Decizia a fost anunțată de vicepremierul interimar pentru afaceri economice, Mullah Abdul Ghani Baradar.
„S-a decis ca Ministerul Industriei și Comerțului să preia progresiv controlul asupra bazelor militare rămase ale forțelor străine, cu intenția de a le transforma în zone economice speciale”, a declarat, duminică, mollahul Baradar.
El a adăugat că proiectul va începe cu locații din capitala Kabul și din provincia nordică Balkh, dar nu a oferit mai multe detalii.
„Talibanii au nevoie cu disperare să își umple visteria dacă vor să guverneze mai bine și să obțină o oarecare legitimitate internă”, a declarat pentru BBC Muhammad Faizal Bin Abdul Rahman de la Școala de Studii Internaționale S Rajaratnam din Singapore.
Afganistanul se confruntă cu o criză economică și umanitară tot mai gravă de când talibanii au preluat controlul țării în august 2021.
„Mai important, talibanii trebuie să își dovedească angajamentul față de planificarea economică. Aceasta include stabilirea unor zone sigure în apropierea capitalei și a granițelor pentru potențialii investitori străini, cum ar fi chinezii… și pentru a relansa comerțul regional cu țările vecine”, a adăugat el.
Se estimează că Afganistanul dispune de resurse naturale, inclusiv gaze naturale, cupru și soluri rare, în valoare de peste 1 trilion de dolari. Cu toate acestea, o mare parte din aceste rezerve rămân neexploatate din cauza deceniilor de tulburări din țară.
În august 2021, ultimul zbor militar american a părăsit aeroportul din Kabul, marcând sfârșitul unei prezențe de 20 de ani în Afganistan și al celui mai lung război al Statelor Unite.