Mergi direct la conținut »
Tăriceanu, anunţ care contrazice decizia Vioricăi Dăncilă privind interimatele: "Eu nu aş fi ezitat nicio secundă să cer Parlamentului votul pentru formula de remaniere sau de restructurare"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Tăriceanu, anunţ care contrazice decizia Vioricăi Dăncilă privind interimatele: "Eu nu aş fi ezitat nicio secundă să cer Parlamentului votul pentru formula de remaniere sau de restructurare"

Tăriceanu, anunţ care contrazice decizia Vioricăi Dăncilă privind interimatele: „Eu nu aş fi ezitat nicio secundă să cer Parlamentului votul pentru formula de remaniere sau de restructurare”

Liderii coaliţiei nu par să fie de acord cu decizia premierului Viorica Dăncilă, care a trimis la Palatul Cotroceni propuneri de interimate, după ce şeful statului a respins remanierea. Preşedintele Senatului şi liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marţi seară că atât el, cât şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, sunt dispuşi "în orice moment” să acorde în Parlament votul pentru restructurarea Guvernului.

De Valentina Postelnicu,

„Prim-ministrul are toată libertatea să procedeze în atare situaţie la remanierea prin Parlament. Atât eu, cât şi partenerul de coaliţie – PSD, preşedintele partidului, domnul Liviu Dragnea, suntem în orice moment dispuşi să acordăm în Parlament votul pentru remaniere. Mai departe, ce paşi face prim-ministrul nu ştiu să vă spun, este opţiunea domniei sale”, a spus Tăriceanu, la România TV.

Liderul ALDE a menţionat că, „bazat pe experienţa de prim-ministru, într-o situaţie de acest fel, nu ar fi ezitat nicio secundă să ceară Parlamentului votul pentru formula de remaniere sau de restructurare pe care doresc să o propune”.

El a adăugat că preşedintele Klaus Iohannis este „în afara” Constituţiei, după ce a respins propunerile de numire a noilor miniştri, iar  premierul este singura persoană responsabilă pentru îndeplinirea programului guvernamental.

„Preşedintele este în afara Constituţiei în acest moment. Preşedintele poate să aibă obiecţiuni în legătură cu propunerile de remaniere numai în ceea ce priveşte legalitatea acestor numiri. Adică, dacă persoanele nu au vreo interdicţie de exercitare a drepturilor civice, dacă nu au interdicţia de a ocupa funcţii publice. Atunci poate preşedintele să refuze propunerile făcute de prim-ministru. Altfel, singura persoană care este responsabilă pentru îndeplinirea programului guvernamental este prim-ministrul. Preşedintele nu are niciun rol, nu are nicio prerogativă în îndeplinirea programului guvernamental. Deci, în ceea ce priveşte legalitatea ta, preşedintele poate să aibă obiecţiuni, dar nu este cazul propunerilor înaintate de prim-ministru. Dar în ceea ce priveşte oportunitatea, preşedintele nu are nici cel mai mic rol de jucat. Din această perspectivă, preşedintele este în afara Constituţiei. Prim-ministrul are toată libertatea să procedeze în atare situaţie la remanierea prin Parlament”, a afirmat Tăriceanu.

Premierul Viorica Dăncilă a trimis, marţi seară, la Palatul Cotroceni propuneri de miniştri interimari, după ce preşedintele Klaus Iohannis a respins remanierea Guvernului, în varianta propusă iniţial, cu Eugen Nicolicea, la Justiţie, Oana Florea, la Fonduri Europene şi Tit Liviu Brăiloiu, la românii de pretutindeni. Şefa Executivului l-a atacat dur pe preşedintele Klaus Iohannis, şi spune că decizia acestuia este „inacceptabilă și lipsită de fundament”.

Liviu Dragnea a convocat, marţi, la Parlament, o şedinţă a coaliţiei, pentru a analiza variantele pe care le au la dispoziţie, în urma refuzului preşedintelui Klaus Iohannis de a accepta remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă. Surse din PSD au precizat că varianta restructurării Guvernului, printr-un vot în Parlament, este cântărită cu atenţie, în contextul în care există riscul ca unii parlamentari să nu poată fi prezenţi, la vot, miercuri.

Citeşte şi: Prima ruptură clară a lui Rareș Bogdan de Realitatea TV: Invitat la Silviu Mănăstire la B1 TV, a spus: „Dumneavoastră mi-ați luat locul, mai avem libere o televiziune și jumătate”

 
 
Close
Close
Închide