Poliția olandeză a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa cei peste 1.000 de oameni care s-au strâns în fața Consulatului din Rotterdam. Manifestanții au aruncat cu sticle și au distrus mașini ale poliției.
Incidentele au avut loc după ce ministrul turc al Familiei, Betul Sayan Kaya, a fost împiedicat să intre în Consulat și apoi escortat la granița cu Germania. Oficialul a ajuns în țară pentru a participa la un miting electoral.
Premierul olandez Mark Rutte a subliniat că tentativele de a găsi o “soluţie rezonabilă” la diferendele celor două ţări s-a dovedit “imposibilă”. De asemenea, Rutte a descris sosirea lui Kaya la Rotterdam drept “iresponsabilă”.
Proteste în Ankara și Istanbul
Manifestați împotriva Olandei au avut loc și în faţa Consulatului Olandei la Istanbul, precum și în fața Ambasadei Olandei la Ankara. Oamenii au cântat imnul turc şi au scandat sloganuri.
::placeholdeR–>
Protestatarii au fluturat drapele turce şi au scandat sloganuri precum “Olanda, nu fii surprinsă şi nu ne testa răbdarea”, “Allah este mare”, “Europa barbară” şi “Olanda dictatoare va plăti”.
Cum a pornit criza diplomatică dintre Olanda și Turcia
Tensiunile dintre cele două țări au luat amploare, după ce Olanda i-a interzis sâmbătă dimineaţa avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rottterdam.
“Sunt vestigii ale nazismului, sunt fascişti”, a declarat preşedintele turc în replică. “Puteţi să îi interziceţi ministrului nostru de Externe să zboare, dar, începând de acum, să vedem cum vor ateriza zborurile voastre în Turcia”, a adăugat el. La scurt timp, premierul olandez i-a atras atneția că “întrece limita”.
Criza diplomatică a căpătat ulterior noi proporții. Mai mult, Ankara ia în calcul posibilitatea de a le interzice diplomaţilor olandezi accesul în Turcia. De asemenea, Ankara l-a convocat pe însărcinatul olandez cu afaceri la Ministerul de Externe.
Turcia va răspunde în cel mai “dur mod” faţă de măsurile, a declarat premierul Binali Yildirim.
“Partea noastră a protestat în cel mai puternic mod faţă de situaţie şi am transmis autorităţilor olandeze că va exista un răspuns în modul cel mai dur (…). Vom răspunde pe măsură acestui comportament inacceptabil”, ” spus Yildirim într-un comunicat.
La rândul său, Ministerul turc de externe a anunţat că a informat Olanda că ambasadorul Hagăi la Ankara nu ar trebui să se întoarcă la post o vreme, relatează Hurriyet. „S-a anunţat că nu vrem ca ambasadorul olandez, care este în prezent în concediu, în afara Turciei, să se întoarcă o vreme la post”, se arată într-un comunicat al MAE turc.
Ankara încearcă să organizeze mai multe mitinguri electorale în țările occidentale în campania pentru un referendum de extindere a prerogativelor preşedintelui. Aproximativ 5,5 milione de turci trăiesc în afara ţării, dintre care 1,4 milioane cu drept de vot numai în Germania, iar susţinătorii preşedintelui Erdogan vor să îi atragă de partea lor.
Vizite ale miniştrilor turci în diverse ţări din Europa, organizate cu scopul de face campanie pentru tabăra ”da” în referendumul cu privire la o sporire ale puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au provocat o nemulţumire în aceste state.
În concluzie, autorităţile din numeroase oraşe, mai ales germane, au anulat o serie de discursuri. Oficial, principalul motiv a fost riscuri de perturbare a ordinii şi siguranţei publice. Ulterior, Erdogan a acuzat această țară de „practici naziste. ”Practicile voastre nu sunt diferite de cele ale naziştilor. Eu credeam că Germania a renunţat de mult timp (la aceste practici). Ne-am înşelat”, a declarat Erdogan
Afirmațiile lui Erdogan i-au atras critici din partea președintelui Comisiei Europene. „Nu pot accepta faptul că astăzi Germania este comparată cu Germania nazistă. Este inacceptabil”, a afirmat Jean-Claude Juncker.
Mulţi lideri europeni sunt îngrijoraţi de derivele autoritare ale preşedintelui de la Ankara şi nu sunt de acord cu o sporire şi mai mare a prerogativelor sale.
Citește și:
- Tensiuni Turcia – Olanda | Vizita ministrului turc de externe, intezisă în Olanda. Reacția furioasă a lui Erdogan
- Ambasada şi Consulatul olandez din Turcia, închise după ce ministrul turc al Familiei a fost oprit de poliție
- Președintele turc acuză Germania de „practici naziste”
- Erdogan a validat reforma constituțională care îi acordă mai multe putere
- Turcia ameninţă că va renunţa la toate acordurile cu UE