De Maria Andrieș,

Din 1999, Primăria S2 n-a mai organizat licitație pentru serviciile de salubrizare, ci a prelungit doar contractul cu firma fostului deputat PSD Ilie Ciuclea.

Într-un proiect de hotărâre, nr. 20324, din 21 august, anul acesta, Primăria Sectorului 2 solicită Primăriei București împuternicire pentru a semna un protocol cu SC Supercom SA, privind managementul integrat al deșeurilor.

Obiectul protocolului este construirea unui centru de management integrat al deșeurilor (CMID), investiție pe care SC Supercom SA se angajează s-o realizeze din fonduri proprii. 45 de milioane de euro este costul estimat al creării acestui centru. Spre comparație, CMID Cluj, construit din fonduri europene (POS Mediu), alocate printr-o licitație organizată de Consiliul Județean Cluj, costă în jur de 4 milioane de euro, adică de peste zece ori mai puțin.

Înalta Curte, sfidată prin “clauze speciale”

În textul protocolului pe care Primăria S2 vrea să-l semneze cu SC Supercom SA, există o clauză specială, prin care municipalitatea se obligă ca „pe toată durata de funcționare a Centrului (estimată la cel puțin 20 de ani)”, întreaga cantitate de deșeuri colectată din Sectorul 2 să fie procesată la Centru.

Un bărbat a murit la spitalul din Alba unde a venit cu gâtul umflat. Acuzațiile familiei
Recomandări

Un bărbat a murit la spitalul din Alba unde a venit cu gâtul umflat. Acuzațiile familiei

SC Supercom SA asigură, din 1999, salubrizarea din Sectorul 2, în urma unui contract care a fost prelungit din 2004 până în prezent, fără organizara altor licitații.

Primăria condusă de Mihai Mugur Toader a impus, de la 1 martie, achitarea unei taxe de habitat de către locuitorii din Sectorul 2. Practic, această taxă de habitat reprezintă o taxă de gunoi majorată, la prețul colectării adăugându-se și cel al procesării deșeurilor. Taxa de habitat, de 159 de lei de persoană, pe an, a fost contestată în instanță de consilierii locali din opoziție, procesul aflându-se pe rol la Tribunalul București. Este cea mai mare taxă pentru servicii de salubrizare plătită de locuitorii unui oraș din România.

Printr-o decizie irevocabilă, pronunțată în iunie anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție obligă Primăria Sectorului 2 să organizeze o licitație în vederea atribuirii și încheierii contractelor pentru servicii de salubrizare.

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia
Recomandări

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia

Edilul Mihai Mugur Toader nu numai că nu a organizat licitația pentru colectarea deșeurilor din sector, dar, prin acest protocol cu SC Supercom SA, va evita și procedura de achiziție publică pentru depozitarea, procesarea și reciclarea deșeurilor.

Ciuclea, regele prelungirilor

O situație similară s-a produs în Hunedoara, unde Consiliul Județean a desființat contractele cu firmele de salubrizare, prin concesionarea CMID Bârcea Mare către SC Supercom SA. Contractul de concesiune, semnat pe 10 ani, la sfârșitul anului trecut, prelungește, de fapt, înțelegerea dintre CJ și firma bucureșteană. Din 2017, SC Supercom SA fusese desemnată să se ocupe de centrul de depozitare a deșeurilor temporar, doar până la reluarea licitației organizate de CJ pentru acest serviciu.

SC Supercom SA este deținută de Ilie Ciuclea și familia lui, în proporție de peste 50 la sută, și de Gheorghe Valentin Bubu și familia acestuia. Ciuclea, supranumit Regel Gunoaielor, a fost deputat PSD, pe locul lui Sorin Oprescu, retras din Parlament pentru a ocupa funcția de primar al Capitalei. Ulterior, Ciuclea s-a înscris în UNPR.

Contractul cu Primăria Sectorului 2 este cel mai longeviv dintre contractele firmei lui Ciuclea. Dar recordul la prelungiri îl deține unul dintre contractele Supercom cu Primăria Bistrița, prelungit de șapte ori, prin șapte acte adiționale.

Citeşte şi:

Singurul om din sectorul 2 care nu plătește taxa de gunoi este chiar primarul Toader, care stă în alt sector!

VIDEO/ Scandal pe „taxa specială” de gunoi de la Sectorul 2. Cetățeni la ghișeu: „O bătaie de joc!” / Director din primărie: „Natura umană e rezistentă la schimbare!”

Viceprimarul sectorului 2 explică majorarea taxei de gunoi: „Am ajustat cu inflația, pentru că firmele și-au depreciat serviciul”. Primăria are în plan subvenționarea integrală a taxei începând cu 2020 dacă cetățenii colectează selectiv

Simona Halep, despre retragerea din tenis: "Sincer, chiar am vorbit cu fratele meu despre asta"
GSP.RO

Simona Halep, despre retragerea din tenis: "Sincer, chiar am vorbit cu fratele meu despre asta"

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială
HOROSCOP

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială