Problemele semnalate cu privire la procesul electoral de votare din judeţul Iaşi arată că filiala USR Iaşi a solicitat să fie schimbate 516 adrese de e-mail asupra cărora organizaţia susţine că sunt suspicioase, în sensul că mai multe adrese au aceeaşi parolă, se arată într-un raport intern USR publicat de Mediafax.
„Demersul Comisiei Electorale de a investiga situaţia descrisă de prezentul raport a fost pe deplin justificat din mai multe motive (de securitate, de procedură), cel mai important fiind imposibilitatea verificării faptului că adresele de email generate de către filiala Iaşi pentru câţiva membri ai săi sunt, într-adevăr, în controlul exclusiv al respectivilor membri şi, pe cale de consecinţă, că votul este exercitat de către respectivii membri, reprezentând opţiunea lor liber şi secret exprimată”, este una din concluziile raportului
Problemele identificate de către Comisie şi descrise în prezentul raport au fost de natură să afecteze exprimarea opţiunii libere şi secrete a votului membrilor, precum şi să arunce o umbră de îndoială cu privire la corectitudinea întregului proces electoral.
„Prin acţiunile Comisiei Electorale şi ale SG-ului am asigurat corectarea acestor neajunsuri şi aplicarea unui proces electoral corect şi imparţial, coordonatorii procesului electoral din filiala Iaşi înţelegând propunerile Comisiei Electorale şi colaborând în aplicarea lor şi a procedurii de desfăşurare a procesului electoral.
Comisia Electorală nu s-a pronunţat şi nici nu se poate pronunţa, în urma datelor adunate şi descrise în prezentul raport, asupra existenţei din partea celor implicaţi în procesul electoral din filiala Iaşi a malvolenţei sau nu a unor eventuale tentative de fraudă, faptele descrise putând fi şi rezultat al unor erori umane. Rămâne în responsabilitatea celor care vor continua investigaţia să discearnă între aceste aspecte”, mai arată raportul intern al USR”.
În raport se aminteşte şi de solicitarea de a prelungi votul, în contextul acestor suspiciuni.
„Având în vedere numărul mare de persoane pentru care s-a cerut modificarea mail-ului şi a faptului că primele investigaţii arătau suspiciuni că regulamentul nu este respectat, Comisia a analizat posibilitatea prelungirii scrutinului. Propunerea de a prelungi votul cu 48 de ore a luat în considerare nevoia de a adresa întârzierile în implementarea procedurii de vot cu urna mobilă identificate în mai multe filiale, problemele ridicate de situaţia de la Iaşi şi în acelaşi timp de a da ulterior posibilitatea membrilor fără mail, să voteze. Comisia a considerat că această clarificare plus respectarea paşilor regulamentari pentru urna mobilă nu este fezabilă a se realiza în timpul rămas până la sfârşitul scrutinului”, arată sursa menţionată.
Comisia Electorală a formulat în raportul intern al USR câteva recomandări, printre care şi cea privind un audit la nivelul formaţiunii cu privire la adeziunile membrilor şi a procesului electronic în organizaţiile judeţene.
Dan Barna a fost ales preşedintele USR pentru un nou mandat, prin vot electronic, arată un comunicat de presă al partidului. În cadrul scrutinului on-line, desfăşurat în perioada 1-5 septembrie, au votat 9.314 membri ai formaţiunii, iar Barna a obţinut 6.097 din voturi, însemnând 65.75%.
Cosette Chichirău şi Alexandru Surcel, contracandidaţii lui Dan Barna, au obţinut 2.907 (31.35%) şi respectiv 269 (2.90%) dintre voturilor membrilor USR.
Rezultatul scrutinului intern va fi validat de Congresul USR care va avea loc la Timişoara pe 14 septembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro