Vanatorii de averi si mosteniri stau la cozi interminabile pentru a primi un act prin care sa puna mana pe proprietatile bunicilor sau strabunicilor. Arhivele Nationale au fost asaltate de diversi potentiali mostenitori ai unor averi confiscate de comunisti. Febra revendicarilor ii pune pe jar pe functionarii de la Arhivele Nationale, care sunt nevoiti sa rascoleasca vrafuri de documente prafuite.
Zeci de mii de cetateni cotrobaie anual in arhive in speranta ca vor gasi ceva de revendicat. „Nebunia a inceput in 1991, cu Legea fondului funciar, apoi Legea caselor nationalizate si legea pentru cei care au avut proprietati in Cadrilater, iar acum, cu Legea 10 privind retrocedarea imobilelor nationalizate, primim sute de solicitari zilnic”, ne-a declarat Corneliu Lungu, seful Directiei Arhivelor Istorice Centrale. Sunt multi insa care nu stiu cu exactitate ce vor, iar munca celor de la Arhive este ingreunata. „Vin unii si ne spun ca au auzit din familie ca unele rubedenii au avut unele proprietati, dar nu stiu nici perioada si nici macar ce imobil”, spune Corneliu Lungu. Unii oameni vin numai pentru a afla daca bunicii sau strabunicii au avut vreo proprietate sau doar au auzit la gura sobei povesti despre averi nemasurate.
Numai in ultima luna la Biroul de Relatii Publice Bucuresti s-au inregistrat 400 de cereri pe zi primite prin posta si 150 de cereri zilnice la ghiseu. In aceste conditii, in perioada 6-31 august Biroul de Relatii Publice si Sala de Studiu sunt inchise pentru reorganizarea dosarelor. Biroul functioneaza insa primind cererile prin posta si acordand audiente. 80% dintre cei care solicita un act de proprietate pentru un imobil sunt dintre cei carora Ceausescu le-a demolat casele pentru a ridica maretele blocuri ale Epocii de Aur. Cei de la Biroul de Relatii cu Publicul ne-au explicat ca acestora, o data cu demolarea casei si confiscarea terenului, comunistii le-au luat si actele in original.
Paul de Romania este „clientul casei”
De cand cu Legea 10, cea mai celebra figura care a devenit un „client al casei” este Paul de Romania. Si urmasii principesei Ileana au batut drumul Arhivelor Nationale, dar se pare ca cei care cer inapoi Castelul Bran nu prea au gasit mare lucru. „Noi le dam actele solicitate, dar ne ferim sa interpretam in vreun fel. Aici este nevoie de un avocat extrem de priceput. De pilda, in cazul Castelului Bran, regina Maria l-a primit de la statul roman cu titlul de donatie, insa nu se stie daca avea dreptul sa-l lase mostenire”, ne-a declarat un oficial de la Biroul de Relatii cu Publicul. Tot asa am aflat ca nici Palatul Cotroceni nu este in pericol sa fie retrocedat, deoarece nu exista nici un fel de acte doveditoare.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!