşi ştergea lacrimile de pe chip.
Rata sinuciderilor din Coreea de Sud, dublă față de media mondială
Coreea de Sud ocupă locul al 33-lea într-un clasament cu 40 de locuri, Better Life Index (Indexul vieţii mai bune), alcătuit de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
Mulţi tineri sud-coreeni au speranţe mari legate de educaţie şi angajare, însă aceste speranţe au fost mult diminuate în ultima vreme de o economie în scădere şi de creşterea ratei şomajului.
În 2016, rata sinuciderilor din Coreea de Sud a fost de 20,2 la 100.000 de rezidenţi, aproape de două ori mai mare decât media mondială de 10,53 la 100.000 de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.